Persoanele care au preferat, la 25 octombrie, să constituie depozite în euro la "ATE Bank" sau Carpatica au făcut cea mai bună alergere, raportând în continuare randamente uşoare, pe fondul aprecierii monedei europene în raport cu leul. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, joi, un câştig de 0,29% din suma depusă.
Cei care au preferat să îşi păstreze banii "la ciorap" au avut de pierdut în schimb, leul fiind cu 0,63% mai scăzut faţă de moneda europeană ca acum patru săptămâni. În prezent, un euro valorează circa 4,3 lei.
Investitorii care s-au hotărât să constituie depozite în lei la bănci s-au dovedit mai inspiraţi, înregistrând câştiguri mai mari la această categorie de plasament. Aceştia ar fi raportat un profit de 0,04%, dacă ar fi optat pentru Emporiki Bank, care a avut cea mai bună ofertă de pe piaţă.
Cele mai bune randamente au fost consemnate de aur, pe fondul instabilităţii generale instalată pe pieţele internaţionale din cauza deprecierii monedei euro. Astfel, metalul galben, una dintre investiţiile preferate de speculatori, a înregistrat o apreciere de 7,63%, pe fondul creşterii cererii acestuia la nivel mondial. În ţara noastră, un gram de aur valorează, în prezent, circa 140 lei.
Acţiunile companiei "Electroaparataj" Bucureşti (simbol ELJ), controlată de fondul de investiţii Broadhurst Inverstments, au continuat să raporteze însă cele mai mari creşteri din toate oportunităţile de investiţii, în perioada 25 octombrie - 25 noiembrie. Creşterea unei acţiuni ELJ a fost de 33% (raportat la moneda europeană), capitalizarea companiei ridicându-se astfel la circa 11 milioane de lei.
Piaţa de capital a fost destul de afectată de instabilitatea economică, majoritatea acţiunilor consemnând corecţii în ultima lună, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la Bursă, coborând cu 7,81%, până la 451 de puncte. Indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a consemnat o depreciere de 4,09% în ultima lună, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a fost campionul la pierderi, coborând cu 14,27%, pe fondul creşterii aversiunii la risc.
Persoanele care au avut inspiraţia să achiziţioneze titluri la fondul "FDI Carpatica Global" s-au putut considera şi ele mult mai norocoase decât restul investitorilor care au optat pentru alte fonduri de investiţii, câştigând 1,42%. Randamentele fondurilor mutuale au fost relativ modes-te în ultima lună.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.