Candidatul democrat la alegerile din SUA, Kamala Harris, îşi sărbătoreşte duminică cea de-a 60-a aniversare, într-o campanie marcată de problema vârstei, în special în raport cu rivalul său, Donald Trump, care are 78 de ani şi ale cărui prestaţii recente au ridicat semne de întrebare, relatează AFP.
De la remarcile deplasate ale fostului preşedinte republican la refuzul acestuia de a-şi face publice fişele medicale, Kamala Harris şi-a intensificat atacurile la adresa sănătăţii şi acuităţii mentale a lui Trump în ultimele două săptămâni.
"Sper că este bine", a spus ea la începutul acestei săptămâni pe social media, după ce Trump a transformat o întâlnire publică într-o petrecere de dans bizară şi a petrecut aproape 40 de minute pe scenă legănându-se pe muzică.
Aceste remarci la adresa lui Donald Trump sunt un ecou al lunilor de campanie în care republicanii au avut o mare plăcere în a sublinia fiecare gafă sau eroare de memorie a lui Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, care candida la realegere la acea vreme.
Sosirea vicepreşedintelui în cursa pentru Casa Albă pentru a-l înlocui a dat un impuls campaniei democrate. De asemenea, a pus brusc în centrul atenţiei vârsta lui Donald Trump, cu puţin mai tânăr decât Joe Biden.
Dacă va câştiga în noiembrie, candidatul republican va fi cel mai în vârstă preşedinte din istoria Americii care va depune jurământul, potrivit AFP.
Determinarea Kamalei Harris de a se poziţiona de la început ca întruchiparea unei noi generaţii l-a deranjat pe Donald Trump, determinându-l să ironizeze şi să minimalizeze diferenţa lor de vârstă de aproape douăzeci de ani.
"Nu mi-am dat seama că are 60 de ani. Am crezut că este puţin mai tânără", a declarat republicanul pentru Fox News în luna august.
- Sănătate excelentă
Pe măsură ce campania se apropie de sfârşit şi cei doi candidaţi sunt la egalitate în sondaje, vârsta revine în prim plan.
La 12 octombrie, Kamala Harris şi-a publicat raportul medical, care o descrie ca fiind într-o "stare excelentă de sănătate" şi aptă să preia preşedinţia. Singura problemă minoră de sănătate raportată a fost alergiile sezoniere şi urticaria.
De atunci, ea a continuat să insiste că Trump refuză să facă acelaşi lucru. Iar echipa ei a folosit relatările uneori foarte confuze ale republicanului despre mitingurile de campanie drept ilustraţii ale unui posibil declin cognitiv.
"Ce încearcă Donald Trump să ascundă?", a scris, miercuri, Harris la X, conştientă că aceasta este o problemă pentru o parte a electoratului.
Potrivit unui sondaj al Pew Research Center, procentul persoanelor care îl descriu pe Donald Trump ca fiind "iute la minte" a scăzut de la 58% în iulie la 52% în septembrie.
În plus, în timp ce 49% dintre alegători cred că vârsta lui Trump ar putea dăuna candidaturii sale, doar 46% cred că vârsta lui Harris ar putea-o ajuta.
- Sexismul
Pentru Nancy Hirschmann de la Universitatea din Pennsylvania, acesta este un semn al prejudecăţilor care persistă în societatea americană, unde ponderea alegătorilor mai în vârstă este semnificativă.
Harris se bucură de un sprijin solid în rândul alegătorilor tineri, dar alegătorii mai în vârstă înclină spre Donald Trump.
"Vârsta ei are un efect, în sensul că, de multe ori, sexismul din America afectează cu adevărat femeile în vârstă mai mult decât femeile tinere", a explicat ea pentru AFP.
"Există un strat suplimentar de sexism împotriva femeilor de peste 50 de ani", adaugă ea.
Vicepreşedintele lui Donald Trump, J.D. Vance, a fost deosebit de vocal în acest sens, comparând-o pe Harris cu o "femeie cu pisici", un clişeu despre femeile care aleg să trăiască fără partener sau copii, scrie AFP.
1. Cistigatorii
(mesaj trimis de esop în data de 19.10.2024, 11:18)
Iata de ce .Kamalla a strins dublul sumei obtinute de Trump in timpul campaniei electorale de la un numar sensibil si cu mult mai mare de cetateni decit Trump .Un numar mare de fosti si actuali politicieni ce sunt Republicani ,din tata in fiu, renunta la a mai vota Trump si se alatura Kamalei .Statele Swing primesc contracte noi , ce sunt parte a demersurilor facute de democrati ,din exterior (Ucraina ,UE) . Cetatenii americani ce locuiesc in strainatate si milioanele de miltari si de lucratori civili din sistemul militar aflati peste tot in lume voteaza Harris .Marea Britanie acolo unde sunt peste 200 de mii de cetateni americani influenteaza decisiv votul in SUA ca si cetatenii Europeni ce au mari comunitati in America .Aceste comunitati primesc si ele contracte economice de tot felul din intreaga lume democratica de la Australia la Irlanda sau de la Japonia la Germania .In acelasi timp prietenia lui Trump cu Putin si Kim nu mai poate fi pusa la indoiala iar noutatile juridice ce il inconjoara pe Trump devin relevante in aceste alegeri .Totodata cei mai cunoscuti si influenti politicieni fac campanie pentru Harris (vezi familia Obama si nu numai ).Un numar important de factori Holyudieni si de influnceri mediatici la nivel show Showbizului de la Marc Antony si Taylor Swift pina la actori renumiti de talia lui Robert de Niro vin linga Harris in campania ei electorala .Daunazi chiar Presedintele Germaniei ne-a aratat pericolul alegerii lui Trump .Chiar ieri Biden se intineste cu cei trei mari conducatori din NATO din Franta ,Germania si Marea Britanie ce ce ne duce cu gindul la informatiile pe care acesti conducatori de top le pot aduce chiar inainte de inceperea alegerilor in fata Media din SUA.Deja la nivelul votului oferit de cetateni inainte de data alegerilor Harris se pozitioneaza excelent iar la nivelul cistigarii camerelor din SUA Partidul Democrat le poate deja cistiga pe amindoua ceea ce ne arata usor cine este viitorul Presedinte al SUA prima femeie Presedinte din istoria natiunii americane .In Romania N.Ciuca „ romanul absolut ” va deveni Presedintele Republicii iar in Rep .Moldova Maia Sandu va reusi sa treaca la limita referendumul si sa devina pentru a doua oara Regina de la Bulboaca .
2. Sistemul capitalist
(mesaj trimis de Neamțul55 în data de 19.10.2024, 11:20)
Caracterul profund fascist al sistemului capitalist reprezintă diferitele discriminări de toate felurile,mai ales cea pe vârstă, rasă sau aspect fizic dar și altele,tineretul de azi ar trebui să fie preocupat de această problematică fiindcă pe termen mediu când ei vor ajunge la vârsta a doua, vor deveni cetățeni de categoria a doua, vulnerabili pe bază de vârsta,atunci șomajul rezidual va fi constant de minim 20 la sută,aceste discriminări ilegale dacă nu vor fi combătute societatea va deveni o junglă inumană,aceste aspecte au fost semnalizate de multe organizații internaționale pentru drepturile omului,acest sistem social trebuie sa fie schimbat cu unul sustenabil și echitabil
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2024, 12:05)
Cum urlau postacii ruși, ca Biden e bătrân senil, ca e așa și pe dincolo.
Acum s-a întors roata și campionul lor, Trump, este candidatul bătrân și ramolit…
Senilul portocaliu :)))
3.1. tipic romanesc (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Neamtul55 în data de 19.10.2024, 12:59)
romania este tara din europa care bate joc in ultimul hal de persoanele varstnice de varsta a treia ,nu cred ca exista o tara in europa unde sa fie mai rau in acest sens decat la noi ,dar ce sa zic aici si persoanele de varsta a doua sunt discriminati ,denumiti vulnerabili etc ,nemaivorbind ca la noi cica varsta a doua incepe la 45 de ani,ceea este nonsens in majoritatea tarilor varsta a doua incepe la 50 de ani ,nu mai dau alte exemple ,dar viitorul suna sumbru in acest sens ,avand in vedere imbatranirea rapida a populatiei si importul masiv de imigranti tineri si necalificati din lumea a treia ,multi dintre ei musulmani ,aceste politici antinationale vor exploda social pe termen mediu