Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul transmis cu prilejul instalării Monseniorului Aurel Percă ca Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, că Biserica Romano-Catolică a fost mereu un partener de dialog important al Statului Român, informează Agerpres.
"Biserica Romano-Catolică a fost mereu un partener de dialog important al Statului Român, contribuind la dezvoltarea unei societăţi democratice, pluraliste, conştiente de rolul său în cultivarea convieţuirii armonioase şi paşnice. Am încrederea că veţi susţine pe mai departe prezenţa Bisericii, valorile creştine şi mesajul Evangheliei în societate, pentru binele comun", a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul transmis, sâmbătă, cu ocazia instalării Monseniorului Aurel Percă ca Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.
Potrivit sursei citate, comunitatea romano-catolică din Bucureşti "reflectă mesajul solidarităţii şi al carităţii".
"Prin consacrarea de astăzi, aţi devenit continuatorul unei pleiade de păstori care, prin exemplul unei vieţi de slujire dedicate lui Hristos şi semenilor, au lăsat o puternică amprentă spirituală asupra comunităţii romano-catolice din Bucureşti; o comunitate vie, statornică, ce reflectă mesajul solidarităţii şi al carităţii. La început de An Nou şi la început de misiune pastorală ca Întâistătător al Bisericii Romano-Catolice din România, vă rog să primiţi, Înaltpreasfinţia Voastră, asigurarea respectului meu faţă de crezul apostolic pe care, cu onoare, îl slujiţi. Fie ca valorile creştine să sporească, prin păstorirea Înaltpreasfinţiei Voastre, în societate şi în inimile credincioşilor, să înnoiască speranţa într-un viitor mai bun, pentru cei de astăzi şi generaţiile ce vor veni", a menţionat Iohannis.
Mii de persoane au asistat, sâmbătă, la ceremonia desfăşurată la Catedrala "Sf. Iosif" din Capitală, prin care Monseniorul Aurel Percă, numit de Papa Francisc Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, a fost înscăunat. La eveniment au participat peste 200 de preoţi, doi cardinali, 24 de episcopi catolici.
Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, IPS Aurel Percă ia astfel în primire canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, pe care o va conduce de acum înainte ca Arhiepiscop Mitropolit.
Totodată, Monseniorul Ioan Robu, căruia Papa Francisc i-a acceptat renunţarea la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, după ce a ajuns la vârsta canonică de 75 de ani, va deveni Arhiepiscop Mitropolit emerit.
Papa Francisc a acceptat, în 21 noiembrie 2019, renunţarea Mons. Ioan Robu la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi l-a numit la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti pe Mons. Aurel Percă, până atunci Episcop auxiliar în Dieceza de Iaşi.
Noul Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Mons. Aurel Percă are 68 de ani şi s-a născut 1951, la Săbăoani, judeţul Neamţ. Este preot din 1979 şi a fost consacrat episcop în 1999, în noua catedrală romano-catolică din Iaşi, Mons. Ioan Robu fiind unul dintre episcopii consacratori.
Deviza sa episcopală este "In caritate radicati et fundati! - "Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în iubire", fiind luată din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Efeseni (3,17).
În cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER) este membru în Consiliul Administrativ al Conferinţei, conduce Comisia pentru Operatori Sanitari şi Comisia pentru Învăţământ, şi este delegat al CER pentru romano-catolicii de limbă română din străinătate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2020, 15:30)
Îmi plac ipocriziile astea! Nu mai suntem stat laic....