Iulian Iancu:  "Zăcământul de gaze descoperit de Exxon şi Petrom în Marea Neagră, estimat la 100 miliarde metri cubi"

Ioana Dogaru
Materii Prime / 26 ianuarie 2016

Compania americană ExxonMobil a investit 1,3 miliarde de euro pentru explorările din Marea Neagră, iar estimările arată că este vorba despre un zăcământ de gaze de peste 100 de miliarde de metri cubi, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.

"Lucrările s-au încheiat, iar Exxon a investit acolo 1,3 miliarde de euro şi a săpat şapte sonde. Nimeni pe lumea asta nu ar duce la capăt un astfel de program de investiţii dacă nu ar fi confirmat deja potenţialul acelei zone, unde se estimează peste 100 de miliarde de metri cubi", a spus Iancu, în cadrul unei conferinţe pe tema cogenerării şi eficienţei sistemului de termoficare.

El a precizat că, în cadrul discuţiilor de la summitul COP 21 de la Paris, concluziile au propulsat gazul natural drept combustibil al viitorului, în condiţiile în care cărbunele şi petrolul sunt mult mai poluante.

"Ca element de noutate, discuţiile de la Paris impun un plan de acţiune, în cadrul căruia marii perdanţi sunt cărbunele şi petrolul, iar regele resurselor devine gazul natural", a adăugat deputatul.

Compania românească OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil explorează o zonă de mare adâncime în apele româneşti ale Mării Negre, parteneriat care a început în 2008, aminteşte Agerpres. În 2012, cele două companii au anunţat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informaţiilor publicate până acum de OMV, Sonda Domino-1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de care se estimează a fi de 42 până la 84 de miliarde de metri cubi.

Totodată, Iancu a amintit că, în apropierea perimetrului explorat de Exxon şi Petrom, Lukoil a confirmat un alt zăcământ de 30 de miliarde de metri cubi, precizează sursa citată.

România a importat zilele trecute gaze din Rusia la un preţ mai mic decât cel al gazelor din producţia internă, în condiţiile în care, anii trecuţi, preţul de import era de 530 de dolari pe mia de metri cubi (mai mult decât dublu faţă de cel autohton - n.r.), a spus Iulian Iancu, anterior, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

"Zilele trecute, când a fost ger, am avut o surpriză foarte mare să constatat că am importat 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în vârf de consum, la un preţ sub cel de producţie internă, faţă de 530 de dolari pe mia de metri cubi, cât plăteam pe vremuri", a arătat Iancu.

La finele săptămânii trecute, România a înregistrat un vârf de consum de gaze naturale, din cauza temperaturilor extrem de scăzute. Potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu, românii au consumat în această perioadă 62 de milioane de metri cubi pe zi. Într-o zi normală de iarnă, consumul se situează în jurul valorii de 50 de milioane de metri cubi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7199
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3386
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9783
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.7229

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb