KLAUS IOHANNIS: "Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 iulie 2020

"Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale"

Alegerile locale se pot desfăşura în 27 septembrie în condiţii de igienă şi de siguranţă sanitară ce urmează a fi stabilite în următoarea perioadă, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul unei conferinţă de presă ţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele ţării a spus: "Este o discuţie legitimă dacă să organizăm sau nu alegerile locale în 27 septembrie. Dar vreau să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut multe afirmaţii şi anunţuri, iar unul dintre anunţurile recente care mă îngrijorează foarte mult spune că această pandemie nu are mai multe valuri, ci un singur val mare pentru că virusul nu are ciclicitate în funcţie de anotimp şi de temperatură. Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Suntem în mijlocul unei pandemii. Ce obţinem dacă amânăm alegerile? Intrăm poate în noiembrie, decembrie sau ianuarie, când peste pandemie se poate suprapune gripa sau iarna grea şu ne vom trezi că facem lucrurile mai prost. Personal sunt convins că, dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri foarte stricte şi specifice, se pot organiza alegerile locale în 27 septembrie. Actul de votare se poate organiza în condiţii bune. Nu este mai complicat să votezi decât să mergi la hypermarket să îţi iei pâine. Se pot institui măsuri de igienă şi de protecţie. În schimb, campania electorală va fi una care se va desfăşura în condiţii foarte atipice. După părerea mea până la mijlocul lunii august trebuie să ţinem cont de aceste lucruri şi atunci se va discuta dacă mergem sau nu înainte cu calendarul electoral".

În privinţa alegerilor parlamentare, preşedintele ţării că legea prin care Parlamentul doreşte să stabilească data acestora nu este soluţia cea mai bună, din cauza unor texte constituţionale şi a conflictului de interese.

"În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit data alegerilor, iar acum Parlamentul doreşte să îşi ia acest atribut prin lege. Dacă la alegerile locale putem discuta despre acest aspect, când vorbim despre parlamentare este un pic altfel. Cum este ca parlamentarii să îşi stabilească singuri când se alege Parlamentul? Dacă vor fi mai mulţi parlamentari care vor să rămâna acolo, nu mai ţinem alegeri? Nu este cumva un fel de conflict de interese acolo? Trebuie să ţinem cont de Constituţie, care este fermă: mandatul de parlamentar este de 4 ani şi nu poate fi prelungit. Putem să facem un calcul relativ simplu, care ne arată clar că alegerile parlamentare din acest an trebuie să se desfăşoare la începutul lunii decembrie. Ce facem dacă rămâne legea aprobată recent şi Parlamentul nu decide nimic? Ajungem la concluzia că poate aceasta nu este soluţia cea mai bună", a arătat Klaus Iohannis.

Şeful statului s-a referit şi la discuţiile privind majorarea pensiilor şi dublarea alocaţiilor copiilor şi şi-a exprimat speranţa că Guvernul va găsi cele mai bune soluţii în actuala situaţie complicată din punct de vedere epidemiologic, economic, bugetar şi electora.

Klaus Iohannis a precizat: "Ne dorim să creştem alocaţiile şi pensiile, dar uneori de la dorinţă la putinţă este o cale un pic mai lungă. În condiţiile în care economia României se contractă, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ. În loc de un deficit bugetar de 3%, vom avea un deficit considerabil mai mare. În aceste condiţii, când ne luptăm să revigorăm economia naţională, nu cred că se aşteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate iniţial să poată fi făcute. Pur şi simplu nu sunt bani pentru toate. Totuşi am rugat Guvernul să găsească măsuri pentru a face majorări atât cât ne putem permite în acest moment. (...) Aştept ca Guvernul să vină cu un calcul, pe baza rectificării bugetare şi vom avea o creştere a alocaţiilor. La fel şi despre pensii. O creştere de 40% nu este posibilă deoarece nu sunt bani în acest moment. Este rezonabil însă să ne gândim la o creştere a pensiilor. Nu putem să lăsăm pensionarii să plătească integral costul recesiunii sau a contracţiei economice. Pensiile vor creşte, iar Guvernul va calcula cât va fi această creştere".

Referitor la moţiunea de cenzură pe care PSD o pregăteşte la adresa Guvernului, preşedintele a arătat că nu există argumente obiective pentru acuzarea actualului Cabinet şi că demersul social-democraţilor are la bază interesul acestora de a obţine cât mai multe voturi la alegerile locale şi parlamentare.

Klaus Iohannis s-a referit şi la recentul raport al Curţii de Conturi privind achiziţiile efectuate de Ministerul Sănătăţii în perioada stării de urgenţă.

"Este nevoie de respectarea regulilor de toată lumea. (...) În perioada stării de urgenţă a existat un regim special de achiziţii şi am atras atenţia că indiferent de regim, legea trebuie respectată şi oamenii trebuie respectaţi. Cine nu a respectat legea sau cine a încercat fraudulos să se îmbogăţească din necazul oamenilor, va plăti", a spus Klaus Iohannis.

Referitor la ordonanţa de clasare emisă de DIICOT în dosarul 10 august, preşedintele ţării a precizat că procedura judiciară este în derulare şi chestiunile suspecte pot fi lămurite.

"Dacă cineva a greşit în procedură, atunci sunt convins că Ministerul Justiţiei sau Consiliul Superior al Magistraturii vor sesiza aceste chestiuni, vor verifica şi se va ajunge la un demers administrativ. La acest moment, chestiunile sunt în fază procedurală. Dosarul este la Procurorul General care studiază speţa şi care ne va spune care va fi următorul pas. Am încredere că vom avea o justiţie dreaptă", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele s-a referit în conferinţa de presă şi la chestiuni de politică externă. În privinţa sumei de 80 miliarde euro alocată de Comisia Europeană ţării noastre, şeful statului a menţionat că trebuie să facem io prioritate zero din investiţiile în infrastructură şi să construim autostrăzi, căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică, de mediu, să implementăm programe de digitalizare în economie şi administraţie şi să investim în infrastructura din educaţie şi sănătate.

Referitor la relaţia cu partenerul strategic - SUA - şi cu NATO, şeful statului a arătat că mişcările de trupe americane la nivel global sunt menite să întărească alianţa nord-atlantică şi să sprijine aliaţii de Flancul Estic. Klaus Iohannis a spus că trupele americane vor fi mutate prin rotaţie pe cuprinsul Uniunii Europene şi că o parte din efective vor ajunge în zona Mării Negre, dar că aceste chestiuni vor fi discutate în cadrul NATO, iar când vor exista decizii concrete, le va comunica publicului.

Preşedintele a precizat că este nevoie de mai mulţi militari în zona Mării Negre, că e nevoie de atenţie sporită în această zonă şi că soldaţii americani sunt bineveniţi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. mai crede cineva tovarasu

    1. Desi pare ciudat, sunt inca destui trepanati care il cred pe acest gagiu.

    Care știu cu 80. 000. 000. 000 de €, ce-i de făcut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb