IULIAN IANCU:  "Am importat gaze ruseşti la un preţ mai mic decât al celor din producţia internă"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2016

Ţara noastră a importat zilele trecute gaze din Rusia la un preţ mai mic decât cel al celor din producţia internă, în condiţiile în care, anii trecuţi, preţul de import era de 530 de dolari pe mia de metri cubi (mai mult decât dublu faţă de cel autohton - n.r.), a declarat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

"Zilele trecute, când a fost ger, am avut o surpriză foarte mare să constatat că am importat 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în vârf de consum, la un preţ sub cel de producţie internă, faţă de 530 de dolari pe mia de metri cubi, cât plăteam pe vremuri", a arătat Iancu, în cadrul unei conferinţe pe tema cogenerării şi eficienţei sistemului de termoficare.

La finele săptămânii trecute, România a înregistrat un vârf de consum de gaze naturale, din cauza temperaturilor extrem de scăzute. Potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu, românii au consumat în această perioadă 62 de milioane de metri cubi pe zi. Într-o zi normală de iarnă, consumul se situează în jurul valorii de 50 de milioane de metri cubi.

Potrivit ultimului raport lunar publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), citat de Agerpres, preţul gazelor ruseşti de import în luna septembrie a fost de 258 de dolari pe mia de metri cubi sau 93 de lei pe MWh, cu doar 15% mai mare decât cel de producţie internă.

Aceasta după ce, anii trecuţi, preţul gazelor importate era mai mult decât dublu faţă de cel românesc. Gazele ruseşti au un preţ care ţine cont de cotaţiile petroliere, cu un decalaj de 6-9 luni, iar, cum cotaţiile barilului s-au prăbuşit, şi preţul gazelor pe pieţele internaţionale a fost în picaj. Cotaţia petrolului a ajuns sub 30 de dolari, faţă de 115 dolari la mijlocul anului 2014.

Faţă de începutul anului 2015, preţul gazelor ruseşti în luna septembrie a fost mai mic cu 30%. În ianuarie 2015, acesta costa 375 de dolari pe mia de metri cubi sau 136 de lei pe MWh. Cu un an în urmă, în septembrie 2014, preţul gazelor de import era 361 dolari pe mia de metri cubi sau 114 lei pe MWh.

Preţul gazelor româneşti a fost 79 de lei pe MWh pe piaţa concurenţială în luna septembrie, similar cu cel de pe parcursul întregului an.

Producţia internă de gaze naturale în luna septembrie 2015 a asigurat 99,97% din consumul ţării.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mai luati, mai, gaze rusesti. Nu asa ne-au zis papagalul basescu si licuriciul american? Ce daca sunt mai scumpe cele din Qatar? Cum era lozinca pentru prosti: freedom is not free.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb