LA DISTRIBUIREA BANILOR DIN BUGET Exportatorii au fost scoşi din schemă

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 23 februarie 2021

Exportatorii au fost scoşi din schemă

Mihai Ionescu: "Anul 2021 este primul din istoria centenară a României moderne în care ţara noastră va lipsi de la târgurile internaţionale"

Exportatorii au fost lăsaţi "cu ochii în soare" la împărţirea banilor de la bugetul de stat, în ciuda demersurilor si a protestelor pe care le-au făcut pentru a fi sprijiniţi în promovarea produselor lor pe piaţa externă. Bugetul de anul acesta nu prevede nicio sumă pentru susţinerea prezenţei exportatorilor la târgurile şi expoziţiile din afara ţării. "Anul 2021 este primul din istoria centenară a României moderne în care ţara noastră va lipsi de la târgurile internaţionale", a transmis Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Acesta ne-a declarat: "Noul ministru al economiei Claudiu Năsui a blocat totul, nu am putut negocia nicio sumă. Noi am transmis că avem nevoie de 75 milioane de lei credit de angajament ca să acoperim toate acţiunile pe tot anul, care au un grad 100% de certitudine că se vor organiza. Sigur, mai pot apărea accidente, mici amânări poate, dar nu cred că se vor mai anula. Pe lângă aceşti 75 de milioane am mai cerut 55 de milioane de lei pentru a putea deconta cheltuielile cu tîrgurile din primele zece luni ale anului - din ianuarie până în octombrie inclusiv. Aceste sume erau cunoscute de către Ministerul Finanţelor şi al Economiei şi erau prinse în buget, doar că noul ministru de resort, când a venit la conducerea ministerului, a anulat tot. Vechea conducere de la Economie a aprobat programul de finanţare pe tot anul, după ce aprobase programul pe primele patru luni. Când a venit noul ministru, însă, a blocat totul".

Potrivit lui Mihai Ionescu, Claudiu Năsui a fost convocat la Parlament pentru negocieri cu exportatorii, însă nu a răspuns respectivei invitaţii: "Singura speranţă este să se facă un amendament la legea bugetului şi să se găsească înţelegere din partea parlamentarulor care cunosc cât de important este pentru exportatori să meară la aceste târguri şi să voteze amendamentul. Acesta va viza 75 de milioane credite de angajament şi 55 de milioane credite bugetare.

Bugetul ministerului economiei a fost majorat cu peste 180%, bani pe care nu îi va cheltui şi, prin redistribuiri, ar exista posibilitatea să ni se acorde aceste sume. Dacă ministrul consideră că există cheltuieli nemotivate sau inutile, să se facă analize şi să se ia măsuri, dar nu trebuie să oprim promovarea la export.

Aceste târguri au un calendar internaţional. Deja primele trei târguri sunt ratate - cel de produse alimentare din Dubai, cel de modă de la Paris şi cel de încălţăminte de la Milano. Chiar dacă am avea bani, nu mai putem să mergem la cele trei, pentru că sunt în această perioadă. Este important să fim prezenţi la târguri, pentru că acolo ne expunem produsele, se face marketing cu ele, cei interesaţi văd dacă sunt agreate de magazine, este un întreg proces în vederea încheierii de contracte, pe care ministrul Economiei pare să nu îl înţeleagă".

Mihai Ionescu s-a arătat profund nemulţumit de situaţia actuală. Acesta a menţionat, într-un comunivcat: "Am încercat să prevenim această «performanţă» a noului ministru (care a nesocotit Programul de promovare a exporturilor - PPE 2021, propus de mediul de afaceri şi aprobat de precedenta conducere a ministerului), dar a fost imposibil. N-a binevoit să dea curs invitaţiilor repetate la dialog adresate prin Consiliul de Export şi apelul la Preşedintele ţării, Primul-ministru, şefii celor două camere şi ale Comisiilor de profil ale Parlamentului. A ignorat toate aceste demersuri iniţiate de noi în numele sutelor de firme care îşi puseseră mari speranţe să reia contactele internaţionale de la târgurile de specialitate după un an marcat de pandemie, în care majoritatea evenimentelor externe au fost anulate.

Din postările de pe reţelele de socializare - evitând, probabil din lipsă de pregătire profesională, să stea faţă-n faţă cu reprezentanţii exportatorilor - am aflat că noul ministru este îngrijorat de modul cum se cheltuie banul public, prezentând nişte cifre pe care - ca necunoscător în domeniu - nu le-a înţeles, creîndu-i suspiciuni şi generând un curent anti-exportatori în opinia publică necalificată.

Dacă ar fi lucrat măcar o zi într-o firmă de producţie (nu am găsit aşa ceva în CV-ul ministru-lui care vrea să conducă destinele întregii economii a ţării), ar fi putut cunoaşte importanţa crucială a participării firmelor la târgurile internaţionale, unde se stabilesc contacte şi contracte de export, cum procedează toate - subliniez, toate - ţările din UE şi majoritatea statelor de pe glob.

Dacă are suspiciuni despre anumite situaţii (în condiţiile în care toată procedura de organizare a târgurilor este transparentă - şi înscrierea firmelor şi desemnarea organizatorilor prin licitaţie publică), este primul care ar trebui să intervină operativ, să corecteze propunerile subalternilor, dar nu să blocheze PPE. Calendarul târgurilor internaţionale nu poate sta în loc până când ministrul economiei din România îşi clarifică suspiciunile. Trenul nu se opreşte pentru că şeful de locomotivă are suspiciunea că într-unul din vagoane s-ar putea găsi un călător fără bilet!"

Exportatorii nu-şi propun să iasă în stradă ca să-şi ceară dreptul de a beneficia de sprijinul statului pentru participarea la târgurile internaţionale, dar un milion de oameni, a căror activi-tate este legată direct sau indirect de contractele de export, nu pot aştepta să rămână fără locuri de muncă până când "cel numit vremelnic ministru al economiei se documentează asupra domeniului pe care-l gestionează şi pentru care - din păcate - nu este calificat", a conchis Mihai Ionescu, care consideră că blocarea exportului înseamnă punerea în pericol a securităţii economiei.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a declarat, recent, că firmele care organizează participarea companiilor româneşti la târgurile internaţionale de turism au cele mai mari contracte cu Ministerul. Oficialul a scris, pe pagina sa de Facebook: "România va merge bine în momentul în care respectăm banul public. Sunt banii pe care milioane de români îi muncesc cu greu şi pe care statul li-i ia prin taxe şi impozite care nu sunt mici deloc. (...) E uşor să fii generos cu banii altora. Politicienii dau, de multe ori, bani la diverse grupuri de interese pentru că nu dau din banii lor. Nu voi accepta niciodată risipirea banului public, oricare ar fi atacurile la persoana mea care vor veni din cauza asta. Ministerul Economiei trebuie să fie un sprijin pentru întreaga economie, nu doar pentru cei care ştiu să navigheze pe culoarele întortocheate ale statului. Iar asta mai ales într-un an care se anunţă a fi foarte greu economic în care fiecare leu contează".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. In plina pandemie, cand exista foarte multe restrictii de calatorie, iar majoritatea evenimentelor (inclusiv targurile pentru export) au fost anulate, amanate sau mutate in format online, la ce anume ar fi folositi acesti bani?

    Domnul Ionescu mentioneaza targurile din perioada ianuarie - octombrie. Poate sa ne spuna cate targuri s-au organizat in primele 2 luni ale anului?  

    1. Sa moara capra vecinului,atunci romanul va fi fericit.

      bugetar lasa-te de frecat menta, apuca-te de muncit ceva sa castigi un ban cinstit si poti cumpara si furaje pt. capra si n-o sa-ti moara...

      bai prostule , medicii , politistii , profesorii , freaca menta ? te-ai aciuat pe aici si postezi aceleasi prostii cu bugetarii . tu ce kkt faci , altceva decat postari idioate ?

    toti se uita cum acesti nenorociti de tradatori dau foc la tara , si nimeni nu face nimic , doar vaicareli , asteapta toti sa le rezolve problemele Sosoaca !

    neomarxistii de la USR au lovit in Romania

    Sa ne spuna si noua dl. Ionescu care este cifra de afaceri realizată si numarul de salariati al firmelor care au participat la targurile organizate de dumnealui si impactul in economie. Sa luam de exemplu anul 2019 dinainte de pandemie. Ca s-au obisnuit sa ceară bani cu nemiluita fara sa calculeze eficienta.

    Pun aceste intrebari pentru ca lucrez pentru o firma care 95 % export si 80 de salariati și care si-a platit intodeauna din bugetul propriu participarea la toate targurile de profil.  

    Cand organizează aceste targuri dl. Ionescu tine cumva seama de topurile realizate de CCIR sau invita doar pilele si domnitele care vor sa defileze la saptamana modei la Paris?

    Lasati vrajeala cu USR-istii neomarxisti, aveti date concrete despre ce intreb eu ? 

    1. Logic ar trebui să fie exact invers: Năsui a luat măsura respectivă și ar trebui s-o justifice.

      Un om bine intenționat face o analiză de cost şi vine cu niște rezultate. Doar proștii iau decizii fără analize. 

      Vorbim oare de un cost mare pentru bugetul de stat? Pt dacă bugetul economisește, să zicem 2-3 milioane, economia e similară cu aceea pe care ai face-o dacă nu ți-ai mai spăla chiloții un an de zile. 

      La explicații cum că matale lucrezi pt o firmă care-și plătește singură participarea la târgurile de profil, pot să spun doar însă sună a "să moară şi capra vecinului". Sunt sigur că sunt şi firme care nu-şi permit plata la târgurile de profil, mai ales în situaţia actuală, în care sectoare din economie au fost spulberate de măsurile economice de lockdown. 

    A blocat cumva ministrul Nasui exporturile tarii? Dacia, Ford, etc.? Nici vorba, a taiat doar o sinecura a fostilor securisti din comertul exterior a lui Ceausescu, gen Mihai Ionescu, Valeriu Velciu si altii ca ei! Normal ca urla ca din gaura de sarpe ca nu mai pot face excursii pe banii statului cu amantele lor si cu un numar limitat de firme, sel ectate doar de ei! Unde mai pui ca o singura firma, Xtra Expo srl era organizatorul exclusiv a acestor excursii! Cam incomod ministrul asta pentru fostii securisti si capusele din min. Economiei!

    1. Deh! E greu sa-ti vezi farfuria cu mancare sparta.Nasui are dreptate.Marile firme exportatoare si chiar unele IMM-uri isi platesc singure participarea la aceste targuri.Nu spun ca asociatia in cauza trebuie desfiintata,dar sa nu-si aroge meritul integral al exporturilor.Si asa exista in fiecare tara atasati comerciali care freaca menta in loc sa se ocupe in mod serios de stabilirea de contacte.Asemenea asociatii de promovare a exporturilor ar trebui finantate de firmele exportatoare,daca ecestea considera necesar si nu din bani publici.

    Pe timpul acestei guvernari exodul romanilor catre cele sapte zari ale Pamantului va cunoste probabil un nivel ce nu a mai fost atins dupa 2007, anul intrarii tarii in UE. In acesta situatie cine va mai ramane sa produca in Romania? Probabil vor ramane doar pensionarii ( si parlamentari cu guvern cu tot), adica cei care nu prduc bunuri. Prin urmare, hotararea de nu mai fi prezenti la targuri este una foarte corecta.

    newsweek.ro/economie/exclusiv- fostul-minister-al-economiei-d orea-sa-cheltuie-90-de-milioan e-de-lei-pe-targuri-externe

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb