Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) va oferi sprijin economiei atât timp cât va fi necesar, a spus, ieri, preşedintele Fed Jerome Powell, în Congresul american, aproape făcându-i ecou fostului preşedinte al BCE Mario Draghi. Powell, având-o lângă el pe precedesoarea sa Janet Yellen, actualul ministru de finanţe al SUA, a spus că deşi activitatea economică şi ocuparea forţei de muncă s-au îmbunătăţit recent, redresarea economiei americane este departe de a fi completă. Preşedintele celei mai importante bănci centrale din lume a mai spus că recuperarea economică a Statelor Unite este totuşi mai rapidă decât se estima iniţial şi că, în acelaşi timp, aceasta este în accelerare.
"Cu toate acestea, sectoarele economiei cel mai advers afectate de recrudescenţa virusului rămân slăbite, iar rata şomajului - încă la un nivel ridicat de 6,2% - subestimează problema, în mod special pentru că participarea forţei de muncă rămâne în mod notabil sub nivelurile pre-pandemie. Redresarea este departe de a fi completă, deci, la Fed, vom continua să oferim economiei sprijinul de care are nevoie pentru atâta timp cât va fi nevoie", a declarat Powell.
Săptămâna trecută, Powell a reiterat că banca centrală din SUA va menţine ratele de dobândă la nivelul actual de 0,00%-0,25% cel puţin până la finalul anului 2023 sau până când economia va da semne reale de revenire după şocul pandemic, reasigurând pieţele că nu va acţiona preventiv, pe baza prognozelor. Fed-ul şi-a îmbunătăţit săptămâna trecută scenariul macroeconomic central pe termen scurt şi mediu, iar conform previziunilor actualizate economia SUA ar putea creşte cu ritmuri anuale de 6,5% în 2021, 3,3% în 2022 şi 2,2% în 2023 şi să se întoarcă la o ocupare integrală a forţei de muncă în următorii doi ani.
Powell, notând sprijinul "fără precedent" acordat economiei de politicile fiscală şi monetară, a spus că speră la o revenire către condiţii economice mai normale mai încolo în acest an odată cu succesul campaniei de vaccinare.
În ultimele săptămâni oficialii Fed au transmis că nu intenţionează în niciun fel să retragă sprijinul monetar acordat economiei americane în condiţiile în care şomajul real ar fi undeva la 9-10%. În ultimele 5-6 săptămâni, piaţa americană de obligaţiuni a "provocat" într-o anumită măsură banca centrală prin creşterea unilaterală a costurilor de finanţare din economie în anticiparea unui puseu inflaţionist pe care Fed-ul îl vede drept temporar, spre deosebire de piaţa bondurilor americane.
Powell a transmis în finalul lunii februarie şi săptămâna trecută că banca centrală va comunica evaluările sale cu privire la îndeplinirea mandatului său dual "în avans" de orice modificare a ritmului de achiziţie de obligaţiuni. Fed-ul cumpără lunar titluri de trezorerie în valoare de 80 de miliarde de dolari precum şi obligaţiuni ipotecare de 40 de miliarde de dolari, un proces numit relaxare cantitativă (QE).
Powell a promis practic că banca centrală va ţine deschis robinetul banilor ieftini până când Fed-ul îşi va atinge mandatul privind stabilitatea preţurilor ca medie pe termen lung şi mandatul privind piaţa forţei de muncă. Powell a reafirmat de asemenea că redresarea economică depinde de cursul pandemiei de coronavirus şi de campania de vaccinare.
Bondurile americane pe 10 ani s-au tranzacţionat în creştere ieri în aşteptarea prezentării din Congres a preşedintelui Fed, la 1,66% după ce au coborât în debutul zilei la 1,63%. În acelaşi timp, indicele sectorului tehnologic Nasdaq se tranzacţiona în scădere cu 0,3% ieri la 16:30, ora României. Potrivit Bloomberg, acţiunile din sectorul tehnologic şi bondurile americane sunt la cel mai extrem nivel de corelaţie negativă din 1999 (vezi grafic).
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 24.03.2021, 12:01)
daaa... pana se duce dolarul in suportul DXY 77-78-79 ...
depreciati-l baieti .... ca ce altceva stiti sa faceti ? ....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2021, 13:22)
Hai, da-te mare si spune-ne tu!
1.2. Lol (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Lol în data de 24.03.2021, 15:45)
lol lol :))
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 24.03.2021, 15:45)
:)
hai sa ma dau mare:
1. sa lucreze baietii cu surubelnita la dobanzi (nitel mai sus) = vor fi curand (max 18 luni) obligati de inflatie
2. sa fie luate masuri de restrangere a cheltuielilor (pentru o reversare a dinamicii actuale galopante catre un deficit sever) = aici e mai greu... masina militara cu bani functioneaza
3. sa fie mentinute sau sa scada taxele (nu cum voiau Democratii - sa le creasca) = aici e imposibil. Democratii vin cu o viziune de marire a taxelor.