Actualizare - Joe Biden a discutat cu Xi Jinping despre consecinţele unei eventuale implicări a Chinei în Ucraina
Joe Biden a vorbit cu preşedintele chinez Xi Jinping timp de aproape două ore, în timp ce SUA încearcă să gestioneze legăturile Chinei cu Rusia pe fondul invaziei în curs a Ucrainei.
Potrivit unu comunicat al Casei Albe, Biden "a descris implicaţiile şi consecinţele în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta conduce atacuri brutale împotriva oraşelor şi civililor ucraineni".
---
Actualizare - Preşedintele SUA, Joe Biden, a încheiat discuţiile cu preşedintele chinez, Xi Jinping, după un apel video de aproape două ore
Potrivit NDTV, Xi Jinping a spus, în convorbirea cu Biden, că un conflict între state "nu este în interesul nimănui".
"Relaţia dintre state nu trebuie să treacă pragul ostilităţilor militare" a spus Jinping, adăugând că "pacea şi securitatea sunt cele mai preţuite comori ale comunităţii internaţionale".
"În calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi în calitate de primele două economii mondiale, ne revine nu doar să conducem relaţiile chinezo-americane pe un drum bun, ci să ne asumăm totodată responsabilităţile internaţionale şi să acţionăm în vederea păcii şi liniştii în lume" a conchis Xi.
---
Actualizare - Apelul dintre Joe Biden şi Xi Jingping a început la ora 15:03, ora României
Joe Biden şi Xi Jignping au început un apel video la 9:03 ora Chinei (15:03 ora României), a anunţat Casa Albă.
---
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, va discuta astăzi cu Xi Jingping, preşedintele Chinei, cu privire la situaţia din Ucraina, potrivit Reuters.
Potrivit sursei citate, Joe Biden urmează să-i spună preşedintelui chinez, Xi Jinping, că Beijingul "va plăti un preţ mare" dacă va sprijini operaţiunile militare ale Rusiei în Ucraina, un avertisment care vine într-un moment de intensificare a conflictului dintre naţiuni.
Biden şi Xi vor vorbi la telefon, într-un apel programat pentru ora 9 a.m., ora Chinei (15:00, ora României), iar Washingtonul a ameninţat deja oficialii guvernamentali chinezi de nivel inferior în mod privat şi public că un sprijin mai mare pentru Rusia riscă izolarea Beijingului.
Potrivit Reuters, conversaţia dintre Biden şi Xi, prima lor din noiembrie, va fi una tensionată.
"Biden va preciza că Republica Populară Chineză va purta responsabilitatea pentru orice acţiuni pe care le întreprinde pentru a sprijini agresiunea Rusiei şi nu vom ezita să impunem costuri", a declarat joi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
"Suntem îngrijoraţi de faptul că intenţionează să asiste direct Rusia cu echipamente militare pe care să le folosească în Ucraina", a adugat Blinken.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 16:24)
Tataiele asta e dus cu capu'.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 17:19)
Cu ce naiba ar putea sa ameninte China, Mos Tăgârţă cel senil? Cu sanctiuni economice? Pai, vin imediat la pachet si cele cninezesti de retorsiune, iar Unchiul Sam va incepe sa urle a paguba! Cu cele militare? In fatza celei mai numeroase armate a Lumii? Sa fim seriosi, ar insemna ca yankeii sa-si dea singuri foc la valiza! Este evident ca, marioneta Bideu a primit ordin de la papusarii sai oculti sa blufeze in fatza Chinei, insa acesta este prea penibil pt a fi credibil!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 18:49)
SUA este pe topogan de cand Bideu e presedinte... Daca era Trump presedinte nu ar fi fost niciodata razboi.. China depaseste SUA si numeric si financiar despre ce vorbim..
3.1. saraca limba română (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de strateg la oi în data de 19.03.2022, 00:29)
Tobogan.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 00:51)
Săraca nu saraca. Așa e cum spui dumneata.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 18:50)
Se schimbă ordinea mondială – Boris Johnson și Joe Biden ‘umiliți‘ de Arabia Saudită. China este noul ‘El Dorado‘
Ordinea mondială se schimbă chiar sub ochii noștri, iar SUA și Europa par a fi scoase din joc de China, noul mare jucător de pe scena mondială și noua țară preferată a marilor exportatori de petrol.
În urmă cu câteva zile, președintele SUA, Joe Biden, a dorit să poarte discuții cu oficialii din Arabia Saudită, dar aceștia au refuzat să îi răspundă la telefon. Joe Biden dorea să negocieze o creștere a producției de petrol, însă Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite refuză, asta din cauza deciziei luate în OPEC+, organizație din care face parte și Rusia.
Mizând pe relații mai bune cu Arabia Saudită, premierul Marii Britanii, a mers într-o vizită de două zile în Arabia Saudită, cu scopul de a-i convinge să crească producția de petrol.
La finalul vizitei, Boris Johnson a plecat extrem de supărat din Arabia Saudită, semn că nu s-a ajuns la nicio înțelegere.
„Cred că trebuie să vorbiți cu saudiții (…) Cred că a existat o înțelegere a necesității de a asigura stabilitatea pe piețele globale de petrol și pe piețele de gaze și necesitatea de a evita creșterile dăunătoare ale prețurilor”, s-a limitat să spună Boris Johnson.
Arabia Saudită se îndreaptă către China
Arabia Saudită ia în calcul să accepte moneda yuan pentru exportul de petrol. Negocierile între Riad și Beijing au avansat după ce relația saudiților cu Washingtonul s-a deteriorat. China a devenit principalul client al regatului și încearcă de șase ani să convingă Arabia Saudită să-i vândă petrolul în yuani. Mutarea ar amenința serios dominația mondială a americanilor asupra pieței petroliere și ar lovi în puterea internațională a dolarului, potrivit The Wall Street Journal.
Din 1974, saudiții își vând petrolul exclusiv în dolari, astfel că peste 80% din tranzacțiile mondiale de petrol au ca monedă dolarul. „Petrodolarii” ar suferi o lovitură de proporții dacă nu ar mai deține monopol.
Deși americanii le-au promis saudiților protecție în apărarea regatului de inamicii săi, Arabia Saudită este nemulțumită de lipsa ajutorului SUA în războiul purtat de regat în Yemen, dar și de negocierile Washingtonului cu Iranul în domeniul nuclear. De asemenea, saudiții au fost șocați de retragerea americană din Afganistan.
Pe de altă parte, China cumpără peste 25% din petrolul produs de Arabia Saudită. Dacă această cantitate uriașă de petrol va fi cotată în yuani, atunci moneda chineză va deveni mult mai puternică.
În ultimii ani, China s-a apropiat tot mai mult de regatul saudit. L-a ajutat să-și construiască rachete baliste, au oferit consultanță cu privire la programul nuclear al Riadului, au investit sume considerabile într-un proiect futuristic al prințului Mohammed bin Salman.
Dacă reușește să convingă Arabia Saudită să vândă petrol în yuani, atunci China nu doar că și-ar face moneda mai atractivă pentru comerțul mondial, dar ar deveni și mai puțin vulnerabilă la eventuale sancțiuni financiare americane precum cele impuse Rusiei.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 21:35)
Ai luat in calcul un embargou economic total al Occidentului impotriva Chinei? Exporturile chinezilor spre SUA si UE sunt de apeoximativ 1trilion de dolari,iar importurile sunt considrabil mai mici! Cred ca dragonul va iesi destul de sifonat pana la urma! Ai dreptate in unele aspecte,dar cred ca gresesti in altele! De exemplu spui ca-si vor intari yuanuldar ceea ce vad eu este faptul ca liderii de la Beijing vor sa tina cursul de schimb fix,in comparatie cu dolarul! O apreciere mare a yuanului inseamna ca produsele chinezesti vor fi mai scumpe la export! Vor putea africanii sau sud americanii sa le mai cumpere?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 01:18)
"O apreciere mare a yuanului inseamna ca produsele chinezesti vor fi mai scumpe la export! Vor putea africanii sau sud americanii sa le mai cumpere?"
Da, doar ca atunci cand moneda proprie devine cea in care se vor face majoritatea tranzactiilor de pe Glob, iti permiti sa-ti pui tiparnita la foc continuu, fara ca moneda sa se devalorizeze(sau, poate doar infim)!
5. Vladimire, nici nu stii cit de mare...
(mesaj trimis de Vocea Kremlinului în data de 19.03.2022, 00:39)
"În calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi în calitate de primele două economii mondiale, ne revine nu doar să conducem relaţiile chinezo-americane pe un drum bun, ci să ne asumăm totodată responsabilităţile internaţionale şi să acţionăm în vederea păcii şi liniştii în lume" a conchis Xi.
Putin si noua lui statura, asa cum o defineste Xi.
Bye bye, Siberia!