Liderul nord-coreean Kim Jong-un a promis că va da o "lovitură fatală" duşmanilor ţării sale, a relatat joi agenţia de presă a statului, KCNA, în contextul în care partidul de guvernământ din Coreea de Sud a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile parlamentare din această ţară, informează news.ro.
Coreea de Nord "va da fără ezitare o lovitură fatală inamicului prin mobilizarea tuturor mijloacelor pe care le deţine" în cazul unei provocări, a declarat Kim Jong Un, potrivit KCNA. El a făcut aceste remarci în timpul vizitei sale la Universitatea Militară şi Politică Kim Jong-Il, miercuri, în aceeaşi zi în care se desfăşurau alegerile parlamentare din Coreea de Sud.
"A venit timpul să ne pregătim mai mult ca niciodată pentru un război", a mai spus el, adăugând că ţara sa trebuie "să fie mai ferm şi impecabil pregătită pentru un război, care trebuie câştigat fără greş, şi nu doar pentru un eventual război".
De la începutul anului 2024, Coreea de Nord a desemnat Seulul drept "principalul său inamic", a închis agenţiile dedicate dialogului intercoreean şi a ameninţat că va intra în război pentru orice încălcare a teritoriului său "chiar şi cu 0,001 milimetri".
Imagini parţial neclare difuzate de KCNA îl arată pe Kim Jong-un, înconjurat de ofiţeri ai armatei, inspectând ceea ce pare a fi o reprezentare în miniatură a capitalei sud-coreene, Seul, precum şi mai multe hărţi ale diferitelor regiuni din peninsulă.
Rezultatul alegerilor legislative a fost dezastruos pentru preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care a adoptat o poziţie dură faţă de Nordul înarmat nuclear, îmbunătăţind în acelaşi timp relaţiile cu Washingtonul. Acest eşec îl pune, de asemenea, într-o poziţie proastă pentru cei trei ani rămaşi din mandatul său. Partidul Democrat (PD, centru-stânga), principalul partid de opoziţie, care a obţinut o victorie largă, este în favoarea unei abordări mai puţin agresive faţă de Phenian.
Acest rezultat este o veste bună pentru Kim Jong Un, mai ales în perspectiva revenirii la putere a fostului preşedinte american Donald Trump, în noiembrie, potrivit analiştilor. Experţii consideră că Trump, care a avut întâlniri istorice, dar în cele din urmă nereuşite, cu Kim Jong Un în timpul preşedinţiei sale, ar putea încuraja o apropiere de Phenian, dacă s-ar întoarce la Casa Albă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 19:54)
toti dictatorii se simt "provocati" mai nou. cand economia nu merge, trebuie sa dea ceva la popor. o primejdie sau ceva patriotic.
1.1. Valabil si pentru democratii (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2024, 07:02)
Și ăștia care se pretind democrații sunt la fel.