Jurnalistul american de origine română Peter Gross i-a sugerat, vineri, premierului Adrian Năstase ca pe lista de priorităţi pentru integrarea în Uniunea Europeană (UE) să fie introdusă şi dezincriminarea completă a calomniei, în vederea asigurării unei reale libertăţi de expresie în România. Cu prilejul lansării cărţii sale "Mass-media şi democraţia în ţările Europei de Est", organizată la Centrul Cultural American, Peter Gross, pro-fesor de jurnalism la Universitatea din Oklahoma, a subliniat faptul că, deşi societatea românească a adoptat în pre-zent un sistem democratic, nu există încă în România un liberalism democratic funcţional, iar această stare de lucruri se reflectă şi în mass-media românească.
Peter Gross a arătat, de asemenea, că, deşi situaţia mass-media din România e similară cu cea a presei din ţările din regiune, mai există încă multe lucruri de făcut pentru asigurarea independenţei acesteia. Jurnalistul american a afirmat, în acest context, că nu se cunosc adevăraţii proprietari ai mass-media româneşti, diferitele instituţii de presă fiind adesea folosite ca instrumente de promovare a unor platforme politice sau interese economice.
Libertatea presei, a spus profesorul american, este încă ameninţată de legislaţia actuală, care incriminează şi prevede pedepse grele pentru calomnie şi ofensă adusă autorităţii. Peter Gross a arătat, în context, că, prin dezincriminarea totală a calomniei, România poate deveni un bun exemplu şi pentru ţările din regiune.
Jurnalistul american a remar-cat, totodată, şi numărul ridicat, de această dată mult mai mare decît în alte ţări din regiune, de atacuri fizice şi amenin-ţări la adresa jurnaliştilor ro-mâni, din ultimii doi ani. Peter Gross a amintit că reprezentanţi ai Organizaţiei "Reporteri fără frontieră" s-au deplasat la sfîrşitul lunii martie în România pen-tru a analiza această situaţie.