Medicii din judeţul Alba au găsit soluţii pentru suplimentarea cu încă zece paturi ATI COVID, pentru care există echipamentele necesare, însă nu şi medici. Direcţia de Sănătate Publică Alba a transmis la centru o solicitare pentru detaşarea de personal din alte judeţe, potrivit g4media.
Potrivit unui comunicat al DSP Alba, în prezent, în structura Spitalului Municipal Aiud desemnat spital suport COVID există o secţie cu 20 de paturi ATI COVID, toate ocupate. DSP a solicitat spitalului întocmirea, în regim de urgenţă, a unui necesar de medici ATI, în vederea detaşării de personal din judeţul Alba sau din alte judeţe pentru extinderea numărului de paturi, astfel încât să poată fi asigurată asistenţa corespunzătoare bolnavilor de COVID.
Ca urmare, Spitalul Municipal Aiud a cerut detaşarea a 6 medici ATI - 2 din Alba şi 4 din alte judeţe, iar DSP a înaintat această solicitare comandantului acţiunii (DSU). Se estimează astfel creşterea capacităţii secţiei ATI COVID la 30 de paturi.
Totodată, ca urmare a videoconferinţelor organizate de DSP Alba cu managerii spitalelor din judeţ, s-a solicitat Spitalului Municipal Aiud să analizeze reconfigurarea structurii funcţionale în vederea suplimentării numărului de paturi pe secţia Interne Cardiologie COVID cu încă 40 de paturi cu oxigen, această secţie având cea mai mare adresabilitate în rândul bolnavilor COVID din judeţ.
În calitate de spital suport COVID, Spitalul Municipal Aiud asigură tratarea cazurilor COVID severe şi grave, însă toate spitalele din judeţ au secţii COVID unde sunt trataţi pacienţi COVID cu forme uşoare şi moderate ale bolii.
"Spitalul suport solicită către noi necesarul de medici şi noi transmitem mai departe. Noi am transmis o solicitare pentru detaşarea a doi medici, unul din Câmpeni şi unul din Cugir şi a 4 medici rezidenţi din ţară, din centrele universitare. Am solicitat cu data de 20 martie, pentru 30 de zile. Dacă ar veni 5, 6 medici, ar fi perfect, pentru că din punct de vedere al infrastructurii spitaliceşti ne putem organiza şi descurca în interiorul judeţului. Avem 50 de ventilatoare, reţea de oxigen... absolut tot. Singura problemă este resursa umană insuficientă. Cea mai mare problemă este la medicii anestezişti. La spitalul suport din Aiud fac gărzi medici din tot judeţul, ne-am organizat în aşa fel încât să fim pregătiţi. Vrem să creştem şi secţia de Interne-Cardiologie pentru că acolo este cea mai mare adresabilitate pe cazurile de Covid-19. Avem spre exemplu secţia de ginecologie, dacă nu este grad mare de ocupare, de acolo rupem şi mutăm. Tot ce facem este pentru a fi pregătiţi să facem faţă unei eventuale creşteri a numărului de cazuri, nu are rost doar să constatăm că nu mai sunt locuri, trebuie să facem ceva", a declarat pentru G4Media. ro Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.
Premierul Florin Cîţu a solicitat, duminică, la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI), identificarea unor spitale noi care să se alăture celor existente în lupta anti-COVID, creşterea la 1.600