JACKPOT Cotaţia "Azomureş" Târgu Mureş şi-a dublat avântul în ultima lună

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 februarie 2009

Cotaţia "Azomureş" Târgu Mureş şi-a dublat avântul în ultima lună

Cei care au cumpărat acţiunile producătorului de îngrăşăminte şi produse azotoase "Azomureş" Târgu Mureş (simbol AZO) pe 9 ianuarie şi ar fi decis să le lichideze marţi, ar fi dat lovitura. Mişcarea le-ar fi adus un randament de 32,60%, aproape dublu faţă de cel obţinut de către investitori, în cazul în care le-ar fi lichidat luni, titlurile AZO dovedindu-se în continuare cea mai inspirată alegere de pe piaţă.

Mulţumiţi au fost şi investitorii care au pariat pe aur. Această variantă de plasament le-a adus un câştig de 11,08%, în perioada 9 ianuarie - 10 februarie, raportat la moneda euro.

La polul opus s-au situat persoanele care aveau, la 10 februarie, un portofoliu format din acţiuni SIF. Astfel, indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia de ansamblu a celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a afişat o scădere de 28,22% în perioada analizată. Nici indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, nu a mers mai bine, consemnând o depreciere de 18,87% în ultima lună.

Plasamentele în unităţile fondului "FDI Zepter Obligaţiuni" s-au depreciat şi ele, comparativ cu moneda europeană. Astfel, cei care ar fi achiziţionat astfel de instrumente, în urmă cu o lună, ar fi pierdut 0,95% din suma investită, în cazul în care s-ar fi decis să-şi retragă banii pe 10 februarie.

Perdante au fost şi persoanele care s-au hotărât, luna trecută, să-şi păstreze banii "la saltea". Din cauza deprecierii leului în raport cu moneda euro, cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 1,04%.

Tradiţionaliştii care au mizat, în perioada de referinţă, pe depozitele în lei la "Alpha Bank", au câştigat 0,12% în ultima lună, în timp ce depozitele lunare în euro la băncile comerciale s-au dovedit o alegere mai inspirată însă, generând creşteri mai generoase ale sumei investite iniţial. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales această categorie de plasament, ar fi obţinut în continuare un câştig de 0,48% (exprimat în euro), dacă ar fi rămas fidele depozitelor în euro de la "Banca Românească".

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb