LA 11 LUNI, Deficitul comercial s-a adâncit din nou

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 ianuarie 2018

Deficitul comercial s-a adâncit din nou

Mihai Ionescu: "În 2017 probabil că se va înregistra cel mai mare deficit comercial din istoria ţării noastre, de 12 miliarde euro"

Deficitul nostru comercial s-a adâncit din nou, în primele 11 luni ale anului trecut ajungând la 11,34 miliarde euro, cu circa 2,57 miliarde euro mai mult decât în perioada similară a lui 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Acestea arată că, în perioada analizată, exporturile au însumat 58,14 miliarde euro, iar importurile - 69,49 miliarde euro.

Anul 2017 probabil că va înregistra cel mai mare deficit comercial din istoria ţării noastre, de 12 miliarde euro, estimează Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

"Dacă nu ar fi excedentul din exporturile de servicii, atunci balanţa de plăţi a României ar aprinde toate becurile de la Bruxelles", ne-a spus, la finalul anului trecut, şeful ANEIR. Mihai Ionescu ne-a declarat: "Deşi exporturile au crescut cu mult peste nivelul previzionat de INS, valoarea importurilor a crescut cu mult peste orice previziune făcută, din cauza faptului că producţia românească nu a fost stimulată şi pentru cererea suplimentară de consum a populaţiei, îndeosebi în sectorul agro-alimentar, generându-se, astfel, deficit în creştere. Degeaba am solicitat tuturor guvernelor ca fondurile de susţinere a investiţiilor de la bugetul de stat (ajutoare de stat, start-up-uri, fonduri de creştere a competitivităţii) şi cele de la Uniunea Europeană să fie canalizate cu prioritate spre zona producţiei, care să preia cererea suplimentară pentru a înlocui importurile, că acest mesaj nu a fost recepţionat, iar acum culegem roadele".

În luna noiembrie 2017, exporturile au fost de 5,78 miliarde euro, iar importurile de 6,9 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,12 miliarde euro. Faţă de aceeaşi lună din 2016, în noiembrie anul trecut exporturile au crescut cu 8,9%, iar importurile - cu 11,8%.

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2017, a fost de 44,16 miliarde euro la expedieri şi de 52,72 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76% din total exporturi, respectiv 75,9% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri, în intervalul analizat, a fost de 13,97 miliarde euro la exporturi şi de 16,76 miliarde euro la importuri, adică 24% din total exporturi şi 24,1% din total importuri.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (46,4% la export şi 37,3% la import) şi alte produse manufacturate (33,4% la export şi respectiv 30,9% la import).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb