KLAUS IOHANNIS: "Alocările bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiţii indică o direcţie fermă"

F.D.
Politică / 9 iunie 2022

"Alocările bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiţii indică o direcţie fermă"

Schimbarea modelului de dezvoltare presupune, pe termen mediu şi lung, ca investiţiile să devină prioritatea zero, a declarat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis, subliniind că în 2022, alocările bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiţii indică o direcţie fermă, care trebuie concretizată şi menţinută, informează News.ro.

Preşedintele a amintit că în anii de dinaintea pandemiei, "România a avut un puternic parcurs prociclic, cu politici bazate pe consum şi deficite bugetare", iar "pandemia şi criza economică aferentă ne-au prins nepregătiţi în planul finanţelor publice", cu cel mai mare deficit din UE în 2019, ceea ce a favorizat creşterea rapidă a datoriei publice şi a îndepărtat România de obiectivul aderării la zona euro.

"Pe termen mediu şi lung, schimbarea modelului de dezvoltare presupune ca investiţiile să devină prioritatea zero. În 2022, alocările bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiţii indică o direcţie fermă, care trebuie concretizată şi menţinută. Calitatea politicilor economice, a legilor şi a actului de guvernare trebuie să se sprijine pe o educaţie economică sănătoasă, care să genereze decizii şi măsuri responsabile, prin care să revenim sustenabil în zona stabilităţii monetare şi a echilibrelor macroeconomice", a afirmat preşedintele la Forumul Educaţiei Financiare.

El a subliniat că "ne-am propus, ca ţară, să realizăm reforme şi investiţii de anvergură, care să genereze valoare adăugată, bunăstare şi dezvoltare sustenabilă în timp".

Iohannis a amintit că, în anii de dinaintea pandemiei, "România a avut un puternic parcurs prociclic, cu politici bazate pe consum şi deficite bugetare".

"Pandemia şi criza economică aferentă ne-au prins nepregătiţi în planul finanţelor publice, cu cel mai mare deficit din Uniune în 2019, parcurs care a favorizat apoi şi creşterea rapidă a datoriei publice. Asemenea politici ne-au îndepărtat de obiective de ţară strategice, precum aderarea la zona euro, iar în prezent fac şi mai dificile ajustările necesare unei lupte eficiente împotriva inflaţiei", a afirmat preşedintele.

De asemenea, a subliniat că adâncirea în continuare a deficitelor de cont curent, pierderile de competitivitate pe fondul crizei preţurilor la energie, intensificarea drastică a inflaţiei în ultimele luni necesită politici responsabile şi reforme care să ofere rezilienţă economiei şi să modernizeze România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe baza nanilor imprumutati prin PNRR si a celor care se dau "moka"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb