Oficialii gigantului petrolier rus "Iukos" au afirmat, ieri, că acesta ar putea intra în mod forţat în faliment, în cîteva luni, ca urmare a vînzării celei mai mari subsidiare pe care o deţine, "Iuganskneftegaz" din Siberia, care asigură 60% din producţia grupului. Afirmaţiile reprezentanţilor celui mai mare exportator de ţiţei din ţară urmează anunţului făcut, zilele trecute, de Ministerul Justiţiei din Federaţia Rusă, anunţ potrivit căruia "Iuganskneftegaz" va fi vîndută pentru acoperirea debitelor de 3,4 miliarde de dolari pe care "Iukos" le are către Fisc. Suma reprezintă impozitele neplătite în anul 2000, plus penalităţile aferente. Plata acestor debite a avut scadenţa la începutul lunii iulie.
"Vînzarea «Iuganskneftegaz» va reduce în mod semnificativ cifra de afaceri a grupului «Iukos» şi, chiar dacă vom trece peste criza de lichidităţi, am putea intra în faliment, astfel că nu vom mai avea cum să onorăm contractele de export", spune conducerea "Iukos".
Decizia de înstrăinare a celei mai mari divizii de producţie a "Iukos" i-a neliniştit pe investitori, care cred că autorităţile de la Kremlin vor să pună mîna pe compania lui Mihail Hodorkovski, arestat în toamna anului trecut pentru fraudă şi evaziune fiscală. Este cunoscut, însă, că Hodorkovski este un susţinător de seamă şi finanţator al opoziţiei din Rusia.
Potrivit analiştilor, "Iuganskneftegaz" ar putea fi înstrăinată pentru numai 1,75 miliarde de dolari, unei companii de stat sau unui apropiat al Kremlinului.