JPMORGAN Cererea de obligaţiuni româneşti va urca marginal după includerea într-un indice al băncii

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie 2013

Cererea de obligaţiuni româneşti va urca marginal după includerea într-un indice al băncii

Cererea suplimentară pentru obligaţiuni emise de ţara noastră, generată de includerea acestora într-un indice al JPMorgan pentru pieţele emergente, va fi limitată, întrucât investorii şi-au majorat deja deţinerile cu 3,5 miliarde de dolari până în ianuarie, consideră analiştii băncii americane.

Aceştia estimau că măsura urma să atragă noi investiţii de două miliarde de dolari în titluri româ-neşti, ca urmare a includerii începând, de la 1 martie, a trei tipuri de obligaţiuni româneşti, denominate în lei, în indicele GBI-EM, se arată într-o notă de cercetare a JPMorgan, citată de Bloomberg.

"Investitorii şi-au crescut deja expunerea pe obligaţiunile României şi ne aşteptăm ca cererea suplimentară rezultată de pe urma includerii în indice să fie limitată. Eventuala includere a altor obligaţiuni ale României, în funcţie de lichiditate ar putea spori cererea", notează reprezentanţii JPMorgan.

Obligaţiunile denominate în lei şi moneda naţională ale ţării noas-tre au evoluat pozitiv începând din ianuarie, după ce JPMorgan a anunţat că trei tipuri de titluri româ-neşti sunt eligibile pentru includerea în indice. De asemenea, 11 tipuri de titluri româneşti sunt eligibile pentru intrarea într-un indice al Barclays pentru pieţe emergente, potrivit analiştilor Societe Generale.

Leul s-a apreciat cu 2,1% faţă de euro în acest an, pe locul şapte ca evoluţie în rândul a peste 20 de monede din ţări emergente urmărite de Bloomberg. Randamentul obligaţiunilor ţării noastre având scadenţă în 2016 a coborât la 5,73% la o licitaţie la mijlocul lunii februarie, faţă de 6,03% la o emisiune cu maturitate similară pe 10 ianuarie.

Deţinerile investitorilor străini de datorie emisă de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au ajuns în februarie la 20%, de la 5% în noiembrie, potrivit JPMorgan.

Interesul sporit din partea inves-titorilor a ajutat Finanţele să împrumute suma record de 11,3 miliarde de lei în ianuarie, în monedă locală, pe lângă vânzarea de obligaţiuni de 503 milioane de euro, de asemenea, pe piaţa românească. Guvernul a împrumutat şi în februarie mai mult decât avea planificat, 4,03 miliarde de lei, faţă de 3,7 miliarde de lei. Pe pieţele internaţionale, ţara noastră a atras în februarie 1,5 miliarde de dolari.

Obligaţiunile în lei ale cu scadenţă în octombrie 2015, ianuarie 2016 şi iulie 2017 sunt eligibile pentru a fi incluse în componenţa indicelui JPMorgan pe parcursul unei perioade care se încheie în mai, potrivit unei note a băncii.

Ponderea finală anticipată în indicatorul GBI-EM Global Diversified este de 0,87%. În prezent, ponderea ţării noastre este de 0,29%, a declarat un purtător de cuvânt al JPMorgan, ca răspuns la întrebări transmise de Bloomberg.

JPMorgan a revizuit în urcare estimarea de creştere economică pentru ţara noastră în acest an, de la 0,8% la 1,5%, adăugând că există riscuri legate de "incertitudinea din jurul unui nou acord cu FMI".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb