IULIAN IANCU: "Energia viitorului nu mai este o energie săpată de sub pământ"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 octombrie 2017

"Energia viitorului nu mai este o energie săpată de sub pământ"

Sistemul energetic actual este îmbătrânit, ineficient şi poluant, a precizat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, domnia sa considerând că cea mai mare provocare pentru sistemul nostru o reprezintă trecerea către sursele de energie regenerabile.

Domnia sa a spus: "Energia viitorului nu mai este o energie săpată de sub pământ, ci este de undeva de deasupra noastră, nu mai este o energie finită ci infinită, nu mai este scumpă, ci este chiar gratis şi nu mai este poluantă, ci este curată, în condiţiile în care sistemul energetic actual este îmbătrânit, ineficient şi poluant. Pentru România, este cea mai mare provocare".

În momentul actual, ne risipim toate eforturile pentru a face faţă creşterii subite din partea unui singur jucător, respectiv producătorul care vrea, cu orice preţ, să îşi maximizeze profitul într-un timp foarte scurt, a spus domnul Iancu, adăugând: "Înţelegem acest joc, această luptă a unor operatori, însă ea nu face parte din acest tablou al tranziţiei (n.r. către surse de energie regenerabilă), pentru că, la capătul acestui efort, stă populaţia lumii, nivelul de trai, gradul de acces la energie şi implicit calitatea vieţii".

Potrivit domnului Iancu, în 2008, România putea să se considere undeva în jurul cifrei zero la energie regenerabilă, pentru ca, în cursul acestui an, să existe momente când energia electrică produsă din surse regenerabile să atingă un nivel situat între 46% şi 52%, pe anumite intervale orare.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a plecat, în 2008, cu 8% ajungând, în prezent, la 20%, a subliniat preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, adăugând: "Sunt state, precum Danemarca, care şi-au acoperit 45% (n.r. din necesar) din surse regenerabile, câteva landuri ale Germaniei între 46% şi 52%, Portugalia cu 35% şi vedem scenarii prezentate de către experţi cu 100% regenerabile".

Iulian Iancu a punctat că, în prezent, patru cincimi din petrolul lumii se duce în transport şi patru cincimi din energia electrică a lumii se duce în clădiri. Astfel, ar trebui să fim atenţi nu doar la producţie, ci şi la modul în care se utilizează această energie, pentru a putea face faţă perioadei de tranziţie către surse regenerabile.

Conform preşedintelui Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, factura mare a energiei determină unele state ale lumii să investească masiv în cercetare în domeniul energiei, unele chiar 2% din PIB, pentru că aceasta reprezintă un element ce vizează direct securitatea naţională.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... a spus clar, textual unele din lucrurile de mai sus. E posibil sa-l citati incomplet, sau poate n-ati auzit exact ce-a spus.

    Oricine are tangenta cu domeniul - si Iancu, dincolo de politica, nu este un necunoscator - stie ca si in 2008 si cam dintotdeauna o parte semnificativa a energiei electrice produse in Romania a provenit din surse regenerabile, mai exact hidro. 

    Ceea ce este adevarat e ca in 2008 eram pe la cota zero in ceea ce priveste tipurile de centrale care mai tarziu aveau sa faca obiectul subventionarii. NU ca nu aveam energie regenerabila deloc. 

    La fel, am mari dubii ca patru cincimi din energia electrica a lumii se duce in cladiri - decat daca, printr-un gen de acrobatie logica, intrucat si fabricile si uzinele sunt gazduite tot de niste cladiri, asta inseamna ca energia e consumata de cladiri, nu de masinile si echipamentele dinauntru... 

    Etc. 

    Altfel, nu mi l-as fi imaginat pe Iancu atat de patruns de fiorul poetic :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb