JURNALISM ŞI PANDEMIE Noi, cei din linia "anonimă"

D.N.
Miscellanea / 3 mai 2020

Noi, cei din linia "anonimă"

Medici, asistenţi, poliţişti, pompieri, lucrători comerciali... sunt felicitaţi, pe bună dreptate, de toată lumea pentru că sunt în "prima linie" a luptei cu coronavirusul. "Faptele lor de arme" sunt redate pas cu pas de o altă categorie, mai puţin nominalizată pe listele cu eroi, mai puţin aplaudată, dar mereu prezentă la faţa locului: jurnaliştii. Nu e cazul să mai pomenim că pe timp de nepandemie această îndeletnicire este mereu în primele cinci cele mai periculoase meserii la nivel global, dar nu trebuie trecut cu vederea faptul că în ultimele două luni, 55 de jurnalişti au murit din cauza coronavirusului. Există şi o glumă, cu dublu tăiş, care circulă cu mare viteză pe reţelele de socializare: "Dacă nu aveam presă scrisă şi televiziune, habar nu aveam de Covid 19, am fi stat sănătoşi, ca proştii".

Dincolo de situaţia de moment, în fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei. Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: "Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat", dar şi ca răspuns la o chemare a jurnaliştilor africani, care, în 1991, a condus la Declaraţia Windhoek privind pluralismul şi independenţa mijloacelor de informare în masă. În 2020, tema campaniei mondiale pe care UNESCO o lansează pe canalele media şi social media, pune accentul pe "Jurnalismul fără teamă sau favoruri" într-un peisaj mediatic din ce în ce mai complex. De asemenea, organizaţia supune atenţiei subiecte, precum: asigurarea siguranţei jurnaliştilor, atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor şi a lucrătorilor din mass-media, susţinerea activităţii în mass-media independentă şi profesională, fără implicare politică şi comercială, respectarea egalităţii de gen în toate aspectele mass-media. Regatul Ţărilor de Jos (Olanda) este gazda evenimentelor dedicate Zilei mondiale a libertăţii presei în 2020. Conferinţa dedicată acestei zile, care fusese programată, iniţial, în perioada 22-24 aprilie, la Haga, a fost reprogramată în perioada 18-20 octombrie. Atunci va fi o celebrare comună a Zilei mondiale a libertăţii presei (3 mai) şi a Zilei internaţionale de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor (2 noiembrie).

Conferinţa mondială a libertăţii presei este cea mai mare sărbătoare la nivel global a libertăţii presei şi a fost organizată de UNESCO în cooperare cu statele membre încă din 1993.

Revenind la partea dramatică, zeci de jurnalişti au murit în ultimele două luni, în întreaga lume, din cauza noului coronavirus, a estimat ONG-ul elveţian PEC (Press Emblem Campaign), atrăgând atenţia asupra insuficientei protecţii a angajaţilor din media care acoperă pandemia. Într-un comunicat, ONG-ul cu sediul la Geneva care militează pentru protecţia jurnaliştilor a anunţat că de la 1 martie şi până în prezent 55 de jurnalişti din 23 de ţări au murit din cauza noului coronavirus şi a precizat că, în cazul unei părţi a acestora, nu a fost stabilită cauza profesională a decesului.

"Jurnaliştii sunt expuşi la riscuri semnificative în această criză pentru că ei trebuie să continue să informeze şi merg în spitale pentru a vorbi cu medici, infirmieri, lideri politici, specialişti, oameni de ştiinţă şi pacienţi", conform PEC. "În diferite ţări, măsurile de protecţie indispensabile (distanţarea, purtarea măştilor, măsurile de igienă, plasarea în carantină) nu au fost aplicate, mai ales la începutul epidemiei" se mai precizează în comunicatul ONG-ului elveţian. Din acest punct de vedere, Ecuadorul a fost ţara cea mai afectată, cu cel puţin 9 jurnalişti morţi din cauza virusului, urmată de SUA (8), Brazilia (4) şi Marea Britanie şi Spania (câte 3 fiecare). Lupta împotriva pandemiei "este utilizată drept pretext de unele guverne pentru a reprima libertatea de expresie, de adunare şi de manifestare", a denunţat secretarul general al PEC Blaise Lempen, care a cerut ca toate statele să respecte dreptul la informare al cetăţenilor şi dreptul lor la sănătate.

Informarea publicului este de o importanţă majoră în această criză sanitară, susţin mare parte dintre cei implicaţi în lupta cu coronavirusul, iar fără o presă liberă acest lucru este greu de realizat.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Adevarul e ca.. fara presa "oficiala" n-am sti in orice clipa numarul de morti, la zi, n-am sti ca vine foamea, ca la New York, in Manhattan se sta la o coada lunga la o ciorba calda, ca Bill Gates a umplut camara din timp cu orez si paste... ne-am culca pe o ureche, ca in vremurile cand eram oameni liberi, fara sa realizam ca ni se coace ceva.. Macar acu stim cum stam... Putem muri de foame informati si responsabili..

    1. Cristian, nu e asa ca si bibliotecile iti par complet inutile?

      corect, numai ca n Austria, Germania, Danemarca....se circula, economia functioneaza doar intr o anumita categorie de tari mai latine si estice pline de securisti se vrea demolarea tarii, gonirea din tara a romanilor si raminerea golanilor politici si a bugetarilor militieni de care sint pline institutiile statului.

    pe voi jurnalistii v ar aresta SRI pe toti daca a ti divulga realitatea lucrurilor si v ati pierde piine in secunda 0 precum jitiile de guvernanti si marii ministri au si inceput s o scalde cu ...macar 2 saptamini trebuie sa sada numarul infectatilor dar ca sa vezi exact de ieri a inceput sa creasca in Romania, deci....starea de urgenta jigodiile o vor prelungi pina la colapsul total si iremediabil al economiei.....dar voi ba guvernantilor si bugetarilor-pensionari de unde ve ti mai incasa dupa ce terminati si rezerva BNR careia ministerul de finante i i vinde acum titluri de stat....ca nu mai imprumuta nimeni Romania pt pensii si salarii, ca doar stiu toate bancile lumii ce se intimpla in aceasta tara UE plina de bugetari si pensionari?

    1. În România, presa este controlată de SRI în proporție de 90%. Restul se zbate să supraviețuiască sau este în vizorul sistemului represiv, vezi justițiarul.ro sau Luju.ro.

      Da, ai dreptate.

      Luju.ro este controlat de securistii batrani, nu de SRI.

      Asta daca admitem ca Luju.ro este presa. 

      justitiarul.ro are contul suspendat, blocat. SRI vegheaza pt informarea omului, vezi Hexi Pharma.....

    La mulți ani sănătoși și plini de realizări tuturor jurnaliștilor de la ziarul Bursa și tuturor jurnaliștilor din lume.

    Continuați tot așa, este cel mai important lucru sa rămâneți corecți și onești fata de publicul cititor. 

    La mulți ani

    Sănătate tuturor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb