KLAUS IOHANNIS: "Scenariul luat în calcul - şcoala începe pe 14 septembrie"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Cultură / 6 august 2020

"Scenariul luat în calcul - şcoala începe pe 14 septembrie"

Anul şcolar va începe în 14 septembrie, iar majoritatea elevilor va merge fizic la şcoală, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă, după o şedinţă care a avut loc la Palatul Cotroceni pe tema educaţiei, cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi membri ai Guvernului.

Klaus Iohannis a precizat: "Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate.

Aceste trei scenarii sunt: scenariul verde - în localitatea respectivă este mai puţin de o persoană în medie la mia de locuitori în ultimele 14 zile infectată cu Covid-19 -, scenariul galben - în care vorbim despre 1-3 persoane infectate în medie la o mie de locuitori în ultimele două săptămâni - şi scenariul roşu - care implică mai mult de trei persoane infectate cu Covid-19, pe zi, la mia de locuitori. Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. În cazul scenariului verde se merge fizic la şcoală, la scenariul galben o parte dintre activităţi se vor desfăşura la şcoală, o parte în mediul online, iar la scenariul roşu şcoala se închide şi procesul educaţional se desfăşoară online. În scenariul galben, grădiniţele şi ciclul primar merg la şcoală, la fel şi clasele 8 şi 12, iar restul claselor se va stabili de conducerea unităţii de învăţământ cum vor merge la şcoală".

Preşedintele ţării a menţionat că modul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis la nivel local.

"Decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi, în funcţie de situaţia concretă, locală, se va decide dacă unitatea şcolară va funcţiona după scenariul unu, doi sau trei. Pentru fiecare şcoală în parte, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia cu privire la desfăşurarea cursurilor. Majoritatea localităţilor din România vor intra pe scenariul verde: foarte puţine sau zero cazuri de infectare cu Covid-19. În acest moment, câteva sute de localităţi ar urma să intre în scenariul galben şi sunt doar 50 de localităţi care s-ar încadra în scenariul roşu.

Dacă numărul de cazuri creşte într-o localitate sau într-un cartier, şcoala se închide numai în zonele respective", a arătat Klaus Iohannis, care a menţionat că municipiul Bucureşti se încadrează în acest moment în scenariul verde.

Preşedintele a spus că analizele efectuate de autorităţile locale vor fi detaliate, se vor face permanent şi se vor actualiza zilnic, iar decizia privind încadrarea şcolilor într-un scenariu sau altul se va lua în preajma zilei de 14 septembrie.

"Acum trebuie să revenim la normalitate. Nu ştie nimeni cum va evolua pandemia. Noi calculăm un scenariu în care şcoala va începe pe 14 septembrie. Dacă atunci vom avea multe cazuri de infectare cu Covid-19, evident că vom amâna începerea anului şcolar, pe baza recomandării specialiştilor şi a Ministerului Sănătăţii. Decizia va fi luată în apropierea datei de 14 septembrie", a precizat Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că pentru perioada în care cursurile se vor desfăşura online, pentru părinţii care vor fi nevoiţi să stea acasă cu copiii, va fi pregătită o legislaţie care să le asigure veniturile şi timpul necesar educării minorilor.

Preşedintele ţării a mai spus că, prin forma online, se asigură dreptul la educaţie pentru fiecare elev, iar măsurile luate sunt deoarece nu se doreşte ca elevii să piardă un an şcolar sau un semestru în procesul educaţional.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Daca nu ar fi făcut Guvernul NIMIC școală ar fi început pe 14 septembrie, in mod normal. De aici putem trage concluzia că Guvernul nu a făcut CHIAR NIMIC. După tergiversări comice au ajuns la concluzia că era bine cum era. Deci concluzia Guvernului despre școala românească: nu mai intră cum intra, acum intră cum ieșea!

    L-am ascultat pe Iohannis ieri, a batut campii ca de obicei.

    Nu ai de unde sa stii care va fi evolutia pandemiei ca sa poti afirma ca stii sigur ca scoala va incepe in forma clasica la 14 septembrie. Valabil si pentru alegeri. Scenariile alea vehiculate sunt tembele in conditiile in care rata de noi infectati are un rol pur statistic si depinde foarte mult de ce si cat testezi.. Intr-un judet uitat de Dumnezeu (Vaslui sa spunem) daca aia testeaza putin, vor avea rata de noi infectati foarte mica si ar putea concluziona eronat ca scolile se pot deschide.

    In loc sa bata campii pe tema inceperii anului scolar mai bine s-ar ocupa de rafuielile clanurilor. De ani de zile nu mai are legatura cu invatamantul dar are legatura cu cocalarii si interlopii. De 9 luni chiar are un guvern de cacalari si interlopi. Presedintele trebuie sa fie un mediator deci ar trebui sa-i adune pe cei din clanul Duduienilor si din clanul Rinu, sa stea cu ei la masa, sa faca un mic barbut si sa-i impace. Sica le poate da ceva bani de la buget, se linistesc aia, dau cu totii declaratii, ii spurca pe cei de la PSD si toata lumea e multumita, inclusiv Ciolacu.

    Iohannis minte ca un berbec, că nu are de unde sa știe care va fi situatia de Covid după 14 septembrie.

    si pereoada....pereoada ce zice?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb