Preşedintele SUA, Joe Biden, a făcut ieri un pas spre îndeplinirea obiectivului său de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cu un decret care prevede ca jumătate din toate noile vehicule vândute în 2030 să fie electrice, o decizie care are sprijinul marilor producători auto americani şi străini, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Administraţia a propus de asemenea noi standarde privind emisiile vehiculelor care vor reduce poluarea până în 2026, începând cu modelele din 2023.
Ţinta de 50%, care nu este obligatorie din punct de vedere juridic, a câştigat sprijinul producătorilor auto americani şi străini, care susţin că pentru îndeplinirea ei sunt necesare fonduri guvernamentale de miliarde de dolari.
General Motors, Ford şi Stellantis NV au anunţat într-un comunicat că până în 2030 aspiră "să ajungă la vânzări de 40-50% din volumele anuale de vehicule electrice în SUA". Cei trei producători auto din Detroit susţin că ţintele agresive privind vânzările de vehicule electrice pot fi îndeplinite doar cu subvenţii guvernamentale de miliarde de dolari, reţele de staţii de încărcare, investiţii în cercetare-dezvoltare, subvenţii pentru extinderea capacităţilor de producţie pentru vehicule electrice şi a lanţurilor de aprovizionare în SUA.
Sunt vizate automobilele pe baterii, cele hibride plug-in şi cele cu pile de combustie.
La ceremonia de semnare au fost prezenţi şefii General Motors - Mary Barra li Ford - Jim Farley. Directorul general al Tesla Inc, Elon Musk, a cărui companie produce vehicule electrice, a scris ieri pe Twitter: "Pare ciudat că Tesla nu a fost invitată".
Şi producătorii auto niponi Toyota, Hyundai şi Nissan au anunţat că sprijină obiectivele SUA. Separat, BMW, Ford, Honda, Volkswagen şi Volvo au cerut autorităţilor SUA să adopte măsuri pentru a stimula cererea pentru vehicule electrice din partea consumatorilor
Compania de consultanţă AlixPartners estima recent că până în 2025 investiţiile în vehicule electrice ar putea totaliza 330 miliarde de dolari. În prezent, vânzările de vehicule electrice reprezintă aproximativ 2% din vânzările totale globale şi ar urma să ajungă la aproximativ 24% din vânzările totale până în 2030.
Ford Motor a anunţat recent majorarea investiţiilor în vehicule electrice şi autonome la 29 miliarde de dolari, chiar dacă pe ansamblul anului trecut a raportat pierderi nete de 1,3 miliarde de dolari, sau 0,32 dolari pe acţiune, faţă de un profit modest în 2019, de 0,01 dolari per titlu.
Ford îşi va dubla investiţiile în vehicule conectate, urmând să investească 22 miliarde de dolari în electrificare până în 2025. Anul trecut, Ford anunţase că va face investiţii de 11 miliarde de dolari pentru a lansa 40 de modele de automobile electrice şi hibride.
De asemenea, compania va investi şapte miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiei pentru vehicule autonome.
Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent şi pe piaţa din România.