Kim Jong Un propune stoparea testelor atomice

Mihaela Dan
Internaţional / 29 aprilie 2018

Kim Jong Un (sursa foto: Facebook)

Kim Jong Un (sursa foto: Facebook)

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a propus să închidă instalaţia de teste atomice, în luna mai, şi să invite în această ţară izolată experţi americani şi sud-coreeni, a anunţat Seulul duminică, relatează AFP.

Această promisiune, transmisă prin intermediul preşedinţiei sud-coreene, este ultima dintr-o serie de ilustrări a unui adevărat vârtej diplomatic în penisnulă, unde, vineri, a avut loc un summit intercoreean istoric.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au convenit cu această ocazie să ajungă la o "denuclearizare totală", într-o "peninsulă coreeană non nucleară".

Timp de ani de zile, Phenianul a susţinut că nu va renunţa nicio dată la arma atomică, indispensabilă în opinia sa pentru a se proteja de o invazie americană.

"Kim a spus, în cadrul summitului cu preşedintele Moon, că va proceda la închiderea instalaţiei în mai şi că va invita în curând experţi din Coreea de Sud şi Statele Unite, dar şi jurnalişti, pentru a dezvălui procesul comunităţii internaţionale în mod transparent", a declarat Yoon Young-chan, un purtător de cuvânt al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană.

"Kim a declarat că «Statele Unite ne consideră repingători, dar odată ce vom vorbi îşi vor da seama că eu nu sunt unul care va trage cu arma nucleară asupra Sudului sau Statelor Unite sau voi viza Statele Unite»", a adăugat purtătorul de cuvânt.

"«Dacă ne vedem adesea (cu Washingtonul), dacă construim încrederea, punem capăt războiului şi, până la urmă, ni se promite că nu va avea loc o invazie, de ce am trăi cu arme nucleare?»".

Este posibil ca aceste cuvinte să fie percepute ca un stimulent înaintea altui summit foarte aşteptat, între Kim şi preşedintele american Donald Trump, care a afişat un optimism prudent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb