Actualizare 16:57 ANRE: România are unul din cele mai mici preţuri din UE la consumatorii casnici de energie electrică
Ţara noastră are printre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană la energia electrică pentru consumatorii casnici, susţine Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, reprezentanţii ANRE fac următoarele precizări:
"- datele vehiculate şi graficele prezentate fac referire la preţul mediu angro al energiei electrice vândut pe platformele de tranzacţionare din România şi din ţările membre UE şi nu reprezintă preţul final plătit de consumatorii casnici în factura de energie electrică;
- în prezent, pretul mediu de vânzare a energiei electrice la clienţii casnici, alimentaţi la joasă tensiune pe total FUI (furnizori de ultimă instanţă), este de 0,4672 lei/KWh, România având, astfel, unul din cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană la consumatorii casnici de energie electrică".
(S.A.)
-----------
Dacă vom constata fenomene infracţionale în urma analizei privind activitatea ANRE din anul 2005 şi până astăzi, acestea vor fi înaintate ca atare către instituţiile statului, a declarat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă privind activitatea ANRE.
Domnia sa a precizat: "Analiza noastră nu se adresează ANRE de astăzi. Noi facem analiza din 2005 până astăzi a modului în care este structurat preţul energieei şi gazelor naturale. Nu neapărat doar ANRE este un factor al influenţei. Punem întrebări legate şi de accizele, impozitele, taxele cu care este încărcată factura consumatorului final. Dacă vom găsi nereguli, se vor lua trei măsuri: modificarea legislaţiei primare, acolo unde se impune, solicitarea de modificare a legislaţiei secundare de către autoritatea de reglementare şi înaintarea către Parchet a cazurilor care se dovedesc a fi infracţionale".
Domnia sa a mai spus că, dacă se va constata că a fost încărcat în mod nejustificat preţul, atunci va fi obligatoriu să fie diminuat tariful la consumatorul final.
Preşedintele Comisiei de anchetă privind activitatea ANRE susţine că, la audieri, pot fi chemaţi toţi factorii implicaţi din 2005 până astăzi, dar Comisia nu ţinteşte anumite persoane, ci fenomene. Iulian Iancu a menţionat: "Pot fi chemaţi miniştrii şi foşti miniştrii, secretari de stat, preşedinţi de autoritate, reglementatori, directori generali de la toţi operatorii de transport, distribuţie, producţie".
Potrivit acestuia, vor fi audiaţi, practic, toţi factorii implicaţi din ultimii 12 ani.
Domnia sa spune că obiectivul Comisiei constă în aflarea motivelor pentru care au crescut preţurile la energie şi gaze naturale, iar rezultatul îl vom afla la finalul analizei: "Vom lua în calcul toate elementele care contribuie la formarea preţului pentru consumatorul final pe tot lanţul energetic, răspunzând următoarelor întrebări: în ce fel s-au stabilit preţurile la producător pe pieţele de energie; cum s-a stabilit tariful la transport, atât la energie, cât şi gaze naturale, de ce a fost crescut în anumite procente şi care este justificarea; cum se explică tariful şi evoluţia acestuia la distribuitorul de energie electrică şi gaze naturale; cum s-au realizat şi în ce măsură au fost recunoscute costurile de investiţie, mentenanţă, întreţinere şi dacă a fost corectă recunoaşterea lor şi cum se regăsesc în calitatea serviciului. Mă refer aici la continuitate, pentru că sunt foarte multe întreruperi în alimentare şi calitatea către consumatorul final".
Iulian Iancu a admis că va fi o muncă titanică, în cele 60 de zile de mandat, în cadrul acestei Comisii de anchetă, dar şi-a exprimat speranţa ca, la final, să dea răspunsuri dacă preţul pe care îl plătim la energie şi gaze este cel corect sau nu.
În opinia domnului Iancu, în acest moment, sistemul energetic este ineficient şi pierdem foarte mult pe tot lanţul: "De la producţie, transport, distribuţie, furnizare, până la consumator. De exemplu, dintr-o sută unităţi de energie, la consumatorul final mai găsim 15. Iar sistemul energetic, cumulat, pierde cam 24% din valori, ceea ce înseamnă în bani cam 4 miliarde de euro. Este o sumă fantastică şi nu poţi să ai o astfel de pierdere, când ai trecut printr-un proces de privatizare şi e de aşteptat să ai cele mai performante rezultate în zona eficienţei energetice şi a tehnologiei".
În această săptămînă, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este supusă unor presiuni puternice venite din partea celor care au interese în această piaţă, oferind drept exemplu campaniile duse de anumite televiziuni împotriva procesului de liberalizare a pieţei gazelor. Conducerea ANRE a fost atacată, în ultimele săptămâni, atât de premierul Mihai Tudose sau de ministrul Energiei Toma Petcu, aceştia declarând că este necesară o analiză a activităţii Autorităţii. Chiar preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a atacat în mai multe rânduri conducerea ANRE, acuzând că majorările succesive ale preţurilor la energie şi gaze nu sunt justificate, iar vinovaţii vor fi identificaţi de comisia parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE.
Niculae Havrileţ a adăugat că nu are nicio emoţie cu privire la ancheta parlamentară privind activitatea ANRE, întrucât toate deciziile în cadrul Autorităţii au fost luate în mod colectiv, în contextul legislaţiei.
1. Pierderi de energie
(mesaj trimis de Varb în data de 06.10.2017, 07:12)
Cu o privatizare partiala, de forma si cu o instabilitate politica accentiata nu te poti astepta la rezultate mai bune!
2. Sugestie
(mesaj trimis de Madalina în data de 07.10.2017, 00:17)
Gospodin Iulian Iancu ar trebui sa se ancheteze pe el insusi deoarece era secretar de stat responsabil de domeniul energetic cand a inceput nenorocita de liberalizare.