KLAUS IOHANNIS ÎL AVERTIZEAZĂ PE MUGUR ISĂRESCU: "BNR să urmărească stabilitatea preţurilor, ca să nu scadă puterea de cumpărare"
EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 aprilie 2018
Banca Naţională a României (BNR) trebuie să urmărească, "cu responsabilitate şi determinare", obiectivul fundamental de asigurare a stabilităţii preţurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare, i-a spus, ieri, preşedintele Klaus Iohannis guvernatorului BNR Mugur Isărescu, în cadrul întâlnirii pe care au avut-o la Cotroceni.
Iohannis i-a chemat pe şefii Guvernului şi pe cei ai Băncii Centrale la dis-cuţii, în vederea mediatizării relaţiei dintre cele două părţi, în contextul afirmaţiilor contradictorii făcute, în ultima vreme, de reprezentanţii instituţiilor menţionate, pe marginea inflaţiei şi a situaţiei economice din ţară.
La întrevederea de ieri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu au prezentat preşedintelui ţării aceleaşi informaţii legate de inflaţie pe care le-a oferit şi până acum în mod oficial, în conferinţele de presă, în Parlament etc., ne-a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
Conform unui comunicat al preşedinţiei, întâlnirea de la Cotroceni "a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privinţa medierii disputelor dintre Guvern şi BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce priveşte inflaţia şi coordonarea politicilor economice".
În cadrul discuţiilor, a fost analizată situaţia macroeconomică existentă, context în care preşedintele ţării a subliniat că este esenţială independenţa Băncii Naţionale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene, mai precizează comunicatul citat.
Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creşterii preţurilor, arătând că influenţele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acţiune a politicii monetare, arată reprezentanţii preşedinţiei. Aceştia menţionează: "Referitor la problema coordonării politicilor economice, preşedintele României apreciază că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorităţi să fie subordonate obiectivelor altora, însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea şi predictibilitatea cadrului macroeconomic. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât şi Banca Naţională trebuie să evite abordările concurenţiale, astfel încât cooperarea instituţională să fie una eficientă, în condiţii de echilibru şi responsabilitate faţă de interesele economice ale României".
La finalul întrevederii, Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că vor exista discuţii între Guvern şi BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătăţească dialogul instituţional şi cooperarea în domeniul politicilor economice.
Luni, Iohannis a spus că "s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente, în ultima vreme": "Acea abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia sau creşterea dobânzilor este una fundamental greşită şi nu va rezolva absolut nimic". (...) Problema poate fi rezolvată, dar poate fi rezolvată numai printr-o abordare res-ponsabilă, prin nişte politici guvernamentale sustenabile".
Prezent la şedinţa Comisiei economice din Senat, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus, recent, că, dacă politica fiscală nu va ajuta politica bugetară, atunci creşterea dobânzilor ar putea să fie mai dură. Referitor la inflaţie, domnia sa a menţionat că adevărata inflaţie a fost ecranată de măsurile fiscale, în 2017, precum reducerea TVA, iar dacă am calcula rata inflaţiei fără impactul fiscal, ea nu a fost atât de negativă în prima jumătate a anului trecut. Şeful BNR a precizat că Banca Naţională nu are nicio putere asupra preţurilor administrate sau a politicilor fiscale, în afară de discuţie sau dialog şi găsirea unui mix care să ţină sub control echilibrele în economie.
Conform lui Mugur Isărescu, printre factorii care au stat la baza creşterii inflaţiei se numără majorarea preţurilor energiei electrice, a gazelor naturale, energiei termice, combustibililor, precum şi creşterea preţurilor legumelor, fructelor şi ouălor.
BNR a fost obligată ca, în acest an, să majoreze de două ori dobânda de politică monetară din cauza creşterii accelerate a inflaţiei, cu efecte ample asupra mediului economic, în condiţiile în care deficitul de cont curent şi deficitul bugetar au crescut mai mult decât în ţările din regiune, iar presiunea pe deprecierea monedei naţionale a fost semnificativă, a afirmat Mugur Isărescu.
Totodată, Liviu Dragnea a declarat, într-o emisiune televizată, că inflaţia nu este cauzată de acţiunile luate de guvern, ci de creşterea preţului petrolului şi de liberalizarea preţurilor la energie şi a sugerat că acţiunile BNR şi declaraţiile politicienilor din opoziţie sunt coordonate: "Prea seamănă, prea sunt coordonate unele acţiuni de la BNR, unele declaraţii ale preşedintelui, ale liderilor din opoziţie, ştiri false. (...) Simţiţi că în momentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare? Bineînţeles, îi dă la picioare şi României, şi nouă, şi mie în primul rând, normal, preşedintele partidului".
Liderul PSD a mai spus că nu este de acord că inflaţia provine din politicile de creştere a veniturilor românilor, afirmând că Banca Naţională este a României, "nu este proprietatea niciunei persoane, niciunui grup de persoane, niciunei alte puteri, ci este proprietatea României şi este o instituţie româ-nă care trebuie să lucreze în beneficiul României şi în beneficiul românilor".
La rândul său, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a menţionat: "Poziţia clară a PNL - respingem categoric o astfel de afirmaţie că Banca Naţională ar fi vinovată pentru creşterea accelerată a inflaţiei în România. BNR a folosit toate pârghiile care sunt la dispoziţia sa pentru a ţine inflaţia sub un anumit nivel. (...) Banca Naţională a României a făcut tot ce a putut pentru a menţine leul la un nivel cât de cât acceptabil şi pentru a împiedica prăbuşirea valorii monedei naţionale. BNR a făcut tot ceea ce trebuia făcut pentru a împiedica inflaţia, singura sursă de inflaţie sunt politicile guvernamentale".
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5%, în luna martie a acestui an, cel mai înalt nivel din iunie 2013. În ultima sa prognoză, BNR a revizuit în creştere, de la 3,2% la 3,5%, estimările privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a preconizat un nivel al inflaţiei de 3,1% pentru decembrie 2019.
1. Job
(mesaj trimis de Un guru în data de 26.04.2018, 09:25)
Lasati-l pe Dragnea sa conduca BNR cateva luni.Poate e mai bun ca Isarescu :) Omul stie cum sa tina inflatia jos dar i-o tot ridica unii rai din BNR :)) Deschid astia filiala MIT in Teleorman ? Sau Harvard macar ? :))
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2018, 19:37)
BNR-ul mustește de comuniști școlarizați în cel mai fabulos domeniu din România, climaxul științei și progresului autohton.
2. de vina e moldovienii
(mesaj trimis de The Brute în data de 26.04.2018, 10:10)
ca ne scade ratingul si creste cerinta de capital fiindca BCR a implementat abia in anul 2018 metoda avansata de calcul a riscului de credit. Ce a facut domnul guvernator? Pai e posibil ca ceilalti sa-l aplice DIN 2017 si noi Nu? De ce, pen ce:-) Doar pentru 200 milioane de lei din care peste 90% se duc la unul din votantii domnului Dragnea pe nume Erste Group Bank Ceps Holding GmbH. Daca in Romania au votat cei ajunsi in lunea drepturile, in Austria acestia primesc dividende. Domnule Treichl, impozitarea o face Preafericitul Daniel sau Preacinstita Viorica, nu de alta insa nu cumva sa treceti precum Iozefini ca in trecut 5,5 miliarde EUR die la banii Investiti ai actionarilor in bani castigati prin munca cinstita cu. sudoarea fruntii si prin lipeli (de firme):-)Va pup si tineti. minte cand maii faceti asa nazbatii ca s-a intalnire prostu cu hotzu. Mult succesuri la AGA BCR si verificati cui dati dividende.Nu de alta , da seful Consiliului de Supraveghere cam citeste Playboy in loc de Finanzbericht.Nu e nicio rusine ca si eu practic:-)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2018, 10:57)
BNR nu trebuie sa urmareasca trebuie sa vanda euro ca sa stabilizeze preturile si sa faca leul tare, desi nu e!
4. fără titlu
(mesaj trimis de lili în data de 26.04.2018, 13:17)
.... Mare "prost" este Dragnea asta ....zice ca inflatia a crescut din cauza cresteri pretului la petrol...Pai "desteptule" nu mata ai marit accizele la carburanti ?? Nu mata ai aruncat cu bani {salarii} fara acoperire ,pe piata. Liberalizarea energiei ???
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2018, 19:34)
La propaganda securistă vă învață să mințiți până vă decridibilizați de tot. Mergeți la sacrificiu.
România are printre cele mai mari prețuri la carburanții neaccizați.
Liberalizare a energiei este opera securiștilor tehnocrați.
Tot voi, propaganda securistă, spuneți că au scăzut salariile.
5. hai sa dam bula cu bula :)
(mesaj trimis de un guru în data de 26.04.2018, 15:47)
Unii vor si salarii mari si leu puternic si robor mic si imo ieftine si inflatie mica :) Doar in PSD gasiti toate astea :)
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2018, 19:35)
Leu depreciat, dobânzi de peste 10% și salarii tăiate au avut românii doar pe vremea PDL.
Securitatea știe să guverneze. Încă plătimi după fraudele mafiei securiste.