Tudor Ciurezu, preşedinte/director general al SIF Oltenia (SIF5) a achiziţionat, în data de 29 mai, 100.000 de acţiuni SIF5, la un preţ de 2,2 lei/unitate, se arată într-o notificare a societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova remisă, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Conform raportului SIF-ului pentru 2019, la finele anului trecut, conducătorul SIF Oltenia deţinea 2,138 milioane de acţiuni SIF5, echivalentul a circa 0,37% din capitalul societăţii din Craiova.
Pentru cele 100.000 de acţiuni achiziţionate în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, Tudor Ciurezu a plătit, excluzând comisioanele de brokeraj, 220.000 de lei, echivalentul a circa 45.430 de euro (conform cursului euro/leu al BNR, din data de 29 mai).
Acţiunile SIF5 au fost suspendate de la tranzacţionare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în data de 29 aprilie, după evenimentele apărute cu o zi în urmă la adunarea de bilanţ, când o serie de investitori ai SIF-ului, între care reprezentanţii SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi cel al fondurilor Certinvest (care solicitaseră anterior completarea ordinii de zi a AGA cu o serie de puncte privind atragerea răspunderii şi revocarea administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian), nu au reuşit să intre în sediul societăţii, pe motivul că deja votaseră prin corespondenţă.
În aceste condiţii, la acea dată au avut loc două adunări ale acţionarilor SIF5, una în interiorul clădirii SIF-ului, prezidată de preşedintele Tudor Ciurezu şi alta în afară, condusă de vicepreşedintele Cristian Buşu.
În cazul celei conduse de Ciurezu, au fost aprobate toate punctele aflate iniţial pe ordinea de zi, în vreme ce acţionarii ce au participat la adunarea prezidată de Buşu, le-au respins.
De asemenea, la adunarea desfăşurată în afara clădirii a fost aprobată atragerea răspunderii şi constatarea încetării de drept a mandatelor tuturor administratorilor SIF Oltenia cu excepţia lui Cristian Buşu, precum şi încetarea mandatului lui Tudor Ciurezu, din poziţia de director general al SIF-ului.
În data de 11 mai, supraveghetorul pieţei a ridicat măsura, având în vedere o serie de elemente între care faptul că acţionarii au fost informaţi cu privire la ambele hotărâri ale adunărilor generale, ce au fost publicate pe site-ul BVB, sau că instanţele de judecată au competenţă exclusivă în ceea ce priveşte stabilirea legalităţii hotărârilor AGO.
Alt element ce au stat la baza ASF ţine de faptul că părţile implicate s-au adresat instanţelor de judecată competente şi au solicitat suspendarea/anularea hotărârilor în cauză.
La finele lunii aprilie, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) al SIF5 era de 2,8765 lei, ceea ce raportat la ultima cotaţie a acţiunii de săptămâna trecută, de 2,21 lei, oferea un discount de tranzacţionare de 23,17%.