JULIANNE SMITH, AMBASADORUL SUA LA NATO: "Blocada impusă de Rusia porturilor ucrainene este o ameninţare la securitatea alimentară"

M.G.
Internaţional / 14 iunie 2022

"Blocada impusă de Rusia porturilor ucrainene este o ameninţare la securitatea alimentară"

Situaţia de la Marea Neagră este în atenţia NATO şi reprezintă una dintre dimensiunile noului Concept Strategic al alianţei care va fi adoptat la Summitul de la Madrid, de la finalul lunii iunie, a afirmat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, ambasadorul Julianne Smith, din cadrul Reprezentanţei Permanente a SUA la sediul NATO de la Bruxelles.

"Avem un număr de state partenere, aliate, în zona Mării Negre, care sunt îngrijorate de extinderea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, de blocada impusă de ruşi transportului cerealelor din Ucraina, fapt ce reprezintă o problemă globală, deoarece această blocadă este o ameninţare la securitatea alimentară", a spus Julianne Smith.

Ambasadorul SUA la NATO nu a putut să ofere mai multe informaţii cu privire la negocierile care au loc pentru deblocarea traficului maritim din zona Ucrainei, pentru ca porturile respective să devină complet operaţionale, dar a precizat că dialogul continuă, nu doar la nivelul alianţei nord-atlantice, ci şi în alte formate multilaterale, cum ar fi cele de sub egida Naţiunilor Unite, pentru găsirea unei soluţii.

Julianne Smith a vorbit şi despre consolidarea Flancului Estic al NATO prin cele opt grupuri de luptă care vor deveni operaţionale în urma Summitului de la Madrid, eveniment la care liderii alianţei vor stabili care este numărul necesar de militari ce vor fi dislocaţi în zona respectivă, ce capabilităţi tehnice şi de luptă vor aduce în regiune şi dacă acestea vor rămâne în statele alialte pe termen mediu sau lung. Tot la Madrid, liderii NATO vor stabili vor consolida prezenţa trupelor aliate în Lituania din cauza noului context politic generat de ameninţările unor oficiali de la Moscova la adresa republicilor baltice.

În acest context, ambasadorul SUA la NATO a precizat că administraţia de la Washington nu se opune încheierii unor parteneriate multi sau bilaterale între statele aliate din zona respectivă, atât timp cât aceste parteneriate au ca efect consolidarea Flancului Estic al NATO şi descurajarea oricărui tip de agresiune sau ameninţare.

"Din perspectiva NATO, ne dorim mai multe colaborări bilaterale în zona respectivă şi susţinem iniţiativele privind crearea de noi capacităţi, de noi grupuri de luptă care să facă alianţa mai puternică", a precizat Julianne Smith.

În cadrul briefingului de presă, reprezentantul SUA la NATO s-a referit şi la aderarea Suediei şi Finlandei la alianţa politico-militară, aderare despre care a susţinut că va duce la consolidarea actualei structuri ţinând cont de faptul că statele scandinave au deja echipamentele şi tehnica militară compatibilă cu aceea a forţelor armate ale celorlalte state membre. Cu toate acestea, ambasadorul SUA la NATO a menţionat că în negocierile de aderare, Suedia şi Finlanda trebuie să ţină cont şi de îngrijorările formulate de Ankara cu privire la situaţia unor refugiaţi politic pe teritoriul celor două state scandinave.

Întrebată când va avea loc efectiv aderarea celor două state la NATO, Julianne Smith a răspuns că se doreşte ca invitaţia să fie adresată cu prilejul Summitului de la Madrid, dar că acest lucru depinde de negocierile care se poartă cu Turcia.

"Dacă Suedia şi Finlanda nu vor fi invitate să adere la Summitul de la Madrid, procesul va continua, negocierile vor continua, uşile NATO rămân deschise şi toate oportunităţile vor fi în continuare pe masa dialogului", a arătat Julianne Smith.

În privinţa unei noi runde de negocieri între Federaţia Rusă şi Ucraina pentru stingerea actualului conflict militar, reprezentantul SUA la NATO a spus că aliaţii sunt sceptici că în acest moment ruşii vor negocia cu bună-credinţă şi nu cred că vom avea curând un nou dialog între cele două părţi combatante. Julianne Smith a precizat că ne aflăm într-un moment critic şi că aşteaptă ca, în urma reuniunii de mâine a miniştrilor apărării din statele membre NATO, să se ajungă la un acord cu privire la următorii paşi pe termen scurt, mediu şi lung, inclusiv în privinţa noului Concept Strategic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Russia nu are nevoie de negocieri pana nu ajunge la Polonia...

    Sunt dusi rau astea din vest ei ne saracesc pe fata si altul este de vina.

    1. greu cu limba romana...

      Numai cei simpli se uita la greseli de sintaxa,acorduri,dar unii chiar daca nu fac astfel de greseli nu vad padurea din cauza copacilor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb