Korodi: România poate refuza până în 2015 deşeurile provenite din alte state membre UE

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 22 august 2008

Korodi: România poate refuza până în 2015 deşeurile provenite din alte state membre UE

România nu se poate încărca cu deşeurile altor state şi poate refuza deşeurile acestora, chiar dacă sunt membre ale Uniunii Europene, până în anul 2015, a declarat, ieri, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, citat de Agerpres. Afirmaţia oficialului român vine în urma declaraţiilor adjunctului ministrului bulgar al Mediului şi Apelor, Ceavdar Georgiev, potrivit cărora România este una dintre ţările unde ar putea fi trimise deşeurile din Sofia. În acest context, ministrul român al Mediului a subliniat că aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul Italiei, la jumătatea anului 2007, când oficiali guvernamentali italieni au venit în România pentru a negocia depozitarea de deşeuri provenite din sudul ţării.

"La ora actuală eu nu ştiu de un document care să fi venit din partea Bulgariei, dar, dacă vine, desigur, o să-i explicăm şi părţii bulgare decizia noastră. Când vom fi contactaţi oficial, le spunem clar că România nu poate şi trebuie să înţeleagă şi ei de ce: pentru că trebuie să ne gospodărim cu deşeurile noastre, trebuie să reconstruim tot sistemul românesc şi până când nu se termină lucrul acesta nu avem cum să primim alte deşeuri din alte state", a precizat Attila Korodi.

De asemenea, ministrul Mediului a precizat că, potrivit negocierilor purtate cu Uniunea Europeană, România are voie să refuze, până în 2015, depozitarea de deşeuri provenite din alte state membre.

"Tratatul de aderare ne permite lucrul acesta - cum probabil că permite şi Bulgariei, dar nu cunosc acest lucru, nouă ne permite ca până în 2015 să respingem primirea deşeurilor municipale din alte ţări din UE", a afirmat Korodi.

România trebuie să implementeze, până în 2017, un sistem integrat de management al deşeurilor, acest lucru implicând rezolvarea unor probleme precum construirea unor depozite conforme cu capacităţi suficiente pentru cantitatea de deşeuri produsă de locuitorii României. Ţara are două termene de conformare în ceea ce priveşte importul de deşeuri menajere: este vorba de 2015, pentru deşeuri care au ca finalitate depozitarea şi incinerarea acestora, şi 2011 pentru valorificarea sub orice formă a deşeurilor.

Potrivit legislaţiei, orice import de deşeuri este autorizat de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM), pe baza unei notificări din partea statului care doreşte să facă o astfel de operaţiune. Potrivit site-ului News.bg, ministrul adjunct bulgar al mediului, Ceavdar Gheorghiev, a afirmat că România ar putea fi una dintre destinaţiile deşeurilor adunate în capitala bulgară, Sofia. Conform oficialului bulgar, aceasta ar fi ultima opţiune la care ar putea recurge guvernul dacă toate celelalte vor fi epuizate. În prezent, autorităţile bulgare iau în considerare 27 de gropi de deşeuri unde să fie transportat gunoiul din Sofia, a mai spus Gheorghiev. El nu a precizat, însă, care dintre acestea are posibilitatea reală de a primi cantitatea uriaşă de gunoi strânsă în capitala bulgară, comentează sursa citată.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb