Judecătorul Valer Dorneanu va asigura conducerea interimară a CCR

George Forcoş
Miscellanea / 7 iunie 2016

Actualizare 19:45 Marian Enache, numit judecător la Curtea Constituţională

Senatul a decis, astăzi numirea deputatului Marian Enache în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, acesta obţinând 80 voturi "pentru" şi 37 "împotrivă".

Candidaturile senatorului Ruxandra Jipa şi judecătoarei Mona Lisa Neagoe au fost respinse de către senatori. Jipa a obţinut trei voturi "pentru" şi 114 împotrivă, în timp ce Neagoe, propusă de PNL, a avut 34 voturi "pentru" şi 83 "împotrivă".

În timpul dezbaterilor, senatorul PNL Dincă Marinică a contestat candidatura deputatului Marian Enache, arătând că, potrivit legii, acesta trebuia să fie susţinut de un grup parlamentar sau de alţi deputaţi ori senatori. Potrivit acestuia, Marian Enache a fost pus într-o situaţie jenantă prin faptul că PSD, care îl susţine, nu a depus şi un document în acest sens, potrivit unor surse din presă.

În replică, senatorii PSD Şerban Nicolae şi Cristian Dumitrescu au arătat, însă, că nu este neapărat necesară susţinerea unui grup şi că Enache candidează în nume personal, ca deputat.

Marian Enache îl va înlocui la Curtea Constituţională pe Valentin Zoltan Puskas căruia îi expiră mandatul. Senatul trebuia să numească până pe 13 iunie un nou judecător la CCR.

(G.F)

------------

Actualizare 16:22 Comisia juridică de la Senat se întruneşte din nou să audieze toţi candidaţii pentru CCR

Biroul Permanent al Senatului a hotărât astăzi ca membrii Comisiei juridice să se întrunească din nou şi să-i audieze pe toţi cei care s-au înscris pentru un post la Curtea Constituţională a României (CCR), considerând că s-a făcut o greşeală prin neacceptarea candidaturilor lui Marian Enache şi Gheorghe Iancu.

"În Biroul permanent au fost nenumărate discuţii pe tema privind includerea pe ordinea de zi a votului privind nominalizarea unei persoane la Curtea Constituţională. Am constatat de dimineaţă că am primit un raport al Comisiei juridice, pe care secretarul comisiei a refuzat să îl semneze, în care se consemna împrejurarea că doi candidaţi s-au înscris şi au fost validaţi pentru vot. Am primit din partea deputatului Marian Enache o sesizare cu privire la faptul că, deşi dumnealui a fost prezent acolo cu dosar complet depus de ieri, preşedintele comisiei a refuzat printr-un abuz să-l audieze şi să-l treacă pe buletinul de vot. Am ascultat toate părţile, am verificat, constatând cu părere de rău am spus că a fost o interpretare greşită a colegilor din comisie", a declarat vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, potrivit unor surse de presă.

Acesta a precizat că a fost invocată ideea ca numai cei desemnaţi de grupurile parlamentare să poată candida. "Biroul permanent a constatat că nu există cutumă în acest domeniu, că s-a făcut o greşită aplicare, a dispus prin hotărâre ca la ora 16,30 comisia să se întrunească din nou, să asculte toţi candidaţii înscrişi, chiar dacă le place sau nu le place unora, să-i audieze şi să-i treacă pe buletinul de vot şi să se voteze. Funcţie de acest vot, candidaţii urmează să aibă o ordine în plen la ora 17,30, când se va da votul", a mai spus Chelaru.

Comisia juridică a Senatului a decis astăzi că doar candidaturile senatorului Ruxandra Jipa şi judecătorului Mona-Lisa Neagoe au îndeplinit condiţiile pentru a ocupa un post de magistrat la Curtea Constituţională.

Candidatura pentru CCR a fostului Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, şi cea a deputatului Marian Enache nu au fost acceptate.

(S.A.)

----------

Valer Dorneanu a fost ales astăzi, cu majoritate de voturi, preşedinte interimar al Curţii Constituţionale a României (CCR).

"Plenul Curţii Constituţionale, luând act de faptul că mandatul de preşedinte al domnului Augustin Zegrean încetează la data de 10 iunie 2016, ca urmare a expirării perioadei de 3 ani pentru care a fost ales, a procedat la alegerea, prin vot secret, a preşedintelui interimar. Cu majoritate de voturi, preşedinte interimar a fost ales domnul judecător prof.univ.dr. Valer Dorneanu, care îşi va exercita atribuţiile de preşedinte al Curţii Constituţionale începând cu data de 10 iunie 2016, până la alegerea noului preşedinte", se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Valer Dorneanu a fost deputat PSD în 2000-2008, iar în primul mandat de parlamentar a fost preşedintele Camerei Deputaţilor. În perioada 1967-1974 Valer Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale din sectoarele 5 si 6 ale municipiului Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb