John Kerry: Acord la conferinţa asupra Siriei asupra "încetării ostilităţilor"

Ioana Dogaru
Internaţional / 12 februarie 2016

Actualizare 16:16 MAE: România salută demersurile pentru realizarea unui acord de încetare a focului în Siria

Ministerul Afacerilor Externe transmite astăzi că ţara noastră salută demersurile recente ale comunităţii internaţionale pentru realizarea unui acord de încetare a focului în Siria şi deschiderea culoarelor de acces pentru asistenţa umanitară, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"În acest context, ţara noastră va continua să acorde sprijin refugiaţilor sirieni şi statelor din vecinătatea Siriei care adăpostesc refugiaţi. La recenta Conferinţă a donatorilor pentru Siria şi regiune, desfăşurată la Londra în 4 februarie 2016, România a anunţat o contribuţie de 420.000 de euro, pentru anii 2016-2017, destinată în principal refugiaţilor sirieni din Turcia, Iordania şi Liban", precizează comunicatul.

De asemenea, ţata noastră susţine necesitatea obligării părţilor implicate în conflict a opri deîndată atacurile asupra populaţiei şi obiectivelor civile şi de a asigura accesul neîngrădit al ajutoarelor umanitare, concomitent cu ridicarea asediilor asupra localităţilor şi oprirea bombardamentelor asupra cetăţenilor.

"Totodată, sprijină activ iniţiativa lansată de Emisarul Special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, privind procesul de consultare politică de la Geneva şi reluarea consultărilor foii de parcurs adoptată în Consiliul de Securitate al ONU", se mai arată în comunicat.

(S.A.)

----------

Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München (sudul Germaniei) să pună în aplicare o "încetare a ostilităţilor" parţială în Siria în termen de o săptămână şi asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populaţia civilă, a anunţat secretarul de stat american John Kerry, informează agenţiile DPA şi AFP.

"Am convenit asupra unei încetări a ostilităţilor în întreaga ţară într-o săptămână", a declarat şeful diplomaţiei americane într-o conferinţă de presă.

Accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de oraşe. Negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea "reluate cât mai curând posibil", a adăugat Kerry.

"Încetarea ostilităţilor la nivel naţional" stabilită de puterile mondiale să fie implementată în Siria într-o săptămână nu se va aplica la gruparea militantă Statul Islamic, a precizat secretarul de stat american John Kerry mai devreme vineri, notează agenţia germană de presă DPA.

Reuniunea celor 17 ţări ale Grupului Internaţional de Susţinere a Siriei (ISSG) de la München a avut de asemenea ca rezultat un acord pentru "accelerarea şi extinderea" livrării de ajutor umanitar cât mai curând începând de luni, a mai precizat Kerry.

Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape şase ore cu miniştri de externe europeni şi din Orientul Mijlociu înainte de anunţarea încetării ostilităţilor, cu câteva ore înaintea Conferinţei de Securitate de la München, mai notează DPA.

Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuţiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie la Geneva, informează sursa citată.

Înalţi diplomaţi din Iran şi Arabia Saudită - puteri regionale considerate cheie pentru orice armistiţiu durabil şi tranziţie politică în Siria - au participat la discuţii. A fost prima lor întâlnire după ce aceste ţări au rupt relaţiile diplomatice la începutul lunii ianuarie, potrivit DPA.

Ostilităţile pe teren în Siria s-au intensificat în ultimele zile, înaintea discuţiilor, aminteşte DPA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Realitatea este că armata siriană, ajutată de aviația rusă dar și de tancurile noi T90 aduse de ruși pentru sirieni, au făcut progrese MAJORE și au încercuit Aleppo. Opoziția și islamiștii nu aveau de ales decât să moară de foame în orașul asediat.

    Practic, sirienii și ruși au câștigat lupta din teren. Iar sponsorii teroriștilor (țările arabe în principal dar și iresponsabila SUA) au cedat în grabă la masa negocierilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb