Şedinţă specială de guvern în această dimineaţă pe tema problemelor din energie, conform surselor de presă. La cererea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene, Executivul trebuie să stabilească un calendar de liberalizare a preţurilor gazelor şi electricităţii, pentru a le aduce la nivelul preţurilor din blocul comunitar. Răspunsul trebuie transmis până pe 21 martie, când are loc o nouă reuniune a board-ului FMI.
În prezent, din considerente de protecţie socială, preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie.
Luna trecută, Comisia Europeană a trimis României avize motivate privind încălcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale. Dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni, ar putea sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Potrivit unui document oficial, în cazul clienţilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici faţă de piaţa concurenţială, va începe în iulie 2013, cu un procent de 10 la sută, şi se va încheia în decembrie 2017.
În cazul consumatorilor industriali, liberalizarea va începe încă din septembrie 2012, cu o podere de 30 la sută energie electrică preluată de pe piaţa concurenţială, şi se va încheia în ianuarie 2014.
Tariful social va fi eliminat până în ianuarie 2015, în trei tranşe, începând cu anul viitor. Statul va mai acorda ajutoare financiare, dar numai persoanelor sau familiilor cu un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.