Structura taxei radio-tv din Germania este compatibilă cu legislaţia UE, a decis, astăzi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, transmite DPA.
Această contribuţie de 17,50 euro pe lună este principala sursă de venituri pentru posturile de televiziune ARD şi ZDF, precum şi pentru postul public de radio Deutschlandradio.
În trecut, nivelul acestei taxe depindea de numărul echipamentelor de recepţie pe care o persoană le deţinea în locuinţă. Însă, în 2013, autorităţile germane au modificat modul de calcul, astfel că fiecare locuinţă plăteşte aceeaşi valoare a taxei radio-tv, indiferent cât de multe persoane trăiesc în acea locuinţă sau dacă există sau nu un televizor sau aparat de radio, în ideea de a face mai uşor colectarea veniturilor.
Mai multe persoane au depus acţiuni în justiţie la mai multe tribunale din Germania, susţinând că noua cerinţă duce la creşterea subvenţiilor pentru posturile publice de radio şi tv şi în consecinţă constituie o formă ilegală de ajutor de stat.
Cu toate acestea, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins, astăzi, argumentele reclamanţilor, concluzionând că modificarea din 2013 nu a modificat în mod fundamental sistemul de colectare a taxei radio-tv, inclusiv volumul banilor de care beneficiază posturile publice de radio şi tv. De asemenea, legislaţia europeană oferă statelor membre autoritatea de a decide cum să pună în aplicare şi să colecteze astfel de taxe, au apreciat judecătorii de la Luxemburg.
În anul 2017, taxa radio-tv a adus la buget opt miliarde de euro, dintre care 90% au venit de la persoanele fizice.