Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a obligat Directoratul SIF Transilvania să asigure dezbaterea, la Adunarea Generală din 28 aprilie, a alegerii membrilor Consiliului de Supraveghere prin metoda votului cumulativ, în cazul aprobării acestei metode de către acţionari, aşa cum a solicitat un grup de acţionari cu un pachet de 5% din acţiunile companiei.
Intervenţia Autorităţii a venit după ce, recent, SIF3 Transilvania a transmis că nu va aplica metoda votului cumulativ, având în vedere că membrii Consiliului de Supraveghere în funcţie au optat să nu-şi valorifice dreptul de a candida pentru alegerea unui nou consiliu.
"În cadrul AGOA convocată pentru data de 28/29.04.2016 nu se va proceda la alegerea unui nou Consiliu de Supraveghere prin metoda votului cumulativ înscrisă la punctul 22 al ordinii de zi", a precizat SIF3.
Compania mai spusese că, până la data de 31 martie 2016, şi-au depus dosarul de candidatură pentru alegerea prin metoda votului cumulativ în funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania următorii: Constantin Frăţilă, Alexe Gabriela, Adrian Vascu, Radu Toia, Răzvan Alexandru Rusu şi Cristian Micu.
Conducerea SIF3 a susţinut că Radu Toia, Constantin Frăţilă şi Gabriela Alexe, "evaluaţi prin prisma criteriilor de evaluare stabilite de Regulamentul A.S.F. nr. 14/2015 şi procedurile interne aprobate în aplicarea acestui regulament, nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute de alin. (4) al art. 4 din acest regulament".
ASF nu a fost de acord şi a spus că, în cazul în care societatea a decis prin politicile şi procedurile propii faptul că evaluarea candidaţilor pentru funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere are loc anterior desfăşurării AGA, acţionarii trebuie să fie informaţi cu privire la rezultatul evaluării urmând a-şi exercita în continuare votul cunoscând toate informaţiile relevante cu privire la candidat, inclusiv riscul de a nu fi aprobat de către ASF în cazul în care aceasta constată neîndeplinirea cerinţelor prevăzute de reglementările în vigoare în vederea aprobării.
De asemenea, ASF opinează că "circumstanţa potrivit căreia prin renunţarea la a beneficia de dreptul administratorilor în funcţie de a fi înscrişi de drept pe lista de candidaţi, fapt ce a condus la scăderea numărului de candidaţi - 6 candidaţi, sub numărul de locuri disponibile - 7 membri CS, dar peste limita impusă de prevederile art. 124 din Regulament - 5 locuri, nu este de natură a afecta dreptul acţionarilor de a se exprima în cadrul adunării generale cu privire la punctul ce vizează alegerile".
ASF aminteşte că potrivit articolului 124, din Regulamentul 1/2006, "Administratorii în funcţie până la data adunării generale sunt înscrişi de drept pe lista candidaţilor pentru alegerea în noul consiliu de administraţie".
La cererea grupului de acţionari cu 5,02%, AGA SIF3 va mai dezbate aprobarea remunerării acţionarilor SIF Transilvania prin distribuirea de dividende în numerar, ce vizează un randament de cel puţin 7% raportat la preţul mediu de tranzacţionare aferent exerciţiului financiar pentru care se calculează dividendul, pentru exerciţiile financiare 2016-2020.
Un alt punct solicitat este aprobarea derulării de programe de răscumpărare de acţiuni în vederea reducerii capitalului social în perioada 2016-2020, a căror dimensiune să fie cuprinsă - din totalul acţiunilor - între 2% şi 5% pe an, corelate cu situaţia financiară a societăţii - cu prezentarea şi aprobarea acestora în cadrul unei şedinţe AGEA, ce va fi convocată odată cu şedinţa AGOA de aprobare a situaţiilor financiare ale anilor 2016-2020.
Conducerea SIF3 Transilvania a propus acţionarilor un dividend brut de 0,02653 lei/acţiune din profitul pe anul trecut, adică distribuirea către acţionari a sumei de 57,94 milioane de lei. Dividendul reprezintă un randament de 10% prin raportare la preţul mediu de tranzacţionare a acţiunilor SIF3 în anul 2015, conform emitentului.
1. fercala nici nu STI cat de mic începi sa fi
(mesaj trimis de Actionar în data de 14.04.2016, 04:13)
vrei nu vrei , domnule Fercală , cu scrisoarea ta cu tot , in care culmea ne spui ca acționarii vor sa te schimbe , ca si cum pe tine doar mama te poate schimba ,vei ajunge la vot. Alerga repede cu pălăria in bat , poate te mai crede cineva ?
Dar cel mai grav e ca auditorul nu-ți certifica rezultatele financiare , unde ne-ai infinit pe toți , de nu mai știm de unde ai luat cifrele astea ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2016, 08:31)
Asf l a lasat din brate pe fervala. Actionarii vor vota. Fercala va fura, dar, exista sanse ptr contestatari. Exista suspiciuni si de o parte si de alta in legatura cu bunele intentii. Ceea ce e clar e va fercala a transformat sif3 intr o cochilie goala si acum o face pe corectul. E posibil ca noii veniti, daca reusesc, sa "culeaga" roadele grelei mosteniri sj s o deq de gard. Fercala, de pe tusa si cu teschereaua plina deja, va rade si va "demonstra" ca el aavut dreptate. De aia, in general, e bine sa stii ce ti doresti.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ics în data de 14.04.2016, 08:58)
Ai perfecta dreptate si cred ca aceiasi situatie este si la celelalte SIF-uri. Cred ca sunt societatile unde DNA-ul chiar ar avea de lucru.
3. Ciudata decizia ASF
(mesaj trimis de Nea Ion în data de 14.04.2016, 09:45)
ASF le cere sa organizeze alegeri inclusiv cu astia din grupul Fratila, care nu indeplinesc criteriile impuse de ASF "chiar cu riscul de a nu fi aprobat de ASF"... Adica e cam as: "stim ca nu indepliniti conditiile, dar noi va lasam sa candidati ca, daca sunteti alesi, va respingem noi alegerile"
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2016, 13:20)
Tu ai cam fortat limbajul, dar nu esti foarte departe de un adevar. Ai fortat limbajul, in sensul ca ASF nu s-a antepronuntat prin "stim ca nu intruniti conditiile". Dar esti aproape de adevar, in sensul ca ASF nu permite o "justitie paralela", in interiorul SIF3. Or, aceasta pozitie a ASF este corecta: administratorii SIF3 nu au dreptul sa judece ei speta, ci trebuie sa permita desfasurarea votului iar, daca rezultatul votat va fi nelegal, altii (in speta ASF) vor trebui sa judece asupra legalitatii sau nelegalitatii rezultatului votat. Cam asa stau lucrurile, iar musiu Fercala de asta s-a temut.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Nea Ion în data de 14.04.2016, 09:52)
Constat ca acest grup doreste reducerea capitalului SIF3.... intre 2 si 5% pe an... In conditiile inc are se stie ca sifurile au capitaluri sociale mici in comparatie cu portofoliile si este foarte greu sa maresti capitalul social, astia vor reducerea.... adica in loc sa stranga mai multi bani si sa investeasca mai mult, astia vor reducera capitalului...
Astia lasa impresia ca sunt pusi pe scapatat... ar vrea si ei sa parvina nitel... Troia ala e un incompetent... Fratila a mai fost condamnat o data de tribunal cu plata unei amenzi... nu mai stiu pentru ce...
4.1. fercalisme (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de nea embrion în data de 14.04.2016, 11:04)
astia nu corespund criteriilor lui fercala, nu criteriilor ASF , pai altfel cum ar mai fi fost toia director la asf si la sif si fratila administrator la sif ? vezi caesti embr-ion nea ?
5. sif3
(mesaj trimis de sif3 în data de 14.04.2016, 13:03)
decizia ASF respecta cu exactitate legea 297 si legea 31 , si pune capat halucinantelor interpretari personale ale lui fercala. Trebuie sa inteleaga si acest ultim dinosaur ca actionarii decid ce este mai bine pentru o societate si nu deastia gen Nea Ion
5.1. Bine (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Nea Ion în data de 14.04.2016, 14:32)
sif3 si nea embrion... daca aveti de gand sa dati banii pe mana incompetentilor gen toia si fratila, n-aveti decat sa cumparati actii la sif3