La capătul războaielor

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 7 ianuarie

Sorin Rosca Stanescu

Alegerile din Statele Unite vor avea loc la data de 5 noiembrie a acestui an. Aparent, există suficient timp pentru ca potenţialii candidaţi să-şi calibreze discursurile de politică internă şi de politică externă. În realitate, lucrurile nu stau aşa. Pentru că mecanismul electoral din Statele Unite îi obligă pe candidaţi ca într-un ritm accelerat, pe parcursul zilelor, săptămânilor şi lunilor care urmează, să-şi precizeze poziţiile, până în cele mai mici detalii. Şi niciodată până acum, acestea nu au fost atât de divergente. Şi niciodată până acum, divergenţele nu au fost atât de acute în materie de politică externă. Washingtonul joacă electoral pe muchie de cuţit.

Mergând pe această logică, am ajuns, de mai multă vreme, la concluzia că cele două războaie, cel din Ucraina, desfăşurat atât în mod direct cât şi prin procură, precum şi cel din Gaza, în care Statele Unite se căznesc să joace rolul de pompier, vor fi încheiate relativ curând. Atât din motive economice, cât şi sub aspectul imaginii pe care Washingtonul este obligat să şi-o refacă cât mai rapid, după ce a consimţit la resetarea lumii, împărţind puterea la nivel global cu China.

Este bine să urmărim cu mare atenţie discursurile din ultima vreme ale lui Donald Trump. În esenţă, acesta fiind cel mai bine plasat dintre virtualii candidaţi republicani, plutind pe creasta unui val electoral, acuză administraţia Biden de greşeli care au subminat economia Statelor Unite, iar în plan extern, de războaiele pe care America le-a declanşat sau le-a orchestrat şi care, rând pe rând, s-au dovedit a fi dezastruoase. Din cele două perspective, discursul lui Trump este extrem de eficient. Şi nu este vorba de un simplu discurs.

Alegerile din Statele Unite sunt, ca mecanism, extrem de diferite de alegerile de alegerile care se desfăşoară în Uniunea Europeană, inclusiv în România. Aici, esenţa discursului politic şi a angajamentelor politice poate fi prezentată aproape pe ultima sută de metri înaintea prezidenţialelor. Calendarul electoral din Statele Unite nu permite acest lucru. Postez pe CorectNews o analiză în acest sens, care nu-mi aparţine. Ea prezintă, cu precizia unui ceasornic, calendarul electoral din Statele Unite. În fiecare zi, practic, din acest an, se

întâmplă lucruri semnificative. Şi tot în fiecare zi, candidaţii, fie că sunt aspiranţi democraţi, fie că sunt aspiranţi republicani, sunt siliţi să-şi precizeze în detaliu obiectivele politice pe care le urmăresc, astfel încât electoratul să-i poată evalua în cunoştinţă de cauză.

De la angajamentele asumate, începând chiar în aceste zile, cei doi finalişti nu mai au cum să facă pasul înapoi, cu atât mai mult cu cât scenariile acestora, atât de politică internă, cât mai ales de politică externă, sunt diametral opuse.

Trump are toate şansele să câştige, atâta timp cât americanul de rând este exasperat de starea economică din ce în ce mai precară, care afectează Statele Unite în general, şi îl afectează pe el, în special, şi pe care, în bună măsură, o atribuie implicării Washingtonului în fel de fel de conflicte externe care măresc gradul de instabilitate şi afectează bugetul public. Iar Trump se angajează ferm să pună capăt, de îndată, tuturor războaielor, inclusiv cele economice, în care s-au angajat Statele Unite. Pe de altă parte, nici Biden şi nici echipa sa, pe măsură ce se apropie momentul alegerilor, nu mai pot continua să susţină cele două războaie în mod indirect sau direct. S-a ajuns în punctul în care ambele tabere, tabăra democrată şi tabăra republicană sunt în situaţia de a pune frână ambelor războaie. Şi vor face acest lucru negreşit. Cum anume? Aceasta este o întrebare cu mai multe necunoscute. Când anume? Cât de curând?

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Trump nu are nici cea mai mica sansa de cistig .El este pe trend descendent, o data ce marea majoritate a donatorilor si imensele probleme juridice, ce il slabesc finaciar, devin deja vizibile si o daca ce nu va atinge nici macar 50 de procente obtinute dintre votantii republicani .Lumea intreaga e satula deja de cei doi care devin obsesivi unul impotriva celulilat . Nu va lasati pacaliti .Trump nu poate nici retrage toate fortele armate ale SUA din toate locatiile aflate oriunde in lume cum nu poate nici retrage SUA din NATO .Daca ar decide asta practic ar decide distrugerea Confederatiei .Daca Trump devine automat inamicul intregului Occident practic va determina spargerea in bucatele a SUA .Tn nu ne vrei nici noi nu te vrem va deveni lozinca intregului Occident .Crede oare cineva ca Trump poate cistiga alegerile daca nimeni din Occident nu il vrea ? Influenta Europei si a tuturor natiunilor democratice si ale aliatilor lor se va vedea in alegeri asa cum s-a vazut si in runda pierduta de Trump in fata lui Biden .Pierderile economice ale SUA ar fi uriase daca SUA nu isi respecta angajamentele luate .Trump este supus in acst mopment unor lovituri extrem de puternice .Zeci de procese in rol , contestatari individuale si statale ale dreptului de a participa in alegeri , pierderea donatorilor , asocierea lui Trump cu Rusia si uneori cu fostul Hitler ,noile dezvaluiri din Media din SUA si curind din alte state Occidentale (poate chiar din Romania ), vor duce la epuizarea capacitatilor materiale si mediatice ce il vor obliga pe Trump sa renunte . „Ron DeSantis și Donald Trump devin din ce în ce mai disperați cu fiecare oră în care impulsul lui Nikki este real și viziunea ei rezonează, așa că ei” se apucă de paie. Alegătorii văd chiar prin ea.” Ne indreptam cu pasi mari spre o renuntare a celor doi inca nenominalizati Biden si Trump .Problema in sine tine de cine o va face primul .Daca cei doi nu renunta este evident cum SUA se va sparge in bucatele republicane si democrate .Nimeni nu va mai asculta decizia de la centru .Politicul din SUA este obligat sa schimbe candidatii ceea ce va distruge dezbinarea nationala si universala in care ne aflam cu totii .

    1. Halucinezi. Notele de plata.pentru politici de resetare necerute și neaprobate de nimeni trebuie plătite.

      Domnule SRS,credeti oare ca romanii nu mai pot de grija alegerilor ce vor avea loc in america.? Cred ca majoritatea romanilor ,sunt nu interesati ci foarte interesati ce se intampla in romania si foarte ingrijorati ce se va intampla cu alegerile de pe plaiurile noastre. Exceptionala emisiunea de aseara de la postul tv in care invitat a fost generalul TALPES. Fos sef al SIE la inceputul democratiei noastre dupa 1989,generalul, a intarit ce unii dintre romani stiau mai demult faptul ca Romania,este inca la stadiul de COLONIE iar pe plan international,clasa politica joaca dupa cum ii canta altii. Sigur ca in unele chestiuni,generalul,a sugerat ca stie foarte multe despre cine conduce romania si ca sa fie sugestiv,la intrebarea moderatoarei de ce nimeni nu il poate da jos pe ARAFAT si daca acesta este sustinut de afara si de cine,generalul a raspuns ca chiar daca stie,nu poate sa spuna acest lucru insa,a spus cu subiect si predicat ca,ARAFAT este mai puternic decat cei care conduc romania. Tot generalul,a dezvaluit pentru un participant la emisiune ca,bogatiile romaniei,au fost date strainilor pentru ca tara sa fie primita in UE si NATO. La noi,se apropie alegerile si de ceva timp,au aparut o PUZDERIE de asazis partide cu acente de buni romani,patrioti si aparatori,ai romaniei si romanilor. In aceste partide sau inscris tot felul de FRIPTURISTI care nu binele tarii si romanilor il vor ci bunastarea FRIPTURISTILOR care compun aceste partide. TALPES,a dat de inteles ca,in romania,v-a castiga alegerile partidul care este agreat din afara tarii de bogatii lumi. Cred ca romanii,ar trebui sa chibzuiasca bine pe cine pun stampila. Daca prin absurd AUR ar castiga alegerile,cu cine ar putea conduce tara,cu ce specialisti cu galeriile de fotbal si SCANDALAGII ce compun acest asazis partid,format numai din oportunisti.? Am vazut ce sa intamplat cand romania,a fost condusa de doua partide SUROGAT,neagreate de catre cei care azi conduc COLONIA.PNL(in fond fostul PDL) impreuna cu niste VENETICI veniti de prin toata lumea,aflati la conducerea tarii,au scufundat tara in SARACIE si PROSTIE. Cetatenii si in special batranii,au fost HAITUITI si UMILITI,dupa cum vedem si azi cand s-a pus in discutie marirea pensiilor,cum toate partidele impreuna cu PRESA TICALOSITA au umilit pensionarii spunand ca nu sunt bani pentru pensii ,insa potentatii zilei,din aceste partide si-au construit palate,sau dotat cu amante tinere,le cumpara acestora propietati si le ingroapa in bani,se plimba cu limuzine pe care nu si le perimit nici noii stapani,poarta bijuterii si podoabe de zeci de mii de euro iar pentru pensionari spun ca nu sunt bani. Sunt multe de spus,dar astept o ANALIZA LUCIDE facuta de domnul SRS,despre ROMANIA si ROMANI,AMERICANII,se vor descurca fara probleme intrucat au SI cu CE si CU CINE..In rest sa auzim numai de bine.!

    Trump chiar daca nu scoate o vorba si este castigator en fanfare , nici nu mai este nevoie sa iasa la iveala magariile lui Hunter , sunt suficiente halucinatiile woke ale democratilor bagate cu forța pe gatul americanilor normali la cap . am vazut o poza horor cu niste babe oribile in uniforma militara cu decoratii in fruntea armatei americane, plus tot felul de ciudati lgbt infiltrati peste tot in administratie . acea mascarada de 6 ian cand membrii secret service faceau pe ghizii si ofereau un tur gratis pentru a intra in Capitoliu e un fel de capac al mascaradei inculparii lui Trump .Trump este ultima sansa sa fie readusa pe șine America deja deraiata ! GO TRUMP !

    Pentru nov. 2024 ne putem aștepta la orice în State, inclusiv la un pui de război civil.

    O să cam pocnească popcornul american. 

    Cât despre războaie, Gaza e teren viran, iar în Ucraina mocnește pax rusnaca. 

    Poate mai vine o dată Victoria Nuland în vizită tovaraseasca la Kiev și o pune de un contramaidan :), cu cneazul Zele zburatacit prin țările calde pe post de acar Păun. 

    Curtea Suprema va anula probabil interdictia de candidatura a lui Trump in Maine si Colorado. Trump e un oportunist cu gura mare dar e business man si stie sa negocieze. Cel mai important, e pe placul traditionalistilor electori si va castiga la mare diferenta. Chestia cu retragerea din NATO, etc sunt povesti lansate de inamicii lui. Zelensky va trebui sa puna punct razboiului iar China nu va fi fericita cu Trump.

    1. Și eu cred că se va întâmpla așa. Partea pozitivă este că UE s-a mai decuplat de Rusia, adică sovietele de vest se disociaza de Rusia imperialistă.

      Curtea suprema respecta și ea constituția dar nu e prea clar pentru mulți trupusti

    Sa dea Dunezeu sa se termine toate razboaiele si cele militare si cele economice, si sa traim iar in pace si prosperitate. dar credeti ca putler ne va lasa?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb