Jose Manuel Barroso: România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 19 iulie 2012

România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, ieri, că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele, situaţia urmând să fie monitorizată şi un nou raport adoptat în acest an. El a asigurat că va fi monitorizată în continuare "cu mare atenţie" evoluţia din România şi respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea "au zdruncinat" încrederea în România. Totodată, el a arătat că recomandările Comisiei Europene pentru Guvernul Ponta se află în textul raportului pe MCV, iar "aceste obiective trebuie urmărite şi implementate".

"Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimideze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte", a subliniat Barroso.

El a mai amintit că respectarea statului de drept, a independenţei sistemului judiciar şi a principiului separaţiei puterilor în stat este obligatorie pentru toate statele membre, fiind parte a valorilor europene.

Potrivit textului raportului adoptat ieri de Comisia Europeană, "date fiind incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în temeiul MCV privind România înainte de sfârşitul anului 2012". "În acest raport, se va analiza dacă au fost rezolvate problemele privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, în legătură cu care Comisia şi-a exprimat îngrijorarea, şi dacă a fost restabilit echilibrul democratic. Comisia va monitoriza îndeaproape progresele, prin intermediul unor misiuni periodice, precum şi al unui dialog frecvent cu autorităţile române şi cu alte state membre", se arată în text.

Grupul europarlamentar S&D susţine raportul CE privind România

Grupul europarlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi-a reiterat, ieri după-amiază, susţinerea deplină faţă de recomandările incluse în raportul Comisiei Europene din cadrul MCV pentru România, prezentat ieri, în special faţă de cele privind reforma sistemului judiciar şi necesitatea respectării statului de drept, relevă un comunicat de presă.

"Unele din recentele decizii controversate vor fi abrogate şi multe din vulnerabilităţile pe termen lung pot fi corectate, puncte vulnerabile care din păcate nu au fost criticate de Comisie în trecut. Pot doar să invit Guvernul şi Parlamentul din România să preia diferitele recomandări şi să le transforme în realitate cât mai rapid posibil, pentru a crea o nouă şi modernă bază constituţională pentru ţară", afirmă în comunicat liderul grupului europarlamentar S&D, Hannes Swoboda. Potrivit acestuia, cele mai recente garanţii oferite de premierul Victor Ponta sunt un semnal pozitiv şi o şansă reală pentru mult dorita reformă constituţională pe termen lung din România. De asemenea, Swoboda a cerut executivului UE să monitorizeze utilizarea ordonanţelor de urgenţă în toate statele membre. "Este necesar să se privească atent la alte ţări, ca Slovenia, unde folosirea ordonanţelor de urgenţă a sporit recent în situaţii care nu erau urgente. Este absolut necesar să se reducă frecvenţa ordonanţelor de urgenţă la minimum necesar", a mai spus liderul S&D, citat de Agerpres.

Grupul PPE/România: CE trebuie să rămână vigilentă şi să intervină imediat dacă situaţia nu se ameliorează rapid

Comisia Europeană trebuie să rămână vigilentă şi să intervină imediat dacă situaţia nu se ameliorează rapid, iar valorile noastre europene nu pot fi călcate în picioare de nimeni, fie că este vorba de un premier, un guvern sau de vreun partid politic, a declarat ieri grupul europarlamentar PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, potrivit unui comunicat de presă. "După cinci ani de la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, există progrese în multe domenii, dar rămân multe altele de făcut cu privire la continuarea reformei sistemului judiciar, lupta împotriva corupţiei şi combaterea criminalităţii organizate. Situaţia din România provoacă îngrijorări profunde. Comisia Europeană este în special îngrijorată de semnalele privind manipulările şi ameninţările atât la adresa instituţiilor independente, cât şi a membrilor sistemului judiciar. Oricine ar fi la putere trebuie să înţeleagă ce înseamnă un sistem democratic pluralist şi să aplice statul de drept care este pilonul oricărei democraţii. (...) Numai printr-un sistem judiciar independent şi funcţional şi respectarea instituţiilor democratice putem avea încredere reciprocă în interiorul UE", menţionează declaraţia semnată de liderul grupului PPE Joseph Daul şi de eurodeputatul Manfred Weber, responsabil pentru libertăţi civile al grupului PPE.

Martin Schulz: România trebuie să dea curs imediat recomandărilor Comisiei Europene

România trebuie să dea curs imediat recomandărilor Comisiei Europene, incluse în raportul din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) adoptat ieri la Bruxelles de executivul UE, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, potrivit unui comunicat de presă.

Domnia sa a spus: "Comisia Europeană a evidenţiat o serie de disfuncţionalităţi pe care România trebuie să le trateze pentru a respecta deplin standardele Uniunii Europene. Comisia şi-a exprimat îngrijorarea faţă de recentele evoluţii politice din ţară. De asemenea, ea a prezentat recomandări pentru remedierea (problemelor) în domeniile ce fac obiectul îngrijorărilor. Mă aştept ca guvernul român să urmeze imediat aceste recomandări. Suntem o uniune a valorilor comune şi încrederii reciproce, iar membrii ei trebuie să respecte instituţiile democratice, independenţa sistemului judiciar şi statul de drept. Salut faptul că premierul Victor Ponta a venit la Bruxelles săptămâna trecută pentru a discuta situaţia politică din ţara sa cu instituţiile europene. Sunt bucuros că în timpul întâlnirii noastre el a promis că va respecta fără întârziere recomandările UE".

Ponta: Recomandările CE vor fi respectate, în pofida boicotului şi a antijocului PDL

Raportul Comisiei Europene este unul echilibrat, din care România trebuie să aibă concluziile necesare, a declarat premierul Victor Ponta, care a asigurat că angajamentele asumate vor fi respectate, iar legislaţia va fi pusă în acord cu deciziile CC, în pofida "boicotului şi a antijocului" PDL. "Consider că este un raport echilibrat, din care România trebuie să tragă concluziile necesare pentru continuarea eforturilor de asigurare a unui sistem de justiţie independent şi eficient şi pentru îndreptarea deficienţelor structurale manifestaten timp şi a observaţiilor legate de criza politică din ultimele săptămâni", a spus Ponta.

El a arătat că îşi asumă responsabilitatea ca prim-ministru pentru respectarea răspunsurilor pe care le-a transmis la întrebările preşedintelui CE şi că este dispus la "sacrificii politice" în acest sens.

Blaga: Raportul CE reprezintă "un vot de blam" din partea UE "din cauza regimului Ponta - Antonescu"

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că raportul Comisiei Europene privind MCV reprezintă "un vot de blam" din partea UE "din cauza regimului Ponta - Antonescu" şi "stabileşte fără dubiu" că guvernul Ponta "a atacat instituţiile democratice ale ţării şi independenţa justiţiei".

"Trăim astăzi cea mai neagră zi din istoria de 22 de ani a democraţiei româneşti. Trebuia să fie o zi fericită când Mecanismul de control şi verificare lua sfârşit pentru România. Astăzi se încheia o perioadă de monitorizare a României de cinci ani şi treceam într-o nouă etapă de cooperare instituţională europeană. Din păcate, raportul Comisiei Europene stabileşte fără dubiu că guvernul condus de Victor Ponta a atacat şi a slăbit instituţiile democratice ale ţării şi independenţa justiţiei", a spus Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă.

În opinia lui Vasile Blaga, raportul "condamnă clar atacurile în serie lansate de guvernul Ponta asupra justiţiei şi instituţiilor statului de drept în doar două luni de guvernare".

Vasile Blaga a precizat că în raport Comisia Europeană notează că justiţia a făcut progrese însemnate şi şi-a consolidat independenţa până la instalarea guvernului Ponta, dar că după instalarea actualului guvern raportul constată "presiuni împotriva justiţiei şi cere guvernului Ponta să ia măsuri imediate pentru îndepărtarea abuzurilor".

"Singurul responsabil pentru situaţia în care a fost adusă România este guvernul Ponta, care numai în două luni a călcat statul de drept în picioare", a susţinut Vasile Blaga, arătând că USL şi guvernul Ponta trebuie să-şi asume răspunderea "pentru atacul la democraţie care, aşa cum a spus preşedintele Barosso, a zdruncinat încrederea Comisiei Europene".

Vasile Blaga a mai spus că în ziua în care Comisia Europeană a trimis acest raport extrem de critic la adresa guvernului Ponta şi a cerut anularea deciziilor "ilegale" care "au pus în pericol" statul de drept, majoritatea parlamentară a USL a continuat să încalce legea şi să comită noi abuzuri.

Blaga a criticat majoritatea USL pentru că "a folosit sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru a modifica din nou ilegal şi în timpul jocului regulile", prelungind cu patru ore programul de votare din ziua referendumului.

"Îngrijorarea UE poate duce la restrângerea dreptului la liberă ciruclaţie şi de muncă şi îi poate lăsa pe agricultorii români fără subvenţii. Guvernul Ponta compromite viitorul european al României", a mai spus Blaga.

Chiuariu: Partea politică a Raportului CE, manifest electoral al lui Băsescu

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu (ANI) a declarat, ieri, că Raportul CE privind MCV cuprinde două părţi, una tehnică şi alta politică, el apreciind că Traian Băsescu şi acoliţii săi au transformat partea politică a Raportului într-un manifest electoral.

Chiuariu a spus că este pentru prima oară în cinci ani de monitorizare când Raportul are două părţi distincte, una tehnică şi alta politică, apreciind, totodată, că e pentru prima oară când Comisia a evitat să identifice progrese pe domeniile de monitorizare.

Fostul ministru al Justiţiei a spus, referitor la Raportul tehnic, că este de datoria Guvernului, ca interlocutor al CE, să analizeze aspectele reţinute şi să ia toate măsurile necesare astfel încât toate aspectele deficitare menţionate să fie remediate.

Chiuariu a criticat, însă, partea politică a Raportului, apreciind că, potrivit acesteia, problema Justiţiei româneşti este că Traian Băsescu va fi demis prin referendum. "Acest Raport politic nu e despre Justiţie pentru că Justiţia nu se poate evalua pe bază de zvonuri şi nu implică partizanate politice. Acest Raport politic este despre partea întunecată a politicii europene, în care cei care execută fără prea multe discuţii măsuri criminale faţă de propriile popoare - Băsescu, Boc, Udrea - sunt utili şi trebuie să-şi păstreze scaunele, în timp ce aceia care au alte soluţii şi li se opun sunt atentatori la statul de drept", a spus Chiuariu.

El a precizat că Traian Băsescu şi acoliţii săi au transformat acest Raport politic într-un manifest electoral.

"Raportul acesta politic seamănă cu un document de partid intitulat < Salvaţi-l pe pedelistul Băsescu >. Problema domnului Barroso nu e Justiţia din România, ci cum să nu piardă colegul şi subalternul său, domnul Băsescu, postul din care românii vor să-l izgonească", a spus Chiuariu.

Tudor Chiuariu (PNL): Barroso, "un politruc"

Tudor Chiuariu adăugat că preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, este un politruc: "E trist că magistraţii au ajuns batjocura unor politruci ca Băsescu şi Barroso. Acest raport e o jignire". Acesta a mai declarat că "MCV a devenit o armă împotriva poporului român". "E evident că e folosit în cele mai obscure moduri, ca manifest electoral când e nevoie ca aceia care ne-au adus sărăcie şi corupţie să-şi păstreze funcţiile. Adevărul trist al raportului se află într-o notă de subsol, nota 35 pag 11, aproape 70% dintre români consideră că în ultimii 3 ani corupţia a crescut în România", a spus fostul ministru al Justiţiei.

