Iulian Urban: "Statul nu grăbeşte legea proceselor colective"

Valentina Stratulat
Ziarul BURSA #Companii #Consultanţă / 21 februarie 2011

Iulian Urban

Iulian Urban

Proiectul de lege privind procesele colective a fost respins de Camera Deputaţilor, deşi numărul acţiunilor colective în justiţie a crescut începând cu anul 2010, conform spuselor iniţiatorului actului normativ, senatorul Iulian Urban.

Domnia sa ne-a declarat că, după ce fost respinsă de deputaţi, iniţiativa se află în prezent la Senat. Iulian Urban a motivat respingerea legii prin faptul că nu există voinţa acestui demers în mediul politic, dar nici în cel juridic. "Statul nu grăbeşte legea proceselor colective", a conchis domnul Urban.

La rândul său, avocatul Traian Briciu a atras atenţia la finele săptămânii trecute, în cadrul dezbaterii "Procesele colective, o soluţie pentru realizarea drepturilor cetăţeneşti", că în lipsa legii mai sus amintite, soluţiile date într-o acţiune colectivă nu pot fi extinse în cazul altor persoane lezate de acelaşi fapt. Astfel, spune domnia sa, deşi un grup poate obţine, în urma unei acţiuni colective, o anumită hotărâre judecătorească, aceasta va fi aplicată doar acelui grup determinat.

Potrivit casei de avocatură "Piperea şi Asociaţii", începând cu anul 2010 "au apărut adevărate mişcări civice, consumatorii organizându-se pentru promovarea şi apărarea drepturilor lor". Cea mai notorie manifes­tare de acest gen a avut loc în urma implementării dispoziţiilor ordonanţei 50/2010 privind creditele populaţiei. Implementarea ordonanţei de urgenţă a reflectat clauzele abuzive care apăreau în contractele consumatorilor, conform avocatului Gheorghe Piperea. Însă, domnia sa atrage atenţia că, până în prezent, acţiunile colective privind eliminarea clauzelor abuzive din contractele bancare nu au fost soluţionate.

Casa de avocatură "Piperea şi Asociaţii" mai subliniază intensificarea numărului de procese colective privind deciziile de recalculare a pensiilor şi reducerea ilegală a salariilor bugetare. Alte nemulţumiri care ar putea genera astfel de procese colective sunt, în opinia avocaţilor, ridicările ilegale de vehicule, taxa de primă înmatriculare, precum şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb