La Buzău, au crescut aproape de opt ori solicitările pentru angajarea străinilor

Ana Felea
Miscellanea / 22 februarie 2022

La Buzău, au crescut aproape de opt ori solicitările pentru angajarea străinilor

Criza de muncitori calificaţi se adânceşte de la an la an, iar lipsa acestor specialişti, mai ales în domeniul construcţiilor, se vede şi din statisticile prezentate de Biroul pentru Imigrări al judeţului Buzău, care primeşte din ce în ce mai multe cereri din partea patronilor care au nevoie să aducă forţă de muncă din străinătate. De exemplu, în anul 2021 cererea pentru muncitorii din ţările asiatice a crescut de aproape opt ori, faţă de anul anterior.

Potrivit comunicatului emis de Biroul pentru Imigrări al judeţului Buzău, anul trecut au fost depuse nu mai puţin de 1034 de cereri pentru eliberarea avizelor de muncă, faţă de 2020 când au fost înregistrate doar 134 de astfel de solicitări din partea patronilor.

Pe de altă parte, şi numărul străinilor care deja muncesc pe şantierele sau în restaurantele din Buzău a crescut foarte mult faţă de anul anterior.

"La 31 decembrie 2021, în evidenţele Biroului pentru Imigrări al judeţului Buzău erau înscrişi 864 de cetăţeni străini, faţă de 710 câţi erau la finele anului 2020. Dintre cei 864, 729 erau cu drept de şedere temporară, iar restul cu şedere pe termen lung. 42% dintre străini cu şedere temporară sunt veniţi în Buzău în scopul angajării în muncă, iar restul pentru reîntregirea familiilor", a declarat Moise Marian, şef serviciu Biroul pentru Imigrări Buzău.

Cu alte cuvinte, s-ar putea spune că, după angajarea în Buzău, muncitorii îşi chem alături şi alţi membri ai familiei.

Cei mai mulţi străini au fost aduşi din India, China, Turcia şi Nepal. Acestora li se alătură şi alţi muncitori veniţi din ţările UE, cum ar fi Italia, Franţa, Germania şi Bulgaria, numărul celor din ţările europene fiind de 333, şi acesta în creştere faţă de 2020 cu circa 20 de persoane.

Cei mai mulţi dintre aceşti străini muncesc în construcţii, iar ei au putut fi văzuţi pe cele mai mari şantiere din municipiul Buzău. Tot cu muncitori străini îşi desfăşoară activitatea şi cunoscute restaurante din oraş, fapt confirmat şi directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău, Ionel Tociu.

"Din nefericire, de aproximativ zece ani de zile, forţa de muncă calificată din Buzău, dar şi din România, nu prea mai există. Absolvenţii şcolilor de arte şi meserii sunt recrutaţi de pe băncile şcolilor şi sunt finanţaţi să termine o astfel de şcoală şi acesta e motivul pentru care marea majoritate a societăţilor comerciale importă forţă de muncă calificată din ţările non-europene. Domeniile în care se cere această forţă de muncă calificată sunt.. peste tot, în sensul în care este nevoie de forţă de muncă calificată în toate domeniile economiei judeţului Buzău, dar mai afectat şi mai focalizat, cer forţă de muncă din afara spaţiului european construcţiile, HoReCa, începând de la recepţioner, bucătar, ospătar, ajutor de bucătari, cameriste", a declarat Ionel Tociu.

Tot directorul AJOFM apreciază că situaţia este destul de gravă şi că s-a ajuns în momentul în care unii patroni, din cauza deficitului mare de muncitori calificaţi, să-şi relocheze afacerile.

"De asemenea, o mare societate din platforma economică a judeţului Buzău, respectiv a municipiului Buzău, caută forţă de muncă calificată cu pregătire superioară în afară, pentru că au comenzi de milioane de dolari şi n-are cu cine să le execute. Este vorba despre o societate din industria prelucrătoare, industria cu meseriile specifice. Are nevoie de ingineri tecemişti, ingineri sudori, ingineri metalurgi şi toată structura de meserii ce înseamnă sudori, frezori, sabotori, prelucrători prin ascuţire şi aşa mai departe. Am ajuns în momentul zero, în care datorită lipsei de forţă de muncă calificată, există riscul real ca o parte din societăţile comerciale din judeţul Buzău să-şi diminueze drastic capacitatea de producţie sau, mai grav, să «împacheteze» şi să plece înspre zonele în care există această forţă de muncă calificată", a apreciat Ionel Tociu.

În acelaşi timp, patronii spun că forţa de muncă străină presupune costuri mult mai mari decât cele pe care le suportă pentru un angajat autohton, însă nu au încotro.

"Costurile pentru un muncitor străin, adus din Nepal, Pakistan, sunt peste un muncitor român cu circa 25-30%. De exemplu, în construcţii, un muncitor străin primeşte de la 700 până la chiar o mie de euro, dacă este calificat. Dar când ai nevoie aloci mai multe resurse pentru un muncitor. Este destul de greu să aduci forţă de muncă străină. În primul rând mai sunt şi firmele de recrutare, intermediare, care îşi mai opresc şi ele un comision. În plus, unui muncitor străin trebuie să-i asiguri şi cazare şi masă", a spus Ionel Gagu, om de afaceri din Buzău.

Zilnic, pe site-ul Agenţia Judeţeană a Forţei de Muncă sunt scoase spre ocupare sute de locuri de muncă, iar cele mai multe dintre ele vizează meserii care, în ultimii ani, au fost tot mai greu de găsit pe piaţa muncii din judeţul nostru, dar şi din România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. marii patroni si-au batut joc de oameni si acum ne aduc tot felul de importuri de umplutura

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb