Johnson şi Varadkar întrevăd o "cale către un posibil acord" al Brexitului

D.V.
Internaţional / 10 octombrie 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Premierul britanic Boris Johnson şi omologul său irlandez Leo Varadkar au afirmat joi că întrevăd o "cale către un posibil acord" al Brexitului, fără să explice cum intenţionează să scoată din impas negocierile, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea datei prevăzute a divorţului, relatează AFP.

În pofida mai multor zile de discuţii tehnice pe tema frontierei irlandeze - fără vreun progres major, cei doi lideri "continuă să creadă că un acord este în interesul tuturor", potrivit unei declaraţii comune publicate la finalul unei întâlniri într-un conac la Birkenhead, în nord-vestul Angliei, în apropiere de Liverpool.

"Ei au convenit că pot vedea o cale către un posibil acord", se arată în declaraţie.

Înaintea întâlnirii, care intervine cu o zi înaintea unei vizite la Bruxelles a ministrului britanic al Brexitului Steve Barclay, Leo Varadkar a postat pe Twitter mai multe fotografii în care cei doi apar zâmbind.

Însă timpul trece şi a mai rămas doar o săptămână până la un summit european crucial în evitarea unei ieşiri a Regatului Unit din UE fără acord ("no deal"), cu consecinţe dureroase, la 31 octombrie.

În această perspectivă, UE a dat Guvernului britanic termen până vineri să-i prezinte un compromis acceptabil cu privire la frontieră şi să ajungă la o despărţire amiabilă, la mai bine de trei ani de la victoria "Leave" în referednumul de la 23 iunie 2016.

Irlanda este o problemă-cheie, iar Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să se pună de acord asupra felului în care să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi să apere pacea pe insulă, care s-a confruntat cu mai multe decenii de violenţe intercomunitare.

Liderii britanic şi irlandez nu au precizat cum intenţionează să depăşească punctele de dezacord care au persistat în ultimele zile.

Un semn al speranţei trezite, cu toate acestea, de această întâlnire în mediile financiare, care se tem de un "no deal", este faptul că lira sterlină a profitat din nou şi s-a consolidat atât în faţa dolarului, cât şi a euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb