Compania de stat SOCAR din Azerbaidjan încă nu a luat o decizie privind participarea la licitaţia de preluare a combinatului vâlcean Oltchim.
Ieri, Hamza Karimov, şeful SOCAR România, a declarat: "Suntem din 2007 pe piaţa din România. Am prospectat şi analizat oportunitatea preluării Oltchim. Acum Grupul SOCAR din Azerbaidjan are toate datele tehnice despre Oltchim dar încă nu a luat o decizie dacă va participa sau nu la licitaţia de preluare. Deci, deocamdată, se poate spune că încă suntem interesaţi de combinat".
Domnia sa a precizat că grupul azer SOCAR a investit foarte mult într-un grup petrochimic din Turcia, ţară în care construieşte şi o rafinărie.
Şeful SOCAR România a mai adăugat: "Oltchim, care este un proiect important pentru statul român. SOCAR în continuare analizează această oportunitate, dar nu există o opinie concretă în acest sens. Opinia mea personală este că la Oltchim se pot face produse mai ieftine decât pe piaţa petrochimică din Turcia şi că societatea are un viitor".
Privatizarea Oltchim, companie aflată în insolvenţă de aproape un an şi jumătate, a fost amânată de trei ori, autorităţile spunând că investitorii interesaţi de combinat ar fi cerut acest lucru. Astăzi, creditorii vor analiza dacă amână noua licitaţie până în luna decembrie a acestui an.
Ultimul termen pentru depunerea ofertelor a fost 6 iunie 2014, dar niciun investitor interesat nu s-a înscris în cursă.
Recent, Constantin Niţă, ministrul Economiei, a declarat că Guvernul nu va închide niciodată Oltchim: "Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va închide niciodată Oltchim. Este o companie viabilă, care are piaţă şi care trebuie restructurată, lucru ce este posibil. Vom amâna privatizarea pentru o perioadă mai lungă pentru a face câteva restructurări. Vom căuta finanţare pentru a pune în funcţiune o linie sau două de producţie, care să permită combinatului să nu mai înregistreze pierderi".
De preluarea Oltchim sunt interesate companiile chineze Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, omul de afaceri Ştefan Vuza - prin Chimcomplex Borzeşti, şi divizia petrochimică a grupului MOL Ungaria. Şi SIF 3 Transilvania prospectează posibilitatea participării la licitaţie, dar nu a luat o decizie până acum.
De asemenea, administratorii combinatului au anunţat că au făcut rost de 15 milioane de euro, condiţiile de împrumut urmând, de asemenea, să fie avizate astăzi de creditori.