În textul raportului Comisiei Europenesunt cuprinse zece recomandări privind respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar:

- abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38/2012 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 41/2012 şi asigurarea respectării deciziilor Curţii Constituţionale referitoare la cvorumul pentru referendum şi la domeniul de responsabilitate al Curţii;

- respectarea, pe viitor, a prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă;

- punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale;

- asigurarea publicării fără întârziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale, în Monitorul Oficial;

- invitarea tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar; asumarea angajamentului de a impune sancţiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor judiciare;

- numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat;

- introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; un astfel de proces transparent ar trebui să includă depunerea unor candidaturi deschise, fondate pe criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie; abţinerea de la numiri în cursul preşedinţiei interimare;

- evitarea acordării de graţieri prezidenţiale în cursul preşediniei interimare;

- abţinerea de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate; eliberarea funcţiei de către miniştrii aflaţi într-o astfel de situaţie;

adoptarea unor proceduri clare prin care să se prevadă demisia parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnaţi definit într-un caz de corupţie la nivel înalt.

Titus Corlăţean: CE arată că Băsescu şi guvernele sale au eşuat în a garanta o bună justiţie

Raportul Comisiei Europene reflectă faptul că Traian Băsescu şi guvernele sale au eşuat în a garanta buna funcţionare a justiţiei, a declarat ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean. "Este vorba de o analiză a funcţionării într-o perioadă de cinci ani în care Traian Băsescu, regimul său şi guvernele sale s-au aflat la putere şi, dincolo de progresele previzibile, raportul indică o serie de aspecte critice, foarte serioase şi preocupante legate de funcţionarea justiţiei în toţi aceşti ani sub Traian Băsescu. Vorbim de un eşec al lui Traian Băsescu şi al guvernelor sale în garantarea bunei funcţionări a justiţiei în diferite domenii", a spus ministrul de resort, Titus Corlăţean.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, consideră că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare este unul obiectiv şi care reflectă parcursul Justiţiei în cei cinci ani de la data aderării României la Uniunea Europeană, cu evoluţiile sale pozitive, dar şi cu disfuncţionalităţile sale.

Raportul indică o serie de aspecte critice serioase privind funcţionarea Justiţiei în timpul în care Traian Băsescu a fost preşedintele României, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei (MJ).

Conform statisticilor publicate în raport, arată MJ, în februarie 2012, 67 la sută din români considerau că fenomenul corupţiei a crescut în ultimii trei ani. Aceste concluzii, în opinia ministrului Corlăţean, reprezintă "un eşec al guvernărilor Traian Băsescu" şi al "cruciadei împotriva corupţiei duse în perioada mandatelor sale ca preşedinte".

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a dispus organizarea unui grup de lucru în cadrul ministerului care să analizeze în detaliu raportul prezentat de Comisia Europeană. Ulterior, în cadrul unei comisii inter-instituţionale care va cuprinde ministerele Justiţiei, Administraţiei şi Internelor, Finanţelor, Afacerilor Europene şi cel de Externe, precum şi Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Agenţia Naţională de Integritate, va fi elaborat un plan de măsuri pentru aplicarea recomandărilor formulate de Comisie.

Potrivit MJ, raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare menţionează o serie de aspecte pozitive legate de asumarea Strategiei Naţionale Anti-corupţie de către noul Guvern şi începerea aplicării sale. De asemenea, în raport sunt menţionate declaraţii politice care arată susţinerea Strategiei, adoptarea recentă de către Parlament a Codului de procedură civilă, modelul Direcţiei Generale Anticorupţie, care ar trebui aplicat şi în cadrul altor instituţii, precum şi înfiinţarea unei unităţi de integritate la ANAF.

De asemenea, raportul menţionează şi o serie de aspecte negative: Strategia Anticorupţie 2008-2010 a eşuat să ofere impactul dorit, activităţi cuprinzătoare anticorupţie nu au fost încă adoptate în domenii precum taxarea, vămile sau aprobările de construcţii la nivelul administraţiilor locale, indicatori cheie de eficienţă, ca de exemplu diferenţele privind gradul de încărcare cu dosare, nu s-au ameliorat din 2007 până în prezent, disfuncţionalităţi ce ţin de competenţele CSM şi modul în care membrii CSM îşi asumă responsabilităţile, sau lipsa unităţii cazuisticii instanţelor judecătoreşti, o problemă ce trebuie tratată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; legislativ această ultimă problemă este pe cale de a fi rezolvată prin noul Cod de procedură civilă, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2012, arată MJ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb