Jocurile foamei

Profesor universitar Gheorghe Piperea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 aprilie 2014

Jocurile foamei

Mass-media anunţă o creştere peste aşteptări a PIB-ului, plus o apreciere călduţă de la agenţia de rating Moody's - stabil, cu perspectiva de revenire la "investment grade". Numa' veşti bune: producem mai mult, pentru că suntem gospodari, iar economia iese din zona de risc. De aici o potenţială revenire a interesului investitorilor străini. Şi al interesului băncilor de a credita economia şi populaţia.

Mă uit însă pe site-ul BNR şi văd rezultatele unui sondaj din care rezultă că, la nivelul lui februarie 2014, gradul de risc este de 32,61%, în creştere faţă de decembrie 2013 (32,14%). Nota bene: gradul de risc era, în 2008, înainte de Lehman Brothers, de 6%, iar în decembrie 2009 ajunsese la 15,29%.

Un risc mai mare de creditare înseamnă: (i) o mai mare aversiune/reticenţă faţă de credite noi; (ii) un cost mai mare al creditării, pe care băncile le includ în comisioanele şi dobânzile variabile aplicate clienţilor cu credite în derulare.

Pe fondul acestei "creşteri economice" şi al recentei note bune de la Moody's, acelaşi sondaj arată că cererea de credit din partea companiilor este în scădere, în timp ce cererea de credite imobiliare se menţine la cote de avarie, iar cererea de credite de consum creşte uşor faţă de anul trecut.

Mai este un lucru de spus. Nu apare pe site-ul BNR, ci în documente individuale trimise de bănci celor care au sau intenţionează să aibă credite în euro - clienţii sunt atenţionaţi că, întrucât veniturile lor sunt în lei, în timp ce creditul este denominat în euro, trebuie să se aştepte la o eventuală creştere a cursului de 35,5% (de la 4,45 lei/euro, cât este acum cursul, la 6,1 lei/euro) şi, deci, la o creştere a cantităţii de lei pe care ar urma să o achite băncii cu titlu de rată.

Cum se explică această contradicţie? Subminează BNR eforturile autorităţilor centrale de a reconstrui încrederea în economia României?

Fraza-cheie din acest sondaj, care oferă şi răspunsul la această dilemă, este următoarea:

"Riscurile asociate companiilor, conform percepţiei băncilor, au crescut în T4/2013 pentru majoritatea sectoarelor de activitate. În opinia instituţiilor de credit, riscul de creditare asociat companiilor după mărimea acestora este în creştere, cu excepţia corporaţiilor, pentru care acesta s-a menţinut neschimbat".

Cu excepţia corporaţiilor, riscul de creditare a companiilor a crescut. Din moment ce riscul de ţară este stabil, cu perspectivă de îmbunătăţire, nici riscul de creditare a statului nu creşte. De aici concentrarea "eforturilor" băncilor pe aceste două domenii exclusiviste. Creditele se orientează aproape exclusiv către corporaţii şi către stat. De aici şi nivelul foarte redus al creditării celor care nu sunt nici corporaţii, nici statul român. Economia reală - mai târziu. Sau la Sfântul Aşteaptă.

Adevărul este că PIB-ul României este realizat în proporţie de peste 70% de corporaţii, cam 24% este realizat de companii publice de genul Oltchim, RAAN, Remin, Cuprumin (companii în insolvenţă sau în dificultate), restul de 6% fiind realizat de companiile private şi profesiile liberale, cele care nu au fost încă falimentate. Asta a vrut (sau a lăsat să se întâmple) statul român în ultimii 20 de ani.

Cel mai grav pentru o economie care se vrea emergentă este că cele 70% din PIB sunt realizate de un număr de 15-20 de corporaţii care fac, la propriu, legea în România. De altfel, aţi văzut cum se schimbă legile în Parlament, peste noapte, exclusiv în favoarea corporaţiilor. Exemplele la îndemână sunt OMV Petrom, Dacia Renault, Alro Slatina, Mittal Steel Galaţi, Metro, Carrefour, Orange, Vodafone, BCR. Aceste corporaţii fac profit (sau reuşesc să înghită pierderile) pentru că beneficiază de tot suportul necesar din partea societăţii-mamă, a grupului din care fac parte, a băncilor creditoare şi, în finalul glorios, a statului român. De pe această poziţie, aceşti over-lorzi dictează modul în care funcţionează "economia" Romaniei. Ei produc, exportă şi fac profituri enorme (impozitate în Austria, Germania, Marea Britanie sau în Franţa), toţi ceilalţi lucrând pentru ei. În condiţii, evident, impuse prin contracte de adeziune.

A se observa că, la rândul său, populaţia de consumatori reuşeşte să îşi achite din ce în ce mai greu ratele la bănci şi facturile (motivele obiective fiind restructurările, concedierile, reducerile de salarii). Dovezile irefutabile sunt rata de neperformanţă de 28% - pe româneşte, aproape o treime din populaţia activă este în faliment - şi consumul redus la maxim. Statul român "de dreapta" al popularilor domni Băsescu şi Boc a făcut ce trebuia în 2010 pentru a ajuta over-lorzii economiei să îşi revină din şocul Lehman Brothers, reducând salariile bugetarilor cu 25% şi indemnizaţiile mamelor cu 15% şi mărind TVA la 24%. Actualul stat român "de stânga" se împrumută la bănci cu 19 miliarde euro (altele decât cele 20 de miliarde luate de la FMI şi de la CE în 2010), ca să asigure băncile, săracele, contra riscului de creditare cifrat acum la 32,61%, conform BNR.

Mie mi se pare că economia României este din ce în ce mai mult o lume distopică, similară cu universul din Jocurile Foamei - un număr mic de hiper-bogaţi din Capitoliu este susţinut în lux şi hedonism cu produsele care vin din cele 12 districte, manufacturate de o populaţie hiper-pauperizată, controlată de un stat militarizat, şi căreia i se oferă, o dată pe an, spectacolul televizat al unui joc al supravieţuirii "tributelor" alese pentru a se lupta până la moarte, pentru premiul unei vieţi de huzur ulterioare. Şi totul sub teroarea unui război de final de lume, care stă să apară.

Aceste 15-20 de corporaţii sunt insule de hiper-prosperitate într-o economie din ce în ce mai falită, care ştiu să profite de pe urma dependenţei pe care o creează şi întreţin sub-contractorilor lor. Şi politicienilor - compradores care le susţin. Odată cu relocarea (aşa cum s-a întâmplat cu Nokia), tot acest lanţ de sub-contractori dispare. Din perspectiva standardelor de rezilienţă (rezistenţă la şocuri), o astfel de economie este ne-sănătoasă, nesustenabilă pe termen lung. Poate că de aceea specialiştii pe care îi şcolim în România, pe banii noştri, pleacă mâncând pământul.

PS: Nu vi se pare că războiul iminent de la televizor, dintre Rusia şi Occident, este încă o metodă eficientă de control prin frică, la adăpostul căreia over-lorzii mai rulează nişte bani sub forma unor noi cheltuieli de înarmare?

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Imaginea atribuita Romaniei este insasi matricea actualului sistem financiaro-economic capitalist. Si din pacate, un destul de posibil razboi, nu va reusi sa sparga aceasta matrice, in schimb va ajuta, ca de multe alte ori, sistemul sa iasa din criza...

    Asa-i: Statul român "de dreapta" al popularilor domni Băsescu şi Boc a făcut ce trebuia în 2010 pentru a ajuta over-lorzii economiei să îşi revină din şocul Lehman Brothers, reducând salariile bugetarilor cu 25% şi indemnizaţiile mamelor cu 15% şi mărind TVA la 24% Atunci l-am 

    "indemnat" pe Make sa ia atitudine si sa ceara public, (adica, in onor publicatia pe care o pastoreste) sa se explice de ce s-au taiat (doar) salariile amaratilor de bugetari si nu se vad salariile nesimtite (vorba presedintelui) din regiile, etc. ale statului. Vezi in acest sens si "reactia" de ieri in Bursa, la anuntul privind salariile/dividendele Romgaz/Transgaz.

    Din pacate, Make este barbat si "face ce trebuie" doar cand se razboieste cu Sima sau cu cei din BVB. 

    Cat timp o sa-l mai publicati pe acest personaj anapoda la cap? Cred ca, daca ar fi sa mai apara in vreun ziar, singurul loc posibil ar fi rubrica "Asa nu"

    Sper sa aveti cat mai multa vreme PUTEREA, de a-i APARA pe cei PERSECUTATI SISTEM(at)IC, de catre NWO in frunte cu servitorii ei. 

    1. .... poporul care nu se revolta, isi merita soarta=liderii ! 

      .... care - in opinia mea - EXTREM DE RAR vor mai putea intalni in viata, nu doar UN PROFESOR - un specialist - ci mai ales UN MENTOR asemeni Dvs. 

    ..... adica pentru PUTEREA de a gazdui in paginile ziarului sau si: 

    OPINII DI_VERGENTE SISTEMULUI ! 

    P.S 

    Eu chiar asta am invatat despre CAPITALISM, si anume ca: 

    este o oranduire SUPERIOARA oricarui alt tip de oranduire economico-sociala prin faptul ca: 

    1) promoveaza LIBERTATEA;

    2) insa nicidecum ANARHIA = ABUZUL DE LIBERTATE. 

    .... este de mare IMPACT E_MOTIONAL = VISCERAL. 

    Faceti-va partid domnule profesor Piperea (cu toti clientii spoliati de catre banci) si vorba Bibliei: 

    Masele se vor ridica - si/sau se vor cobora - la auzul CUVANTULUI Dvs. 

    Avocatul Poporului - "Vox Populi, Vox Dei ! " adica - il va invinge pe Avocatul Diavolului. 

    1. precis va gasi cateva mii de salariati care-l vor astepta cu noaptea in cap sa semneze adeziunile pentru a intra in partidul domniei sale.Eu ma ofer sa le tin rand si pana cand deschide mustaria o sa-l intreb de ce capitalul social al concernului Oltchim nu este prezentat ajustat cu inflatia, ca doar letopisetul e de pe vremea lui IFRS cel mare si sfant....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb