LA DERNIERE HEURE: Fraţii El Bakraoui ar fi avut iniţial drept ţinte centralele nucleare din Belgia

Ioana Dogaru
Internaţional / 24 martie 2016

Fraţii El Bakraoui ar fi avut iniţial drept ţinte centralele nucleare din Belgia

Actualizare 18:58 MAE: Cetăţenii români afectaţi în atentatele de la Bruxelles sunt în stare stabilă

În spitalele din Belgia se află în continuare internaţi cei trei cetăţeni români despre care MAE a informat anterior, potrivit ultimelor informaţii transmise de către Ambasada României la Bruxelles pe baza datelor primite de la autorităţile locale, în acest moment.

"Aceştia sunt în stare stabilă, fiind monitorizaţi permanent atât de cadrele medicale, cât şi de reprezentanţii misiunii diplomatice române şi echipa consulară mobilă, trimisă la Bruxelles din Centrala MAE", se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte solicitările de asistenţă consulară, MAE precizează că, până la acest moment, au fost recepţionate şi soluţionate, aproximativ 40 de apeluri telefonice din partea cetăţenilor români, prin intermediul Call Center-ului MAE.

"Celula de Criză MAE îşi continuă activitatea fiind în legătură permanentă cu autorităţile belgiene, prin intermediul celor trei misiuni diplomatice române de la Bruxelles şi a echipei consulare mobile, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare şi monitorizării evoluţiei situaţiei", se mai menţionează în comunicat.

(A.L.)

-------------

Actualizare 13:52 Operaţiuni în curs ale poliţiei în zona şoselei Ixelles din Bruxelles

Operaţiuni ale poliţiei sunt în curs, joi la prânz, în apropierea şoselei Ixelles, o importantă arteră comercială din Bruxelles, care a fost evacuată de forţele de ordine, informează agenţia belgiană de ştiri Belga, preluată de ziarul Le Soir.

Un perimetru de securitate a fost format între strada Athénée şi piaţa Fernand Cocq. Potrivit unui martor, un bărbat a fost reţinut în jur de 10:00 dimineaţa. Autovehiculul în care se afla, un BMW seria 5, a fost percheziţionat de poliţie.

Un important dispozitiv poliţienesc a fost desfăşurat la faţa locului.

În paralel, o altă operaţiune este în curs la imobilul cu nr. 135 de pe şoseaua Ixelles, dar cele două anchete nu ar avea legătura una cu alta, notează Le Soir, potrivit Agerpres.

(A.L.)

---------------

Actualizare 11:44 Salah Abdeslam "doreşte să plece în Franţa cât mai rapid", afirmă avocatul său

Suspectul-cheie în urma atentatelor comise în 13 noiembrie la Paris, Salah Abdeslam, capturat săptămâna trecută la Bruxelles, ''doreşte să plece în Franţa cât mai rapid posibil', a anunţat joi avocatul său, Sven Mary, relatează AFP.

(I.D.)

------

Autorităţile belgiene au reuşit să evite un scenariu mult mai grav anihilând o parte a celulei teroriste în urma operaţiunii din cartierul bruxellez Forest şi a arestării lui Salah Abdeslam şi a complicelui său Choukri în cartierul Molenbeek, relatează joi La Derniere Heure (DH).

Potrivit ziarului belgian, autorităţile au forţat astfel celula aflată la originea atentatelor de la Bruxelles să-şi accelereze planul şi aceasta nu a mai vizat ţintele stabilite iniţial, printre care centralele nucleare din Belgia.

Potrivit informaţiilor DH, cele două persoane care au ridicat camera ascunsă în faţa domiciliului directorului programului de cercetare şi dezvoltate nucleară belgian erau fraţii Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, la puţin timp după atentatele de la Paris din noiembrie 2015.

Înregistrarea video de circa zece ore a fost confiscată în decembrie de la unul dintre suspecţii în atentatele de la Paris, Mohamed Bakkali, şi în ea pot fi urmărite venirile şi plecările acestui director al programului nuclear.

După confiscarea înregistrării video, anchetatorii au înţeles că ţintele teroriştilor erau susceptibile să pună în pericol mai mult ca oricând securitatea naţională, notează La Derniere Heure.

În urma aflării acestei informaţii, la data de 17 februarie un număr de 140 de militari au fost detaşaţi la centrale nucleare ale ţării pentru a asigura securitatea, iar DH speculează că acest lucru ar fi putut să-i determine pe terorişti să-şi schimbe planurile şi să vizeze ţinte mai "uşoare", precum o staţie de metrou sau aeroportul.

După dublul atac care a îndoliat Bruxellesul, ancheta a ajuns la o certitudine, scrie ziarul. Una şi aceeaşi celulă a comis atacurile de la Paris şi Bruxelles, o reţea orchestrată de tineri belgieni, dintre care majoritatea au luptat în Siria, relatează DH.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb