Completul de decidenţă constituit, ieri, la Curtea de Apel Iaşi, a dat câştig de cauză sindicaliştilor de la "Antibiotice" SA Iaşi, decizând suspendarea Hotărârii de Guvern nr. 1400/19.11.2007, prin care se stabilea modalitatea de privatizare a producătorului ieşean de medicamente. Deoarece la termenul de săptămâna trecută, cei doi judecători ai Curţii de Apel nu au reuşit să se pună de acord în ceea ce priveşte solicitarea sindicaliştilor, ieri s-a întrunit un complet format din trei judecători, decizia fiind favorabilă salariaţilor fabricii de medicamente. Vasile Stângă, liderul sindical de la Antibiotice SA Iaşi, a declarat: "Această hotărâre reprezintă un prim pas în demersul nostru de anulare a deciziei Guvernului de a privatiza Antibiotice Iaşi prin licitaţie cu strigare. S-a dovedit în acest mod că temerile noastre privind nelegalitatea HG 1400 au fost întemeiate, atâta timp cât o instanţă a admis argumentele noastre şi a suspendat actul emis de Guvern. Suntem siguri că Guvernul va face recurs la Curtea Supremă de Justiţie, dar din acest moment HG 1400 nu mai poate produce efecte, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti pe fondul cauzei, privind anularea HG 1400 în totalitatea ei. În perioada imediat următoare vom iniţia un demers în justiţie, la instanţa competentă, în scopul anulării Hotărârii de Guvern respective. Decizia de astăzi a judecătorilor ieşeni ne-a demonstrat că putem avea încredere în Justiţie. În ce priveşte salariaţii, ei au primit cu satisfacţie anunţul privind decizia instanţei, dar trebuie să precizăm că angajaţii Antibiotice Iaşi nu sunt împotriva privatizării societăţii, ci a modalităţii de realizare a acestui proces".
Sindicatul din cadrul producătorului farmaceutic ieşean a atacat în instanţă Hotărârea Guvernului privind privatizarea Antibiotice SA Iaşi prin licitaţie cu strigare, considerând că astfel controlul societăţii poate fi dobândit de oricine oferă mai mult, fără ca acest cumpărător să se angajeze la desfăşurarea unui program investiţional şi fără să fie obligat să încheie un acord social. Conform HG 1400/19 noiembrie 2007, prin care se reglementează privatizarea ANTIBIOTICE, vânzarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la producătorul farmaceutic ieşean se va derula prin metoda licitaţiei cu strigare, în condiţiile legii. Antibiotice SA Iaşi este unul dintre cei mai importanţi furnizori pe piaţa românească de profil şi în special în sectorul spitalicesc şi, totodată, cea mai importantă companie din portofoliul AVAS scoasă la privatizare.
Anunţul privind organizarea licitaţiei cu strigare pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat a fost publicat în data de 24 decembrie 2007, AVAS stabilind un preţ de pornire de 482.348.296 lei pentru întregul pachet de acţiuni scos la vânzare. Statul deţine 53,0173% din capitalul social al Antibiotice Iaşi, printre alţi acţionari numărându-se SIF Oltenia (10,09%), Citibank România (5,05%), diferenţa de 31,84% din titluri aflându-se în posesia altor acţionari.
La finalul lunii octombrie a anului trecut, societatea obţinuse o valoare netă a cifrei de afaceri de 176.578.999 lei, iar profitul net s-a ridicat la 27.847.876 lei. Potrivit ultimelor estimări, deocamdată neoficiale, societatea ieşeană a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 230 milioane lei, în creştere cu 22,6% faţă de anul 2006, iar profitul s-a ridicat la 36,5 milioane lei, cu peste 14 milioane lei mai mult decât în 2006.