Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a scăzut deţinerea sub 5% la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei noastre de capital, după vânzarea unor acţiuni în data de 5 octombrie, se arată într-un raport al băncii postat, ieri, pe site-ul BVB.
Practic, la începutul acestei săptămâni, BERD deţinea 402.223 de acţiuni BVB, echivalentul a 4,997% din operatorul pieţei noastre, faţă de 5,12%, cât avea la notificarea anterioară. De menţionat că, luni, când s-a scăzut sub pragul faţă de care se reclamă raportarea, BERD a vândut acţiuni BVB ce echivalează cu numai 0,006% din capitalul operatorului de piaţă, ceea ce înseamnă că instituţia a mai înstrăinat pachete mici de acţiuni şi înainte de această dată.
Faţă preţul de închidere al acţiunii BVB de luni,f 5 octombrie, de 24,8 lei, valoarea pachetului deţinut de BERD era de circa 9,975 milioane de lei.
La data de 30 septembrie, 73,66% din Bursa de Valori Bucureşti era în posesia acţionarilor instituţionali români, în timp ce un procent de 6,94% era deţinut de acţionari instituţionali străini. Pe lângă BERD, în acţionariatul Bursei de Valori Bucureşti se găsesc SIF-uri şi fonduri de pensii Pilon II.
Pentru primele şase luni ale acestui an, BVB a raportat un profit net consolidat de 4,24 milioane lei, cu 10% peste cel aferent primului semestru din 2019, 75% din rezultat fiind generat de segmentul tranzacţionare al Grupului, în timp ce veniturile operaţionale consolidate au fost de 19,58 milioane lei, cu 10% peste cele de la jumătatea anului trecut. La nivel individual, BVB a înregistrat un profit net de 5,32 milioane lei, în primul semestru al lui 2020, cu 23% peste cel din primele şase luni ale lui 2019, cu o marjă netă de 43%.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să treacă la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.