Slovenia va acţiona ca mediator imparţial în disputa dintre ţări din Uniunea Europeană cu privire la statul de drept şi la drepturile omului, a dat asigurări joi, la Brdo, premierul sloven Janez Jansa, cu ocazia preluării preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către ţara sa, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
''În ceea ce o priveşte, Slovenia poate fi un mediator imparţial atunci când tratează dispute'', a spus Jansa într-o conferinţă de presă alături de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
''Statul de drept este cadrul fundamental al civilizaţiei europene'', a afirmat el.
La summitul european de săptămâna trecută, liderii UE l-au confruntat pe premierul ungar Viktor Orban pe tema noii legi anti-LGBT adoptate de Ungaria. la rândul său, Polonia ar putea fi adusă în faţa justiţiei europene pentru ''zonele fără LGBT''.
Janez Jansa - un aliat apropiat al premierului ungar şi susţinător al fostului preşedinte american Donald Trump - le-a declarat reporterilor că la summitul UE de săptămâna trecută nu au existat diferenţe majore între statele membre în legătură cu aceste subiecte.
Premierii sloven şi polonez au fost singurii lideri dintre Cei 27 care au susţinut legea ungară anti-LGBT. Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre o ''divizare Est-Vest'' pe subiectele drepturilor omului, libertăţii presei şi drepturilor persoanelor LGBT.
Pe de altă parte, şeful guvernului de la Ljubljana a lansat un apel către UE pentru a se ajunge la un consens asupra extinderii blocului comunitar.
''Dacă Uniunea Europeană nu se extinde, atunci alţii o vor face'', a spus Janez Jansa după o întrevedere la Brdo cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Uniunea Europeană a luat constant poziţie contra atitudinii manifestate de Jansa faţă de presă. Recent, executivul UE a acuzat Polonia, Ungaria şi Slovenia de subminarea libertăţii presei.
La jumătatea lunii februarie, Comisia Europeană a condamnat "afirmaţiile jignitoare'' ale premierului Janez Jansa la adresa jurnalistei Lili Bayer, de la publicaţia Politico, care într-un articol a sugerat că libertatea presei în Slovenia este sub presiune.
''Bineînţeles, nu acceptăm şi condamnăm afirmaţiile jignitoare la adresa jurnaliştilor, inclusiv în acest caz concret. Condamnăm orice atac asupra jurnaliştilor. Nu am face asta la Bruxelles şi ne aşteptăm ca nici alţii să nu utilizeze astfel de practici'', declara la acea vreme Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei.