Joaca de-a vopsirea realităţii

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 august 2022

Sursa: Photo.Unian

Sursa: Photo.Unian

Cenzurarea vehiculelor media din Rusia, sub pretextul combaterii manipulării, generează efecte comice în media occidentală care nu se mai simte obligată să se autocenzureze, livrând nestingherită dezinformarea. Iar dacă părţile beligerante au scuza campaniilor mediatice de război, noi cei din lumea liberă şi neimplicată în conflict ce scuză avem?

Câteva evenimente încheiate în acuze reciproce între Rusia şi Ucraina au ţinut capul de afiş al ultimelor zile de conflict.

Cel mai recent a fost reprezentat de bombardarea vecinătăţilor centralei nucleare de la Zaporojie. Lucrurile nu sunt chiar de joacă, din vreme ce Ministerul Sănătăţii a făcut apel la populaţie să îşi ia de urgenţă pastilele de iod din farmacii, invocând însă lenea de până acum a beneficiarilor şi nu riscurile de la Zaporojie.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că pot genera un dezastru nuclear de tipul Cernobîl, iar presa românească a preluat în special acuzele Ucrainei.

Ucraina invocă faptul că ruşii ar dori să întrerupă în acest mod alimentarea cu energie electrică într-o parte din ţară. Nimeni nu remarcă însă cât de pueril este un astfel de argument câtă vreme ruşii ocupă centrala în acest moment şi ar avea nevoie de o rotire de buton pentru a tăia curentul, nu de o campanie de bombardamente.

Pentru a mai tăia din bărbile ştirilor iniţiale, se pretinde acum că bombardamentele în cauză sunt din cauza ruşilor care şi-au plasat armament greu în preajma centralei şi îl folosesc pentru că ştiu că ucrainienii nu pot replica din cauza riscurilor. Deci, un mod indirect de a recunoşte cine bombardează de fapt.

Al doilea caz tipic de tratare partizană şi trasă de par a unor evenimente în care ambele părţi se acuză îl reprezintă folosirea minelor antipersonal în Donetsk (petal mines). De mărimea unor frunze obişnuite, acestea sunt greu de observat şi pot răni, chiar mortal, pe cei care le calcă. De ce ar dori ruşii să mineze un teritoriu pe care îl controlează? "Pentru a proteja şi descuraja libertatea de mişcare de-a lungul liniilor sale defensive". Numai că ruşii în Donbas sunt în posturi ofensive şi n-ar avea de ce să-şi bombardeze singuri spatele frontului (oraşul Donetsk). Iar faptul că armele în cauză sunt de producţie sovietică e mai puţin relevant în condiţiile în care atât Rusia, cât şi Ucraina au stocuri de armament mai vechi.

O poveste similară în cazul bombardării închisorii din regiunea Donetsk, unde erau deţinuţi prizonieri ucrainieni. Acuze reciproce şi în acest caz, dar de ce şi-ar dori ruşii eliminarea în acest mod a câtorva zeci de prizonieri ucrainieni din cei aproximiativ 5.000 pe care îi deţin, eventual împreună cu câţiva gardieni? Să nu fie condamnaţi prea blând într-un eventual proces sau să nu mai cheltuie bani cu întreţinerea lor? Aici e posibilă eroarea umană, dar una pe care o va specula orice parte cu argumentele pe care le are la dispoziţie.

Să remarcăm în final că am trecut de la fake-news-ul grosier cu jocurile video prezentate ca bătălii aeriene reale în studiourile TV, a bătrânei care dobora drona cu borcanul de murături sau a caprei care omora zeci de ruşi detonând bombe, la manipulări mai subtile care constau în punerea în cârca adversarului a unor fapte reprobabile.

Se apropie iarna, europenii vor avea de suferit ceva şocuri care pot pune în pericol unitatea occidentală, de ce să nu-i dopăm cu ştiri apocaliptice cu vinovaţii gata desemnaţi?

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. ... e bine sa-l incepi, logic, de la inceput!

    Dupa cum s-a vazut pe aerodromul din Sevastopol, armamentul rus e extrem de prost si mai explodeaza din senin... In conditiile astea de ce aduc ei "in the first place" armament si mine in cea mai mare centrala nucleara din Europa? 

    Vezi articolul aniversar al lui Make, amice dogaru...

    1. Propagandişti în blană de oaie, behăind că nu ruşii au atacat Ucraina, ci ucrainienii au atacat Rusia, ori că ştiu ei ce este cu ARN-ul mesager şi că nu există nici o molimă şi că rudele noastre care au murit în pandemie nu s-au născut niciodată şi că, dacă au murit, totuşi, atunci au murit că aşa au vrut, ba chiar pentru că s-au infectat cu vaccinul.

      si in pandemie ,care a ajuns pandemie prin schimbarea definitiei initiale , mor oameni , problema este ca nimeni nu poate demonstra ca au murit de acest covid si nu de alte boli .in italia dupa ce s-au scos comorbiditatile la numarul de morti , au ramas cativa o cifra ridicola , gasiti pe net .

      Pe net găsești tot ce vrei, cap să ai. :))))

      date de pe site min sanatatii din italia , nu mai bate campii

    Logica și punerea sub semnul întrebării, trecerea prin filtrul gândirii proprii a unor informații, evenimente și narațiuni oficiale, au devenit niște "arme" desuete care nu își mai au rostul intr-o lume a adevărurilor prefabricate, luate de-a gata.

    Așa că degeaba aduce autorul în discuție întâmplări petrecute pe scena ucraineană a războiului ruso-american. 

    Fiecare cu certitudinea și consecvența lui în gândire.

    Cu toate că Iorga spunea că doar boul e consecvent :)) 

    1. Autorul e cam la fel de glumeț ca diverși alți analiști obiectivi nevoie mare. Ucraina își apără teritoriul cu orice mijloace, cu orice preț. Mai greu e de acceptat pentru obiectivii de serviciu să scape o vorbă două despre armata cotropitoare și despre utilitatea demersului, la drept vorbind, sinucigaș.

      Despre ce si cum va comenta autorul poti spune dinainte , pana la sfarsitul razboiului :vestul antidemocratic s-a luat de Rusia care a iesit din matca cu pusca , pentru o operatiune speciala.

    Sa bombardeze prizonierii din batalionul azov, aia pe care ai ridica in slavi, ce poti sa spui despre un asemenea om? In rest asistam la o propaganda ieftina, cu tot felul de aberatii si ineptii, nu mai avem voie sa folosim logica si bunul simt, trebuie doar sa inghitim minciunile de la tv. Noroc ca mai exista si alte surse de informare, din tari neutre care relateaza fapte nu propaganda, pentru cine chiar vrea sa mai gandeasca cu propriul cap ...

    1. Țările neutre fiind Uganda, Etiopia; Congo și Nicaragua.

      Tu de ce nu vrei să gândești cu capul tău? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb