LA 21 MARTIE A EXPIRAT TEMENUL LIMITĂ, PENTRU EVITAREA INFRINGEMENTULUI Dan Suciu: "BNR a avizat deja proiectul privind transpunerea directivei consumatorilor"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 iulie 2016

Dan Suciu: "BNR a avizat deja proiectul privind transpunerea directivei consumatorilor"

Banca Naţională a României (BNR) a avizat deja proiectul privind transpunerea Directivei europene 17/2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale, a precizat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, pentru ziarul "BURSA".

Presa a prezentat, ieri, o serie de observaţii pro-bănci, pe marginea proiectului, transmise de BNR către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Dan Suciu ne-a declarat că documentul care a apărut, ieri, în presă este vechi de două luni şi că, pe marginea sa au avut loc deja discuţii şi negocieri, unele observaţii fiind luate în considerare, altele nu.

Conform domniei sale, proiectul de act normativ este deja în circuitul interministerial de avizare.

Observaţiile BNR, transmise acum două luni, se referă în principal la măsurile în care consumatorii ar urma să primească protecţie suplimentară în cazuri cum sunt creşterea cursului de schimb valutar sau majorarea de către bancă a dobânzilor la creditele cu dobândă variabilă, potrivit HotNews.

Conform scrisorii transmise de BNR către ANPC, proiectul suscită o serie de probleme de natură să genereze impact negativ asupra sistemului financiar-bancar şi, respectiv, asupra îndeplinirii de către Banca Naţională a României a obiectivelor stabilite prin lege.

De asemenea, potrivit BNR, proiectul de ordonanţă de urgenţă stabileşte obligaţii suplimentare pentru creditori, fără ca acestea să fie însoţite de un studiu de impact, cadrul legal propus putând avea şi un efect negativ asupra modului de funcţionare a pieţei creditului, precum şi o influenţă substanţială în ceea ce priveşte stabilitatea instituţiilor şi a pieţelor financiare.

În luna martie, Ministerul Economiei a lansat în dezbatere un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru transpunerea Directivei privind contractele de credit ipotecar, anterior, fiind în lucru un proiect de lege al ANPC.

Reglementările europene ar fi trebuit transpuse în legislaţia naţională până la data de 21 martie anul curent.

Iniţiativa prevedea, printre altele, că Directiva va fi transpusă prin Ordonanţă de Urgenţă, "pentru a se evita posibilitatea declanşării procedurii de infringement de către Comisia Europeană împotriva României pentru neimplementarea în dreptul intern a prevederilor directivei comunitare (...) având în vedere că termenul pentru transpunerea acestei directive expiră în data de 21 martie 2016".

În proiectul de OUG se arăta că societăţile care doresc să recupereze creanţe vor fi obligate să se înregistreze la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), începând cu data de 21 iulie 2016, iar activităţile de recuperare creanţe vor putea fi desfăşurate doar de entităţile admise de Autoritate.

Termenele au fost depăşite, iar Ordonanţa de Urgenţă nu a trecut, până acum, de Guvern.

Potrivit formei iniţiale a ordonanţei, băncile trebuie să aplice reduceri în cazul în care cursul de schimb este mai mare cu minim 20% faţă de momentul contractării creditului

Conform formei iniţiale a OUG, creditorul se asigură că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în valută, contractul prevede dreptul consumatorului să poată converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, contractul de credit într-o monedă alternativă, precum şi alte aranjamente de reducere a riscului valutar, astfel încât consumatorul să poată alege fie conversia, fie alte aranjamente de reducere a riscului valutar.

Proiectul de Ordonanţă subliniază: "În cazul în care consumatorul decide să utilizeze dreptul de a converti contractul de credit într-o monedă alternativă, creditorul nu impune restricţii şi oferă consumatorului produsele disponibile din oferta creditorului la momentul înaintării cererii de conversie de către consumator. Creditorul transmite oferta sa consumatorului în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii consumatorului. În cazul aranjamentelor de reducere a riscului valutar, creditorul oferă consumatorului cel puţin una din următoarele posibilităţi:

a) reducerea marjei dobânzii;

b) reducerea comisionului de administrare;

c) reducerea soldului creditului, cu un anumit procent, în urma conversiei.

(2) Reducerea prevăzută la lit. a) şi b) trebuie să fie semnificativă, respectiv de cel puţin 10% din costul aferent ratei lunare.

(3) Reducerea costurilor se aplică atunci când valoarea totală plătibilă de consumator care rămâne de rambursat sau valoarea ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit şi moneda naţională.

(4) Reducerea prevăzută la alin. (1) şi (2) se menţine atât timp cât se îndeplinesc condiţiile de la alin. (3)".

Conform proiectului iniţial, după efectuarea primei conversii, atunci când valoarea totală care rămâne de rambursat sau valoarea ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul conversiei anterioare, între moneda prevăzută în contractul de credit şi moneda naţională, consumatorul are dreptul să-şi convertească de mai multe ori creditul.

Presa a anunţat, la finele lunii mai, că oficialii Comisiei Europene au transmis Guvernului înştiinţarea de punere în întârziere a României cu privire la implementarea Directivei 17. Punerea în întârziere este prima etapă prealabilă declanşării procedurii de infringement.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pot castiga lejer cauza. Ii costa cca 4000 euro procesul si pot castiga dauna morale de cca 7000 euro.

    Legile pro banci sunt in vigoare, legile pro consumator nu. E o mare nedreptate! 

    1. legile pro banci nu au niciun efect in prezent, d-aia sunt mai usor de adoptat

      legile pro consumator au efecte imediate, iar unele sunt populiste si nedrepte 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb