JTI şi Autoritatea Vamală Română au lansat campania publică anticontrabandă "Legea e bună"

SABIN S. BRANDIBURU
Companii / 2 noiembrie 2023

JTI şi Autoritatea Vamală Română au lansat campania publică anticontrabandă "Legea e bună"

JTI a lansat astăzi, la Centrul Vămii Române pentru Formarea Echipelor Canine din Pantelimon, campania publică anticontrabandă cu mesajul "Legea e bună", derulată în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română, Poliţia de Frontieră Română, Poliţia Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova, Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova şi Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit ACTIV.

Campania se va desfăşura timp de o lună, în România şi Republica Moldova, mesajul fiind promovat pe panotaj stradal în Bucureşti, regiunile de frontieră din sudul şi estul ţării, în Chişinău şi în raioanele moldoveneşti cele mai afectate de comerţul ilicit, precum şi pe TVR, TVR Moldova, TVR Info dar şi online.

"Legea e bună" urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale contrabandei cu ţigarete: alimentarea crimei organizate, prejudicierea bugetului statului, stoparea dezvoltării economice a localităţilor de frontieră.

Potrivit ultimelor date Novel Research, piaţa neagră a ţigaretelor se situa în septembrie 2023 la 8,3% din totalul consumului, nivel relativ constant faţă de lunile anterioare, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022. Printre noutăţile demne de menţionat pentru cercetarea Novel din septembrie este apariţia Bulgariei printre principalele surse pentru produsele de pe piaţa neagră. Cu o pondere de 16,8% şi o tendinţă ascendentă în ultimul an, produsele din ţara vecină se situează pe locul al treilea din punct de vedere al provenienţei, după Duty Free şi Cheap Whites.

Alţi 22 de câini în punctele vamale, cu sprijinul JTI

JTI a donat Autorităţii Vamale Române 22 de căţei care vor fi instruiţi pentru detectarea de ţigări şi care, după încheierea pregătirii, vor activa în punctele vamale împreună cu instructorii lor.

"Unul dintre obiectivele principale ale Autorităţii Vamale Române este protejarea intereselor financiare ale României in special şi ale Uniunii Europene în general şi facilitarea comerţului legal. Această campanie lansată astăzi de JTI, precum şi donaţia celor 22 de câini care completează efectivele echipelor canine active în birourile vamale din toată ţara, sunt parte a programelor desfăşurate de Autoritatea Vamală Română în parteneriat cu JTI, de mai bine de 13 ani. Avem convingerea că promovarea mesajului campaniei şi în regiunea de sud a ţării, la graniţa cu Bulgaria, va avea efectul scontat, în sensul reducerii micului trafic cu anumite produse, inclusiv ţigarete. Autoritatea Vamală Română va continua atât aplicarea unor măsuri ferme în scopul reducerii contrabandei, cât şi implementarea unei serii de acţiuni specifice de prevenire şi combatere a traficului ilicit în colaborare cu instituţiile abilitate ale statului român, cu autorităţile din ţările vecine, organizaţiile internaţionale de profil, precum şi cu mediul privat care contribuie în mod constant şi corect la bugetul statului", a declarat Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

La rândul său, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu a declarat: "Poliţia de Frontieră Română este permanent implicată în acţiuni derulate pe linia combaterii traficului cu produse de contrabandă, rezultatele obţinute fiind foarte bune. Astfel, în primele nouă luni ale anului, în urma eforturilor susţinute ale poliţiştilor de frontieră, au fost confiscate aproximativ 3,5 milioane pachete cu ţigări, precum şi peste 27 tone tutun. În comparaţie cu perioada similară din 2022 se constată o dublare a numărului pachetelor de ţigări reţinute. Poliţia de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, ţigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele ţării".

De asemenea, directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române - chestor de poliţie Aurel Dobre, a declarat: "Campaniile publice reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de comunicare directă cu cetăţenii, dar şi de evidenţiere a unor pericole pentru societate. Comerţul ilegal constituie un fenomen cu consecinţe grave, şi, în acest context, Poliţia Română desfăşoară atât acţiuni de prevenire, cât şi de combatere a acestui fenomen. Astfel, pe lângă această campanie realizată atât la nivel naţional, cât şi în Republica Moldova, Poliţia Română va continua să efectueze activităţi pentru destructurarea reţelelor infracţionale specializate în contrabanda cu ţigarete".

"Serviciul Fiscal de Stat susţine plenar toate iniţiativele care au drept scop informarea contribuabililor, conformarea la respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare, precum şi descurajarea acestora de a recurge la acţiuni contrare cadrului legal. De asemenea, autoritatea fiscală examinează în permanenţă şi identifică segmentele din economia naţională cu risc sporit de neconformare fiscală, aplică cele mai simple şi mai eficiente tratamente pentru a atenua riscurile de neconformare pentru a spori nivelul de conformare fiscală voluntară. Urmare a acţiunilor efectuate, obligaţiile fiscale calculate la Bugetul Public Naţional de către contribuabilii monitorizaţi, în 9 luni ale anului 2023 au înregistrat o creştere cu 22% comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar obligaţiile fiscale achitate - o creştere cu 10%. Ponderea impozitelor şi taxelor calculate la un leu vânzări a înregistrat o creştere de 35%, iar ponderea impozitelor şi taxelor achitate la un leu vânzări a înregistrat o creştere de 31%.", a declarat Petru Griciuc, Director adjunct al Serviciului Fiscal de Stat din Moldova.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, a afirmat: "Scăderea contrabandei înseamnă creşterea vânzărilor de pe piaţa legală şi implicit a sumelor pe care le virăm la buget. Anual, plătim statului peste 5,5 miliarde de lei reprezentând accize, TVA şi alte taxe, în pondere de circa 80% din cifra de afaceri. De asemenea, JTI se numără printre cele mai profitabile companii din România, în condiţiile în care avem şi programe de investiţii în derulare. Deşi calendarul de majorare a accizelor stabilit în 2022 tocmai a fost modificat, iar în prezent în Parlament se află în dezbatere nu mai puţin de zece iniţiative legislative anti-tutun, sperăm să reuşim să continuăm ceea ce am început în urmă cu 30 de ani: să investim, să producem, să exportăm, să ne implicăm în comunitate şi să fim un bun partener al autorităţilor pentru combaterea pieţei negre".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb