JENS STOLTENBERG: "NATO va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia"

V.G.
Internaţional / 31 ianuarie 2023

"NATO va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia"

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat astăzi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul vizitei sale în Japonia, unde a avut o întrevedere cu prim-ministrul nipon Fumio Kishida, informează Agerpres.

"Războiul declanşat de Rusia în Ucraina contează pentru noi toţi şi din acest motiv suntem de asemenea foarte recunoscători pentru sprijinul pe care Japonia îl oferă, ce foloseşte inclusiv avioane şi capabilităţi cargo", a declarat Stoltenberg în timpul unui scurt discurs susţinut după o vizită la Baza Aeriană Iruma a Forţelor de Autoapărare ale Japoniei.

Turneul diplomatic al lui Stoltenberg, care a inclus şi o escală în Coreea de Sud, este menit să consolideze relaţiile cu aliaţii occidentali din Asia în faţa ofensivei ruse asupra Ucrainei şi a concurenţei în creştere din partea Chinei.

Într-un discurs susţinut ieri la Seul, Stoltenberg a îndemnat Coreea de Sud să-şi accelereze sprijinul militar pentru Ucraina, menţionând alte ţări care şi-au schimbat politica de a nu livra arme unor ţări în conflict după ce Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei.

Rusia a declanşat o invazie în Ucraina în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială" cu scopul declarat al "demilitarizării" şi "denazificării" acestei ţări vecine, dar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cuplul Blinken/Stoltenberg eforturi zilnice

    pentru cresterea profitului industriei de armament 

    1. de putinel care si-a setat economia tarii pentru razboi nimic, nimic?

      hai ca isi fac si ei reclama la niste fiare si mai fura si niste teritorii 

      De RuSSia numai de bine de la postaci...

      :) 

    Dan Diaconu: Cuiul otrăvit

    Dacă până acum arhitectura de securitate de după Al Doilea Război Mondial a fost considerată una solidă, evenimentele recente ne arată că lumea a luat-o realmente razna. Nu doar că nimeni nu pare a se linişti, dar, mai mult, SUA caută cu disperare să readucă moroii trecutului la realitate. 

    În Europa am văzut-o cu înarmarea şi împingerea Germaniei pe prima linie a războiului din Ucraina. Păcăleala cu exportul de Abrams a fost una epocală: Biden a promis 30 de tancuri, iar bolovanul Scholz a dat în timp record permisiunea de export a tancurilor sale în Ucraina. Apoi a venit lovitura şmecherească a SUA care a declarat că transferul tancurilor Abrams poate dura chiar şi un an.  

    Sunt câteva elemente ciudate. SUA, din punct de vedere legal, nu e atinsă de războiul ucrainean. Toate armele pe care le-a dat Ucrainei, de fapt le-a vândut ca oricărei ţări. Că au mai dat nişte ajutoare financiare, că au mai împins nişte credite acolo, toate chestiunile de caest tip se ştiu. Însă, din punct de vedere tehnic, americanii sunt doar vânzători de tehnică militară! Asta în timp ce europenii sunt donatori. Luaţi-o cum vreţi, dar în toată afacerea despre care vă vorbesc, europenii sunt parte a conflictului deoarece ei donează atât echipamente cât şi personal. Şi-o fac fără perdea!  

    O chestiune similară se doreşte şi-n Asia. De mai multă vreme SUA caută tartorle care să agite apele acolo, cuiul otrăvit pe care să-l contrapună Chinei. Şi se pare că l-au găsit: eternul şi fascinantul slugoi al SUA, Japonia. Aflată sub ocupaţie americană, Japonia face strict ce-i dictează Licuriciul. Iar acum Licuriciul i-a dictat înarmare. De ce? Deoarece trebuie să se facă agitaţie şi-n colţul acesta de lume.  

    Iată-ne în faţa refacerii Axei. Cu singura diferenţă că Roma a fost scoasă din ecuaţie, astfel încât acum Axa este Washington-Berlin-Tokyo. Conform planificării, americanii vor să-i bage pe japonezi în NATO şi apoi să facă eforturi de a atrage cât mai multe ţări asiatice în jurul Japoniei. Cel mai probabil se va repeta scenariul ucrainean atunci când Taiwanul îşi va exprima „dorinţa de protecţie”, adică de aderare la NATO. Va fi un element cheie care nu-i va lăsa indiferenţi pe chinezi. 

    Iată o reconstrucţie a celui de-al Doilea Război Mondial, în care SUA joacă rolul păpuşarului, tot împingând momâi în luptă, din dorinţa de a-şi păstra avantajele politice şi militare. Dacă în Al Doilea Război Mondial iniţial a stat pe tuşă neştiind de ce parte să intre, acum SUA stă pe tuşă aruncându-şi păpuşile în luptă şi jucând rolul „bunicului înţelept” care dă sfaturi duşmanilor săi. După cum bine constatăm, atât Germania câr şi Japonia sunt naţiuni ocupate de SUA, iar regimurile instaurate acolo sunt marionete ale Washingtonului. Însă, la nivelul de jos, lucrurile stau radical diferit. Populaţia îi vede pe americani fix ca ceea ce sunt: nişte ocupanţi lacomi şi deosebit de proşti. Într-adevăr, de şaptezeci de ani ţin cele două ţări captive, iar acum, pentru a-şi salva fundul, le reînvaţă belicoşenia militară din dorinţa de a le sacrifica prin împingerea în prima linie a confruntării. Astfel, speră americanii, naţiunile intrate în războaie de uzură se vor slei, iar ei vor rămâne singurii „virili” ai planetei. Strategia le e transparentă, doar că mai e o problemă. Întrebarea e nu dacă ci când ţările ocupate şi înarmate la sfatul „bunicuţului” vor realiza dezastrul în care sunt târâte de uriaşul cu picioare de lut, adică adevăratul om bolnav al omenirii? 

    Tot vorbea propaganda de cancerele lui Putin, fără să bage de seamă că tot jocul nu-i decât o proiecţie(în sensul psihologic al termenului). De fapt, adevăratul canceros al lumii e SUA, o ţară cuprinsă de o metastază agresivă, pe care-o revarsă asupra întregii lumi. Oare cât timp va mai suporta lumea boala şi putregaiurile care ne vin de-acolo? Eu unul aş cam paria că, în final, cuiele otrăvite cu care SUA încearcă să-i înţepe pe ruşi şi pe chinezi se vor întoarce împotriva lor. O să vedeţi că aşa va fi! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb