Jumătate din populaţia României nu deţine un cont bancar

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2008

Jumătate din populaţia României nu deţine un cont bancar

Deşi serviciile bancare complexe au tendinţa să se dezvolte, acestea nu deţin încă o pondere semnificativă astfel încât să reprezinte o sursă de venit importantă pentru bănci. Conform raportului realizat de firma de consultanţă Capgemini, veniturile băncilor din ţara noastră provin, în proporţie de aproximativ 70%, din operaţiunile cash sau din serviciile de mentenanţă, restul fiind acoperite de serviciile financiare de transferuri.

Românii plătesc comisioane mai mari pentru serviciile bancare de plăţi în numerar sau mentenanţă decât pentru serviciile de transfer, ne-a declarat domnul Adrian Paraschiv, consultant financiar în cadrul companiei de consultanţă Capgemini. Tendinţa de utilizare de către populaţie a mijloa­celor lichide de plată au dus la o creştere a comisioanelor pentru produsele bancare de retail axate pe operaţiunile cash, în timp ce preţul produselor bancare complexe s-a menţinut constant sau chiar a scăzut anul acesta comparativ cu anul trecut.

Proporţia veniturilor încasate de bănci este în mare parte aceeaşi, dar diferenţele de preţ pentru serviciile oferite se datorează politicii fiecăreia. Unele bănci preferă să aplice comisioane mai mari pentru plăţi, în timp ce altele pun accent mai mare pe mentenanţa conturilor clienţilor. Acest lucru se datorează faptului că sistemul bancar nu a ajuns încă la maturitate, de aceea băncile îşi permit să aplice comisioane mai mari pentru serviciile utilizate mai des de către populaţie.

Gregor Erasim, consultant financiar pentru Europa de Est al firmei Capgemini, ne-a spus că acest lucru va continua cel puţin pentru o perioadă de cinci ani, atât timp cât salariile se vor plăti în bani lichizi iar populaţia nu va interacţiona prea mult cu serviciile bancare. "În acest moment, 50% din populaţia României nu deţine un cont bancar", a mai declarat domnul Erasim.

De aceeaşi părere este domnul Adrian Paraschiv care ne-a declarat: "Estimăm că în decurs de cinci ani de zile cultura bancară din ţara noastră se va schimba, odată cu creşterea competiţiei". Intrarea pe piaţă a unor bănci noi cum este La Caixa din Spania (care a deschis prima sucursală la sfârsitul anului trecut), asigură creşterea competitivităţii şi duce la o diversificare a produselor oferite de bănci şi implicit la o scădere a preţului produselor bancare.

Preţurile serviciilor bancare în România au crescut cu 25% în 2007

Preţurile serviciilor bancare în România, pentru utilizatorii activi, s-au cifrat anul trecut, în medie, la 36 euro/utilizator, în creştere cu 25% faţă de 2006 (29 euro), dar de aproape două ori mai mici decât media globală (70 euro) sau decât media înregistrată în Zona Euro (75 euro), potrivit ediţiei 2008 a raportului internaţional realizat de compania de consultanţă Capgemini, şi Asociaţia Europeană de Marketing şi Management Financiar (EFMA), prezentată ieri la Bucureşti.

Preţurile fac referire la serviciile bancare de management de cont, mijloace de plată, utilizare de cash şi servicii excepţionale, realizate la cererea clientului. Utilizatorii au fost împărţiţi în trei categorii, în funcţie de frecvenţa utilizării serviciilor şi produselor bancare - activi (60% din total), foarte activi (20%) şi mai puţin activi (20%).

În România, preţul serviciilor bancare pentru utilizatorii mai puţin activi a fost în medie de 17 euro faţă de 10 euro în 2006, iar pentru cei foarte activi - 127 euro comparativ cu 113 euro în 2006.

Dacă la preţurile pentru utilizatorii activi şi mai puţin activi România stă bine, iar creşterile au fost în ton cu cele consemnate în regiune, la preţurile serviciilor bancare pentru utilizatorii foarte activi creşterile au fost mari şi s-a ajuns la niveluri mai ridicate decât în alte ţări, iar această categorie de utilizatori ar putea prefera alte state în locul României, a apreciat managerul Capgemini pentru serviciile financiare din Europa de Est, Gregor Erasim.

Băncile pot pierde 36% din veniturile nete prognozate, până în 2017

Băncile din întreaga lume pot pierde, până în anul 2017, până la 36 la sută din veniturile nete prognozate, din cauza intensificării competiţiei, potrivit celui de-al cincilea raport anual World Retail Banking Report. În 2006, la nivel global, veniturile pe retail banking au fost de 1.280 miliarde euro, iar pentru 2017 veniturile sunt estimate la 1.900 miliarde euro. Reglementări din ce în ce mai restrictive privind fuziunile şi achiziţiile, cerinţe mai dure din partea acţionarilor, tehnologiile flexibile şi apariţia de noi jucători pe piaţă duc la creşterea competitivităţii şi, cel mai probabil, la scăderea preţurilor, se arată în raport. Autorii studiului subliniază că sectorul financiar-bancar a intrat în etapa competiţiei acerbe, pe o piaţă în care creşterile nu mai sunt foarte mari, iar băncile trebuie să se adapteze şi să răspundă eficient pentru a-şi menţine ritmurile de creştere. Raportul atrage atenţia că băncile vor trebui să-şi redefinească strategiile pe segmentul de retail banking pentru a-şi menţine sau creşte veniturile şi pentru a evita scăderea profiturilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asta trebuie invatat la scoala.Cum sa-ti deschizi un cont si sa-ti platesti facturile online,cum sa platesti cu cardul si nu cash,cum sa-ti gestionezi banii,cum sa citesti

    un contract inainte sa-l citesti si care sunt  

    drepturile si obligatiile tale,cum sa eviti tepele

    financiare(vezi FNI) astea-s utile. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb