Joe Biden va apăra principiul suveranităţii, în discursul său de la Varşovia

G.D.
Internaţional / 21 februarie 2023

Joe Biden va apăra principiul suveranităţii, în discursul său de la Varşovia

Preşedintele SUA, Joe Biden, va apăra principiul suveranităţii în discursul pe care urmează să-l pronunţe astăzi la Varşovia şi în care îşi va exprima totodată şi sprijinul faţă de Ucraina şi faţă de apărarea flancului estic al NATO, transmite EFE, care citează declaraţiile în acest sens făcute într-o conferinţă de presă de consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit Agerpres.

Biden, care a efectuat ieri o vizită simbolică la Kiev, va pronunţa în jurul orelor locale 17:30 (16:30 GMT) un discurs important la Castelul Regal din Varşovia pentru a marca un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Potrivit lui Sullivan, liderul american îşi dorea de multă vreme să susţină un discurs precum cel de astăzi şi în care intenţionează să situeze războiul din Ucraina într-un context mai amplu despre apărarea ordinii liberale internaţionale, creată după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Mai concret, Biden va apăra principiile suveranităţii, integrităţii teritoriale, independenţei, democraţiei şi libertăţii, care fac parte din acest concept, a detaliat Sullivan.

În plus, preşedintele american va evidenţia unitatea NATO şi îşi va reitera angajamentul faţă de Ucraina şi faţă de apărarea ţărilor de pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, a unor foste republici sovietice care sunt mai vulnerabile la orice fel de agresiune din partea Rusiei.

În fapt, Polonia, care împarte o frontieră de circa 530 de kilometri cu Ucraina, a fost una dintre ţările care au făcut cele mai multe presiuni asupra Occidentului pentru ca acesta să sprijine Kievul şi a oferit adăpost unui număr de 1,5 milioane de refugiaţi ucraineni de la începutul războiului.

Înaintea pronunţării discursului, Biden se va întâlni la orele locale 13:00 (12:00 GMT) cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu membri ai guvernului său la palatul prezidenţial de la Varşovia.

La această reuniune, guvernul polonez va discuta cu Biden despre posibilitatea ca SUA să-şi sporească numărul trupelor staţionate permanent în Polonia, după cum a anticipat duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-un interviu cu postul american CBS.

SUA şi-au sporit prezenţa în Polonia înaintea invaziei ruse, acum aproape un an, şi, în prezent, dispun în această ţară prin rotaţie de circa 11.000 de militari.

Biden îşi va începe programul la Varşovia la doar câteva ore după discursul despre starea naţiunii rostit de preşedintele rus Vladimir Putin în faţa camerelor reunite ale parlamentului şi în care locatarul de la Kremlin a acuzat Occidentul că vrea ''să termine pentru totdeauna'' cu Rusia.

Preşedintele american a vizitat deja Polonia anul trecut, când se împlinea o lună de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, aminteşte EFE.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Probabil va face si referiri la suveranitatea sarbilor

    cu recucerirea Kosovo ca si Crimeei 

    DU-TE ACASĂ LA ROBOȚII ȘI MUTANȚII CARE TE-AU GENERAT ! EUROPA NU MAI ARE BANI SĂ TE ÎNMORMÂNTEZE ! I-AU CHELTUIT ÎN UCRAINA ! ...

    1. Nu ai inteles comentariul 1.

    Are printipuri, neicusorul...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb