Josep Borrell "regretă profund" ultimul anunţ al Iranului cu privire la dosarul nuclear iranian

A.I.G.
Internaţional / 6 ianuarie 2020

Josep Borrell (Sursa foto: twitter.com)

Josep Borrell (Sursa foto: twitter.com)

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat luni "regretul profund" faţă de ultimul anunţ al Iranului cu privire la ridicarea oricărei limite în îmbogăţirea uraniului, relatează AFP.

Josep Borrell a scris pe Twitter: "Implementarea completă a acordului nuclear de către toţi este acum mai importantă ca niciodată pentru stabilitatea regională şi securitatea mondială".

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă a subliniat că Uniunea Europeană urmează să se sprijine pe activitatea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în vederea evaluării consecinţelor.

"Trebuie să avem încredere în (AIEA) şi să vedem ce spine Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică despre fapte pe teren", a îndemnat într-o conferinţă de presă zilincă purtătorul său de cuvânt, Peter Stano.

Josep Borrell l-a invitat duminică pe ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif să vină la Bruxelles şi a îndemnat din nou la o "dezescaladare" a tensiunilor în Orientul Mijlociu.

"Există o înţelegere reciprocă cu privire la faptul că angajamentul trebuie să continue, dar iranienilor le revine să ne spună cum vor să procedeze". a subliniat Stano.

Angela Merkel, Emmanuel Macron şi Boris Johnson au îndemnat duminică Teheranul să se abţină de la orice acţiune violentă şi i-au cerută să revină la o respectare deplină a angajamentelor pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian (JCPoA).

Teheranul a ameninţat să răzbune moartea generalului Qassem Soleimani, asasinat în noaptea de joi spre vineri într-un atac aerian american în Irak, potrivit sursei citate.

Iranul a anunţat duminică faptul că se retrage şi mai mult din acord şi că nu-şi mai impune limite în îmbogăţirea uraniului.

Lumea se teme de izbucnirea unui război în urma asasinării vineri a lui Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu şi a lui Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului în Irak şi numărul doi în cadrul Hashd al-Shaabi, o coaliţie paramilitară proiraniană integrată în forţele irakiene de securitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb